Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: kontrolka wtryskiwaczy

tadnik
    Gość

Domyślnie kontrolka wtryskiwaczy

Witam
    Mam problem i proszę o pomoc. Podczas jazdy kontrolka wtryskiwaczy zapala się. Po wyłączeniu silnika i ponownym przekręceniu kluczyka kontrolka nadal pali się na czerwono, odpalam i gaśnie. Normalnie po 4 sekundach powinna zgasnąć no i na pewno nie powinna się palić podczas jazdy. Więc pewnie coś się zaczyna sypać i niestety nie mam pojęcia co?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Musisz niestety wydać kilkadziesią złotych na podpięcie samochodu do komputera, żeby dowiedzieć się, co jest uszkodzone. Ewentualnie możesz we własnym zakresie podociskać kości przy ECU, ale to pewnie niewiele pomoże jeżeli jest uszkodzony któryś z czujników.

tomkap
    Gość

Domyślnie

U mnie zapala sie jak przekroczę 120km/h i nic się nie dzije tylko sobie świci.Z tego co poczytałem to wychodzi na to że to przez sondę lambdę- nie jest w pełni sprawna.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Przyczyn może być wiele -tyle ile czujników i kostek przyłączeniowych w samochodzie, a jazda z zapaloną kontrolką wtrysku nie jest zbyt zdrowa dla silnika...
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Lampka jest po to, żeby sygnalizować awarię w układzie. Są niektóre błędy mniej istotne, których lampka nie sygnalizuje, min. niektóre błędy sondy lambda. Skoro jednak lampka się pali to znaczy, że wystąpił taki błąd, który wymaga sprawdzenia. Podczas świecenia lampki układ przechodzi na ogół w tryb pracy awaryjnej. Wtedy moc spada, a zużycie paliwa znacznie wzrasta. Dlatego jazda na dłuższą metę z zapaloną kontrolką jest bez sensu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...

Domyślnie

wlasnie ostatnio mi sie zapala od czasu doczasu kontrolka wtryskow w moim jtd musze gdzies podjechac i sprawdzic na kompie
    alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Podczas świecenia lampki układ przechodzi na ogół w tryb pracy awaryjnej. Wtedy moc spada, a zużycie paliwa znacznie wzrasta. Dlatego jazda na dłuższą metę z zapaloną kontrolką jest bez sensu.
    Mi zapala się jak pisałem powyżej, jednak żadnych zmian nie zauwazam podczas gdy się świeci.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

u mnie czasem sie zapali i samochód zamuli jak np. wpadnę w jakiś dołek albo uskok poprzeczny na drodze (jak ściągają wierzchnią warstwę asfaltu) a na następnym dołku już samochód przestaje mulić i jedzie normalnie. Zatrzymuję sie na poboczu, gaszę silnik, wyciągam kluczyk ze stacyjki, wkładam ponownie po chwili i zapalam i kontrolka gaśnie i dalej jedzie bez żadnego problemu.
    Na początku sie przeraziłem bo kupiłem samochód przejechałem 400km i nic sie nie działo, a tutaj na jeden raz w mieście na takich dziurach mi sie zapaliła i samochód zamulił.
    pojechałem do mechanika to mnie skroił na 450zł za przepływomierz który nic nie zmienił bo koleś wykasował błędy i za jakiś czas kontrolka oczywiście zapaliła się ponownie...
    w trakcie jazdy mi jeszcze nie zgasła ale tak jak napisałem wyżej gaszę silnik zapalam ponownie i wszystko chodzi (oczywiście jak go podczas jazdy już "odmuli")
    pojechałem do domu i pomyślałem że może jakiś kabel nie łączy więc odkręciłem pokrywę silnika, podręczny zestaw mechanika czyli papier ścierny pilnik szmatkę i WD40 i zabrałem sie za czyszczenie wszystkich śmiesznych kostek i połączeń do wtryskiwaczy i o dziwo problem prawie ustąpił 8) 8) przejechałem ok 2tys. km nic się nie działo a tu wczoraj uskok na drodze i bum kontrolka znowu się zapaliła, samochód zamulił po chwili już przestał mulić więc zjechałem na pobocze, zgasiłem silnik odpaliłem ponownie kontrolka po chwili ok.3 sek. zgasła i pojechałem dalej
    co do spalania to kolega ma racje jak sie zapali kontorolka to pali jak smok ja ma 1,9JTD i kiedyś 30km jechałem z zapaloną kontrolką i spalił mi tyle co średnio bym pewno ze 100km zrobił. :shock: :shock: :shock:
    Może nie jest to najlepsze rozwiązanie problemu ale na razie patrzę po kolei i badam samochód kiedy mu się to "dzieje". :>>
    nie pojadę znowu do mechanika aby skasował mnie na kolejne 500zł i pożegnał mnie słowami że możliwe że kontrolka zapali się ponownie...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Faktycznie, wygląda na to,że jest gdzieś przerwa na połączeniu lub przewodzie któregoś z czujników, która daje znać o sobie pod wpływem większego wstrząsu. Dziwne tylko, że po chwili wszystko wraca do normy i lampka gasnie. Dobry diagnosta po podłączeniu samochodu do komputera powinien bez problemu ustalić, który to czujnik.

Colin
    Gość

Domyślnie

SG0240, dobry diagnosta czy zły - nie ma znaczenia - jeżeli w pamięci nie bedzie błedu zapisanego, to nic nie zrobi nawet 10 diagnostów.

chybaże bedą jeździć autem i czekać, aż usterka się pojawi