Witam...mam pytanie bo różne wersje słyszałem...czy głowica w alfa romeo 166 benzyna jest kolizyjna czy nie? chodzi mi gdy pęknie pasek rozrządu..
Witam...mam pytanie bo różne wersje słyszałem...czy głowica w alfa romeo 166 benzyna jest kolizyjna czy nie? chodzi mi gdy pęknie pasek rozrządu..
Niestety to silniki kolizyjne.
Ehh, dość kolizyjne, niestety miałem okazję się o tym przekonać rok temu![]()
A jednostka JTD?
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA
Mi ze 3 lata temu w V6 mechanik źle złożył rozrząd przy wymianie - pomylił się o 2 zęby - i też nic nie wybuchło, po prostu jeździł jakby miał jakieś marne 120KM. Ale to był łut szczęścia.
Ja się pytam bo mnie się już raz pasek zerwał + spalony kompresor klimy i raz rozpadła się jedna z rolek :/ a silnik dalej jeździ po złożeniu do kupy. Więc może jednak nie ? Rozumiem fart ale dwa razy ???
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA
Moim zdaniem kolego powinieneś grać w totka bo twój silnik jest kolizyjny![]()
Czasem coś mechanikuje w swojej stodole i zapewniam cię że widziałem już niejeden silnik w którym zerwał się pasek rozrządu. Zwykle kończy się to tym że tłok wbija zawory w głowice, głowica szrot na miejscu a dół silnika mocno nadwyrężony. Zwykle jest tak że pasek rozrządu zerwany a wałem korbowym robisz 3,4, 5 obrotów 360' i nic nie stawia oporu (żaden zawór).
Są silniki tak zaprojektowane że łamią się dzwigienki zaworów na pół oszczędzając zawory i całą reszte ( w pewnych sytuacjach). Np. silniki benzynowe Mitsubishi z początku lat '90, silniki Oplowskie 1,6 D.
Są przypadki że niby po zerwaniu paska nic się nie stało, mechanik zakłada nowy pasek, rolki wszystko wg. sztuki a auto wraca za dwa tygodnie bo grzybek jednego z zaworów się urwał i zniszczył silnik.
Silniki bezkolizyjne to konstrukcje niewyżyłowane, praktycznie wycofywane z produkcji lub zmieniane konstrukcyjnie w drugiej połowie lat '90 XX w.