Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: [164] Głowice - ile można je zeszlifować ?

Irasfox
    Gość

Domyślnie [164] Głowice - ile można je zeszlifować ?

Witam Was ,

Zwracam się z prośbą - powiedzcie czy ktoś z Was ma wiedzę ile można zeszlifować głowice w V6 12V ? W moich sa dość głębokie wżery(0,5mm) i wolałbym się ich pozbyć przed założeniem nowych uszczelek. Jednak boję się żeby nie było kolizji tłoka z zaworami, a z tego co jest mi wiadomo to nie ma oryginalnych uszczelek nadwymiarowych.
    Oczywiście jest jeszcze możliwość spawania głowic , ale najlepiej byłoby je zeszlifować.(zfrezować)

Pilnie proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam,
    Iras

Irasfox
    Gość

Domyślnie

I znalazłem info ...
    Niejaki Tomek- chyba z Brzeszcz(serdecznie dziękuję za informacje) szlifował głowice - ok 0,5mm - efekt - sprężanie wzrosło o ok 2 atm.
    Niestety taki efekt narzuca stosowanie benzyny wysokooktanowej czyli słynne Pb98.
    W związku z takimi doświadczeniami kolegi zamierzam pospawać głowice, a później tylko wyrównać spoiny na szlifierce magnetycznej. Owszem można kupić głowice za 200zł (jedna sztuka) ale wtedy trzeba w nich robic gniazda zaworowe, zawory nowe by się przydały...a w moich starych głowicach przylgnie zaworowe w gniazdach jak i zawory wyglądają idealnie i dlatego nie chcę ich ruszać - wystarczy lekkie dotarcie na drobnej paście i będzie ok.
    Koszt spawania obu głowic + szlifowanie = 150zł