Witam jakie oponki największe wejda na felgi 15 do AR33??
Witam jakie oponki największe wejda na felgi 15 do AR33??
Powiedz lepiej, jaką masz szeroką felgeNapisał qdlacz007
![]()
niemam jeszcze felg.Planuje zamontowac spręzyny obnizające -35 mm (a teraz itak mam niskie zawieszenie)i niewiem czy 15' czy 14'.Jezeli 15 to niechciał bym bardzo niskiego profilu a szerokosc 195 albo 205.I zeby jeszcze dało sie jakos na tym jezdzić.Zdaje sobie sprawe że bedzie cięzko w koleinach![]()
Jeśli chcesz, zachować minimum komfortu, to proponuję 195/50/15 felga 15/6,5
Fabrycznie do 1.4 były 13 no chyba że IMOLA to 14 jak dasz 16 i obniżysz Belle to będziesz obcierał tyłem i przodem na zakrętach.
Co do 205/50/15 to odradzam, szkoda zawieszenia a i na naszych drogach jazda na takich oponach to tragedia. Większe opory toczenia, a co za tym idzie większe spalania :wink:
niedawno miałem zalozone 205 ale na 13' jezdziło sie fajnie ale jak załadowałem tył to mi jedna strona opona tarła o błotnik.Heh to dzięki za radę.
Z szerokością opony nie ma co przesadzać bo można sporo stracić zarówno na drodze(gorsze przyśpieszenie) jak i w kieszeni(większe spalanie). Myślę że 195/50/15 to już max jeśli chodzi o 33
jak miałem 205 to spalanie jakos znacznie nie wzrosło.Wsumie to nawet go niezaobserwowałem ale przy kołach 15 pewnie wzrośnie 8) Czyli co chciałem to się dowiedziałem.Dzięki
jeśli chodzi o rozwagę i sens to max to 195/50/15 u mnie obecnie i żadnych problemów nawet gdy komplet osób w aucie
śmigałem jakieś dwa miechy na 205/45/15, to już tragedia, dziury, koleiny, a o wyprzedzaniu zapomnij bo może być nie miło.
195/50 R15 i jest ok, ladnie wyglada a z obcieraniem i jezdzeniem nie ma problemowchociaz mi na tyl za waskie sie wydaja i mysle o 205
![]()