To może nie jest takie uciążliwe bo dodaję więcej gazu i później puszczam sprzęgło i rusza ładnie ale tak coś mi się wydaje, że za dużo gazu muszę dodać przy ruszaniu - czy ktoś ma jakieś z tym doświadczenia i wie co mozna na to poradzić?
To może nie jest takie uciążliwe bo dodaję więcej gazu i później puszczam sprzęgło i rusza ładnie ale tak coś mi się wydaje, że za dużo gazu muszę dodać przy ruszaniu - czy ktoś ma jakieś z tym doświadczenia i wie co mozna na to poradzić?
u siebie mam coś podobnego.Objaw jak by coś ją trzymało.Niewiem dokąłdnie co to moze być ale chyba zerkne do ręcznego.Aczkolwiek dopuszczam inne mozliwości moze filtr powietrza.
szarpanie przy ruszaniu - uszkodzenie sprzęgła, takie jakby skoki silnika, inna możliwosc uszkodzone poduszki silnika ale podejżewam w 90% sprzęgło
no to moze być dobra diagnoza ale co w tym sprzegle niby miało by byc złego(który element)??A moze to być wina skrzyni??U siebie podejzewam zakatowane łozysko na wąłku atakującym moze to być wina tego.
najprawdopodobniej jest to wina sprężyn na tarczy sprzęgłowej, lub po prostu samej tarczy
ten sam objaw w różnych autach i najczęściej to właśnie były sprężyny w tarczy popękane
ostatnio wymieniałem u siebie tarcze w prawdzie była uzywana ale w stanie prawie idealnym.
A może docisk sprzęgła? Jak w busie miałem docisk zpaprany to też telepało całą budą.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
starczy ze słoneczko sie zużyło i docisk będzie krzywo łapać.
jak najbardziej może to jego wina być
tak mi nawet przeleciało przez myśl to sprzęgło bo jeszcze inny objaw jest - przy zimnym silniku wyrywa bardzo ładnie a jak się już rozgrzeje to tak jakby moc siadała lekko, przypomniało mi się, że miałem coś takiego w poprzednim aucie dopóki sprzęgła nie wymieniłem.
A jakie firmy byście polecili, może być LUK?
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi![]()
LUK, VALEO,
Valeo to koszt 365 zł / kpl
Zerknij jeszcze na przednią poduszke silnika, tą poniżej alternatora,