Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: 1.9 JTD Olej pod Intercoolerem

Wojtas
    Gość

Domyślnie 1.9 JTD Olej pod Intercoolerem

Auto traciło moc, zregenerowałem turbo... była poprawa, autko lepiej się zaczęło zbierać. (po drodze okazało się że mam połamany rezonator między turbo, a IC - którego brak powodował świst, i zawieszanie się turbo po 3 tys. obr.) po zamontowaniu rezonatora, Alfa zaczęła się dławić, po wciśnięciu pedału gazu było czuć wyraźne spadki mocy, a następnie znów przyśpieszała odpowiednio. Z tego co zauważyłem, zaraz po odpaleniu zimnego silnika (po całej nocy) na odcinku 100m przy przyśpieszaniu nie pojawiało się "dławienie". Autko jakby traciło moc. Dziś w garażu zauważyłem plamę oleju pod autem, dokładnie w okolicy IC, oraz wyrażnie zaolejony zderzak. (wcześniej nic nie kapało, ani przed regeneracją, ani dwa miesiące po regeneracji do dziś).
    Czy nieszczelność IC może powodować "dławienie"?
    Skąd ten olej ? (turbo puszcza?)
    Czy wymiana IC, załatwi problem ?

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie hmmm

kolego olej to albo pozostałość po padniętej turbinie przed regeneracją albo już puszcza po regeneracji druga rzeczą jest taka że napewno masz nieszczelność bo nawet jakby puszczała turbina olej to w interquler wężami poleci lecz nie ma prawa ani z niego ani z weży kapać gdzies jest albo dziura w interqulerze albo masz uszkodzony wąż i pewnie z tego ci brakuje mocy ,,,dmucha sobie cisnienie doładowania bokiem,,,sprawdż to ,,, daj mu z 3,5 tys, obrotów i łap za węże muszą być tak twarde że nie masz prawa ich zdusić jak są miekie to znaczy że ciśnienie gdzies uscieka ,,,najgorszy scenariusz to turbina pada,,,zdjemij wąż i zobacz jak wygląda sama turbina czy nie leci olej,,,i przy okazji sprawdż poziom oleju w silniku,,,

ps, oleju trochę zawsze jest w tych wężach czy to vw audi czy alfa takie rozwiązanie konstukcyjne,,
    jeżeli masz nieszczelność interqulera to moc spadnie drastycznie do nawet zera,,możesz interquler ominąć łącząc węże razem omijając go --wstaw kawał rury tam jest chyba 60mm
    proponuje sprawdz to w ten sposób szkoda kasy na chybi trafił
    Ostatnio edytowane przez alfaromeo145 ; 04-01-2011 o 08:51