Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: półoś alfa 155 1.8 95r. a 155 1.7 93r.

szmytek
    Gość

Domyślnie półoś alfa 155 1.8 95r. a 155 1.7 93r.

Witam, jak w temacie proszę o podpowiedź czy półosie od starszej 1.7 8v będą pasowały do nowszej 1.8 8v

Pozdrawiam Piotrek

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

jeżeli oba silniki sa to twin sparki 8zaworowe z łancuchem na rozrząd to tak, będą pasować.

szmytek
    Gość

Domyślnie

Dzięki za pomoc, mam pilną sprawę bo padła jedna półośka wraz z przegubem wewnętrznym, samochód już jest na warsztacie a nie mam obecnie kasy na nowe zamienniki. Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

przegub mozliwe ze bedzie i z innego makaronu pasował bo pamietam ze ja do swojej 155 2.0 16v przegub wewnętrzny z fiata tipo 2,0 z 90 roku podpasowałem

szmytek
    Gość

Domyślnie

Jak dla mnie to właśnie tak powinno być że jak coś komuś świta w głowie to próbuje pod pasować ale ja sam tego nie robię a całkiem spory zakład mechaniki do którego wstawiłem moją alfę nie chce się bawić w dobieranie możliwie najtańszych a sensownych zamienników, z tego powodu muszę iść na żywioł i sam zamawiam używkę (według mnie najbliższą ideału)ale zawsze trochę dodałeś mi nadziei że te elementy od 1.7 być może będą pasowały.

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Mam półoś od 1,8 8V jakby co

szmytek
    Gość

Domyślnie

a czy jest to prawa od pasażera, kurcze ja właśnie wpłaciłem gościowi kasę za obie strony-kompletne półosie (z przegubami wewnętrznym i zewnętrznym) od 1.7 i trochę się martwię bo z tego co teraz czytam tu na forum to bywały dwa sposobu montażu przegubu wewnętrznego (chyba do skrzyni-trochę słabo się znam i jakoś nie mam tego do końca w wyobraźni) jakiś krzyżakowy lub homokinetyczny ja poprostu mam nadzieje że wszystko będzie pasowało ale jeśli nie to będę musiał dalej kombinować

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Mam obie strony lewą i prawą i ja słyszałem że od 1,7 mogą nie pasować ale nie potwierdzę ci tego. Gdybyś się wcześniej odezwał to bym ci je wyjął bo mam je jeszcze w samochodzie. Jak coś potrzebujesz to mam całą 1,8 z zajebistym silnikiem i skrzynia przebieg 165 tyś bankowo.

szmytek
    Gość

Domyślnie

ehh, teraz już poszło muszę poczekać na to co przyjdzie ale jak pójdzie źle to może bym się szarpnął na zestaw minimum czyli półoś z przegubem wewnętrznym, zewnętrzny mam dobry ale jeśli sprzedajesz tylko komplet to też bym brał ( o ile będę miał zły zestaw:\) jestem mocno w kropce bo nie przewidziałem tej awarii, auto w dodatku stoi w obcym mieście u mechaników których nie znam więc sprawa jest napięta

w marzeniach to bym ten silnik też bym od Ciebie wziął bo mój ma już 200tyś i tak słabo się chyba czuje, ale mam zagazowany i to dobrze sobie instalacja radzi więc za duży koszt imprezy w porównaniu do wartości egzemplarza, nie jest aż tak utrzymana żeby w nią tak inwestować

szmytek
    Gość

Domyślnie

Witam, ponownie - półoś wraz z przegubem wewnętrznym pasuje z modelu 1.7 93r do mojej alfy. Generalnie kupiłem kompletną półoś razem z przegubem zewnętrznym lecz sprzedawca zdjął z niego pierścień od ABS-u tak przynajmniej twierdził. Mechanik który naprawiał auto nie chciał się podjąć zdjęcia pierścienia z mojego przegubu z obawy o jego uszkodzenie, przez to przełożył cały przegub zewnętrzny który był poprzednio w aucie, nie jest on w idealnej kondycji ale narzazie nie chcę nic z tym robić. Moje zdziwienie wywołał fakt że na moim przegubie zewnętrznym (który jest zamiennikiem dość niedawno wymienianym) pierścień od ABS-u wygląda jakby był monolitem bez możliwości zdemontowania, ale może za mało się przyjrzałem. Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat tych pierścieni? Kończąc naprawa w mojej opinii przebiegła pomyślnie tylko ciut długo. Temat chyba wyczerpałem