Witam, miałem identycznie po zakupie mojej Belli wymieniłem rozrzad, i pewnie wtedy odpial sie czujnik temp z termostatu, wynik taki ze swiecila sie marchewa jedzilem ok 2 miesiecy nie wiedzac o co kaman, pomoglo podlaczyc czujnik i jest git)
Witam, miałem identycznie po zakupie mojej Belli wymieniłem rozrzad, i pewnie wtedy odpial sie czujnik temp z termostatu, wynik taki ze swiecila sie marchewa jedzilem ok 2 miesiecy nie wiedzac o co kaman, pomoglo podlaczyc czujnik i jest git)
Więc, sprawy mają się tak: czujnik przy termostacie (w zasadzie oba) sprawdziłem, czyt. zobaczyłem czy są podpięte. W czasie jazdy temperatura ok 50 stopni, na postoju doszło do 70. Chciałbym się jutro tym zająć, z tąd pytanie, co zrobić? Wymiana termostatu, czy może tylko czujnika?
To sprawdź na początek czy termostat działa prawidłowo (po jakimś czasie od odpalenia silnika sprawdź rurę odprowadzającą z termostatu, jeśli jest ciepła--> termostat cały czas otwarty i puszcza--> wymiana termostatu).
Natomiast jeśli miałbyś uszkodzony czujnik temperatury, to prawdopodobnie pracowały by Ci na okrągło wentylatory (niech mnie koledzy poprawią, jeśli się mylę).
Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...
Pewnie masz termostat do wymiany, używać możesz ale spalanie będzie duże i olej będziesz rozcieńczał paliwem
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Witam, wprawdzie pierwszy post, ale kiedyś musi on nastać, a teraz do rzeczy...odpalając Alunię czasem się marchewa włączała a czasem nie, po wymianie przepływki i termostatu problem zniknął - wprawdzie nie wiem którym był spowodowane ale z tego co czytam, to chyba termostatem, więc proponuję wymienić termostat
nota bene temperaturę po przejechaniu 200km na Autobahnie do Wrocławia wskazywało poniżej 50*C![]()
u mnie był zaśniedziałe styki w kostce idącej do/od czujnika i wentylator chodził cały czas jak tylko wywalało mi marchewe, więc mozę wystarczy styki przeczyścić
pozdr
Ostatnio edytowane przez kertoip160 ; 23-01-2011 o 08:49
ja mialem taki sam problem a mianowicie temperatura niezaleznie od tego ile kilometrow zrobilem nie przekraczala 50 stopni oraz wlaczala sie marchewa. wymienilem termostat (bez zadnych czujników) i teraz jest gitara;].
Dokladnie tak jest jak bylo mowiione wczesniej, gdyby to byl czujnik wentylatory chodzily by non stop, mialem taki problem miesiac temu (jest gdzies na forum bo tez nie wiedzialem co to). Moim zdaniem to napewno termostat.