Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Alfa 146 1,6boxer 1996

homel86
    Gość

Domyślnie

z tego co wiem, to pompka dziala tylko przez chwile, po odpaleniu juz nie dostaje pradu, wiec jak ci auto odpala a potem gasnie to sprawdz czujnik podcisnienia paliwa czy jakos tak sie to ustrojstwo nazywalo

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał homel86 Zobacz post
    z tego co wiem, to pompka dziala tylko przez chwile, po odpaleniu juz nie dostaje pradu, wiec jak ci auto odpala a potem gasnie to sprawdz czujnik podcisnienia paliwa czy jakos tak sie to ustrojstwo nazywalo
    Myślę, że przedstawione przez Ciebie rozwiązanie zrewolucjonizowałoby motoryzację- pompa działa tylko w czasie rozruchu a po uruchomienia silnika przestaje podawać paliwo i możemy już jeździć zupełnie za darmo
    Niestety, póki co, działanie pompy jest związane z włączonym zapłonem. Jedyny wyjątek to jej wyłączenie się w kilka sekund po włączeniu zapłonu a bez następującej próby rozruchu i ma to na celu oszczędzanie energii elektrycznej. W przypadku wykrycia rozruchu natychmiast znów zaczyna podawać paliwo i trwa to do wyłączenia silnika

---------- Post dodany o godzinie 15:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:04 ----------

Cytat Napisał tomek1223 Zobacz post
    do obydwu kupowałem same wkłady a decyzja czy używka czy nowa należy do ciebie.w 155 i 146 po przekręceniu kluczyka zawsze zapala mi się wtrysk dopiero gaśnie jak zapali.czasami też się zdarzy w 155 że podczas jazdy zaświeci na parę sekund i zgaśnie ale nic z silnikiem się nie dzieje.teraz 146 nie odpali ale jutro z nią powalcze
    Może być też uszkodzony przekaźnik pompy paliwa- nie za każdym razem łączy. Ja tak miałem i trochę czasu mi zeszło na zlokalizowanie usterki

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekcem Zobacz post
    Może być też uszkodzony przekaźnik pompy paliwa- nie za każdym razem łączy. Ja tak miałem i trochę czasu mi zeszło na zlokalizowanie usterki
    Który to?
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Który to?
    Zależy jaki jest zastosowany układ wtryskowy. Ja mam Rochester i przekaźnik ten znajduje się obok zbiorniczka z płynem hamulcowym ale teraz nie pamiętam który to konkretnie z dwóch. Schematy elektryczne wszystko powiedzą

Użytkownik Embrion Avatar tomek1223
    Mieszka w
    Równe k.Krosna
    Auto
    alfa 155 1,7TS 16V, ALFA 156 1,9JTD, ALFA 146 1,6BOXER-BYŁA

Domyślnie

panowie mój problem tymczasowo rozwiązałem przez pociągnięcie nowego kabla+12v po stacyjce i do pompy.zrobiłem tak bo jest za zimno aby teraz się bawić a usterki nie zlokalizowałem.wyciągałem wszystkie bezpieczniki,przekaźniki tak w kabinie jak i pod maską i pompa nadal dzisiaj działała.więc zostawiłem to na cieplejsze dni.odwiedziłem kolegów mechaników i twierdzą że nie koniecznie musze mieć przekaźnik bo np w jakimś citroenie odpowiada za to komputer i kolega musiał go wymienić bo się wieszał czasami.akurat też w tym modelu do tej pory nie działało podgrzewanie tylnej szyby chociaż przekaźnik pstykał,kontrolka zaświecała i prąd przy szybie był.dzisiaj tak z ciekawości wyciągłem ten bezpiecznik i założyłem od świateł 126p(taki sam) i ku mojemu zdziwieniu mało szyby nie upali tak grZeje szybe.rozebrałem orginał a tam płytka i elektronika która mogła być przyczyną,a na starych spiralkach i blaszkach działa.tak samo może być z zasilaniem tej pompy.dziękuje wszystkim za pomoc.
    wąski

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

a gdzie szukac przyczyny jak pompka sie niezałącza w chwili uruchomienia zapłonu?

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał solaris2007 Zobacz post
    a gdzie szukac przyczyny jak pompka sie niezałącza w chwili uruchomienia zapłonu?
    Zawsze najpierw bezpiecznik pompy. Potem sprawdzić na kostce zasilającej pompę. Potem przekaźnik.Potem zasilanie przekaźnika.