z tego co wiem, to pompka dziala tylko przez chwile, po odpaleniu juz nie dostaje pradu, wiec jak ci auto odpala a potem gasnie to sprawdz czujnik podcisnienia paliwa czy jakos tak sie to ustrojstwo nazywalo
z tego co wiem, to pompka dziala tylko przez chwile, po odpaleniu juz nie dostaje pradu, wiec jak ci auto odpala a potem gasnie to sprawdz czujnik podcisnienia paliwa czy jakos tak sie to ustrojstwo nazywalo
Myślę, że przedstawione przez Ciebie rozwiązanie zrewolucjonizowałoby motoryzację- pompa działa tylko w czasie rozruchu a po uruchomienia silnika przestaje podawać paliwo i możemy już jeździć zupełnie za darmo
Niestety, póki co, działanie pompy jest związane z włączonym zapłonem. Jedyny wyjątek to jej wyłączenie się w kilka sekund po włączeniu zapłonu a bez następującej próby rozruchu i ma to na celu oszczędzanie energii elektrycznej. W przypadku wykrycia rozruchu natychmiast znów zaczyna podawać paliwo i trwa to do wyłączenia silnika
---------- Post dodany o godzinie 15:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:04 ----------
Może być też uszkodzony przekaźnik pompy paliwa- nie za każdym razem łączy. Ja tak miałem i trochę czasu mi zeszło na zlokalizowanie usterki
panowie mój problem tymczasowo rozwiązałem przez pociągnięcie nowego kabla+12v po stacyjce i do pompy.zrobiłem tak bo jest za zimno aby teraz się bawić a usterki nie zlokalizowałem.wyciągałem wszystkie bezpieczniki,przekaźniki tak w kabinie jak i pod maską i pompa nadal dzisiaj działała.więc zostawiłem to na cieplejsze dni.odwiedziłem kolegów mechaników i twierdzą że nie koniecznie musze mieć przekaźnik bo np w jakimś citroenie odpowiada za to komputer i kolega musiał go wymienić bo się wieszał czasami.akurat też w tym modelu do tej pory nie działało podgrzewanie tylnej szyby chociaż przekaźnik pstykał,kontrolka zaświecała i prąd przy szybie był.dzisiaj tak z ciekawości wyciągłem ten bezpiecznik i założyłem od świateł 126p(taki sam) i ku mojemu zdziwieniu mało szyby nie upali tak grZeje szybe.rozebrałem orginał a tam płytka i elektronika która mogła być przyczyną,a na starych spiralkach i blaszkach działa.tak samo może być z zasilaniem tej pompy.dziękuje wszystkim za pomoc.
wąski
a gdzie szukac przyczyny jak pompka sie niezałącza w chwili uruchomienia zapłonu?