Można dołożyć grzałkę płynu chłodniczego prowadzącą do nagrzewnicy, 156 nie które miały.Rozważam u siebie takie rozwiązanie.
Można dołożyć grzałkę płynu chłodniczego prowadzącą do nagrzewnicy, 156 nie które miały.Rozważam u siebie takie rozwiązanie.
Ostatnio edytowane przez sendiii ; 19-12-2010 o 16:13
Jestem na etapie przymiarki do takiej adaptacji. Na pewno trzeba sie dostać do nagrzewnicy czyli potrzebny demontaż deski. Co do body to niedługo mam dostać informacje
A jaki koszt tych grzałek ? to się dokłada czy wymienia razem z nagrzewnicą? grzałka płynu to znacznie mniej roboty, ale które rozwiązanie jest lepsze??
Ktoś wie jaki max prąd daje alternator?
Tak wiec dla zainteresowanych. Zamontowałem podgrzewacz elektryczny.Koszt ok. 130 zł, ale warto moim zdaniem.Rano -10 po przejechaniu 500 m leci ciepłe powietrze z nawiewów!!!, gdzie wcześniej nie było szans no coś takiego. Podgrzewa mi do 75st.C silnika, a gdy się wyłączy to temperatura lekko spada bo silnik nie nagrzewa odpowiednio.Będę jeszcze testował przy termiku 70stC bo teraz mam niby 50stC ale i tak jest znaczna poprawa.Układ się włącza automatycznie po rozruchu kiedy popłynie prąd z alternatora a wyłącza się gdy przewód od nagrzewania kabiny na którym jest zainstalowany podgrzewacz osiągnie 55stC wtedy silnik ma 75stC.
hmm ładnie to brzmi i wygląda, daj jakieś namiary na te zabawki i oczywiście daj znać jak to się sprawdza po jakimś czasie. pozdrawiam i gratuluje wykonania
Niezły pomysł
Znalazłem gotowca, z mniejszą grzałką, ale to nie ma problemu. http://allegro.pl/grzalka-12v-1kw-po...392257391.html
Chyba dołożę u siebie to w Bravo z przekaźnikiem czasowym na 20 sekund, aby opóźniało się włączenie do czasu, kiedy na pewno silnik będzie już pracował. Ewentualnie skromna kontrolka sygnalizująca pracę w kokpicie![]()
Ostatnio edytowane przez bravoemotionmje ; 01-01-2011 o 16:56