Jestem po wymianie termostatu.
Mam tylko małe pytanie, po wymianie wlano tylko 4 litry Paraflu.
w instrukcji czytam a tam 6.9 litrów sie miesci w chłodnicy.
Czyli nie spuszczono wszystkiego ??
Czy tak być powinno.
Jestem po wymianie termostatu.
Mam tylko małe pytanie, po wymianie wlano tylko 4 litry Paraflu.
w instrukcji czytam a tam 6.9 litrów sie miesci w chłodnicy.
Czyli nie spuszczono wszystkiego ??
Czy tak być powinno.
Nie ma konieczności spuszczania całego płynu. Im więcej go "uratujesz" tym po prostu jest taniej, zakładając oczywiście, że spełnia wymagania, przede wszystkim jego tep. zamarzania jest odpowiednia. Te dwa litry, po prostu zostały w chłodnicy, nie wylały się, ponieważ termostat jest powyżej dna chłodnicy, natomiast płyn, który był powyżej po prostu się wylał.
Bubu321, jak widać alces1 jest zręczniejszym mechanikiem, stracił tylko 2 l płynuNapisał alces1
Mi dzisiaj powiedziano w serwisie, że przy wymianie pompy wody też nie stracę całego płynu, mechanik z serwisu na oko ocenił, że trzeba będzie dokupić jakieś 4-5 l. Także widocznie przy takich wymianach część płynu zostaje w układzie.
Tak to wiem , tylko płyn z chłodnicy wymieniamy co dwa lata i to był właśnie okres wymiany i takie dyspozycje dostał mechanik.
Dlatego uważam że to był błąd mechanika.
http://www.alfaworkshop.co.uk/alfa_156_handbook.shtml
Orientuje się ktoś ile czasu zajmuje wymiana rozrządu + pompa wody + wariator? Nie uśmiecha mi się zostawiać samochód na cały dzień w warsztacie i tracić go z oczu ale jak będzie trzeba to trudno![]()
Jak goniłem mechaników to wyszło prawie 6 godzin.
p.s. a możesz podać jakie masz ECU
moje to 0 261 204 948, software 103735 9651
Kurrrczaki, a skąd to wziąść?? Jutro za dnia zajrzę pod maskę i spróbuję znaleźć, nigdy wcześniej nie potrzebowałem tej wiedzy ^^
Ok 4 godz.bez wymiany pompy w najlepszym wypadku jak nic nie stanie na przeszkodzie.Rozebranie wszystkiego zajmuje ok 1,5h, ze składaniem zleci trochę dłużej.Napisał marek1975
Pod maską chyba nic nie wypatrzysz.
A jak byłeś na diagnostyce to nie dostałeś żadnych wydruków, tam wtedy jest rodzaj ECU i wersja softu.
Jeszcze nie byłem na diagnostyceops: jutro wymieniam rozrząd i te inne rzeczy, sprawdzę zawieszenie i układ kierowniczy, a diagnostykę silnika zrobię w grudniu.