Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Temat: Xenony

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Jak już pisałem w jednym z wątków jeżeli chcesz mieć ksenony na pokładzie, to trzeba zainwestować w fabryczny zestaw wymontowany z jakiegoś "rozbitka" (przy czym zaznaczam - KOMPLETNY ZESTAW) wraz ze spryskiwaczami i układem samopoziomowania (czy jak go tam inaczej chcecie nazywać).
    Spryskiwacze to największy bezsens świata. Samopoziomowanie to też bzdura, jego celem jest wyeliminowanie wpływu idioty na bezpieczeństwo ruchu. Wiązka prosto po oczach światła HID jest bolesna w porównaniu ze standardowym źródłem światła. Więc jeśli pan kierowca wsadzi dzieci, psa i pakunki wakacyjne na pokład a nie obniży wysokości swoich zwykłych świateł robi coś niemiłego, ale gdyby miał HIDy - większość chciałaby go zabić. Stąd układ samopoziomowania. U myślącego kierowcy wystarczy regulacja ręczna poprawnie używana.

Akurat palnąłeś jak dzik w sosnę, żeby HID działał jak należy najważniejszy jest wysokiej jakości odbłyśnik i soczewka. Dlatego też jestem przeciwnikiem china-HIDów. A spryskiwacze w swoim chętnie odłączę - zwykłe marnotrawstwo płynu w dużych ilościach.
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 28-01-2011 o 09:35

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    A spryskiwacze w swoim chętnie odłączę
    ..to właśnie w 156-stce zrobiłem, bo niestety fabryka nie potrafiła zrobić tego, by działało jak należy ..spryskiwacze nie chowały się spowrotem w zderzak jak powinny ...zresztą samopoziomowanie równie mocno rozgarnięty magik wymyślił ..plastikowe ramionka czujników przy wahaczach to kompletny debilizm ..długo się nimi nie nacieszyłem ..a ramionka dostępnoe oczywiście wyłącznie z czujnikami ..wiec po pierwszej wymianie gdy się połamały, olałem sprawe i ustawiłem ręcznie ..niestety ręcznej regulacji wysokości już nie miałem, więc tu już hidy byłyby lepsze
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Akurat palnąłeś jak dzik w sosnę, żeby HID działał jak należy najważniejszy jest wysokiej jakości odbłyśnik i soczewka. Dlatego też jestem przeciwnikiem china-HIDów. A spryskiwacze w swoim chętnie odłączę - zwykłe marnotrawstwo płynu w dużych ilościach.
    Chwila! Ja nigdzie nie piszę o jakości HID'ów, ale o profesjonalnym dołożeniu ksenonowego oświetlenia do samochodu - IMO najlepsze będzie rozwiązanie fabryczne i tyle.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

W 159 nie ma strasznego cisnienia na zapinanie hidów, bo seria swieci zadawalająco.. choc oczywiscie słabiej.. ale niech wejdzie któryś z mądrali przeciwnych hidom na forum Fiata Coupe.. którekolwiek na świecie ..i napisze, że hidy są fee.. to ludzie z politowaniem postukają się w głowę i uznają takiego osobnika za dziwaka.. Niestety seryjne swiatła w niektórych autach bywają tragiczne, jak jest właśnie w coupe szczególnie po tylu latach, gdzie odblask juz nie jest pierwszej jakości.. i hidy są ratunkiem, by bezpiecznie poruszać się po drogach.. Jestem przekonany, że ponad 50% fiatów coue w klubach ma hidy na pokładzie.. Oczywiscie seryjne zestawy są najlepsze, w coupe niestety takowych nie było.. a w autach jak 159 zamontowanie całego zestawu moze byc szalenie kłopotliwe jeśli boty komputer widzi urządzenia systemu xenonów czy spryskiwaczy..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    a w autach jak 159 zamontowanie całego zestawu moze byc szalenie kłopotliwe jeśli boty komputer widzi urządzenia systemu xenonów czy spryskiwaczy..
    Fakt.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    lubań
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 175 km

Domyślnie

fajny zestaw ale nie ma co przepłacać bo taki sam możesz mieć za 250 zł z elektronicznymi przetwornicami slim. Działał świetnie.Ale o tym już było...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Z dołożeniem ksenonów fabrycznych nie ma problemu bo "samopoziomowanie" nie jest związane z bodykomputerem. Układ ma swoje komputery przy każdej z lamp.

A co do fiata coupe: (cyt:Mariusz AutoDS)(...) i hidy są ratunkiem, by bezpiecznie poruszać się po drogach (...) ALE DLA KOGO BEZPIECZNIE, bo na pewno nie dla jadących z przeciwka (takiego coupe)

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

Bera5 ile miałeś aut z hidami ? ..ile razy jechałeś Fiatem coupe bez hidów i z hidami ? Jeśli na oba pytania odpowiedz brzmi "zero" to nie wiem po co zaśmiecasz temat swoimi wypocinami opartymi na przypuszczeniach.. gdybaniach.. wyobrażeniach.. bo nie wcisniesz mi, że absolutnie każde auto z hidami oslepia jadących z przeciwka.. troche obiektywizmu.. Nikt przeca nie powiedział, że jesteś frajeram płacąc kupe kasy w salonie za xenony, bo to na pewno najlepsze rozwiazanie, więc nie wiem co się tak strasznie zawzinasz..

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Nie miałem żadnego auta z hidami (bo nie stosuję elementów niezgodnych z homologacją) ale spotkałem na drodze wielu z pseudoksenonami jadących z przeciwka. Od czasu do czasu jeżdżę Fiatem Coupe na tradycyjnych czyli homlogowanych reflektorach. Owszem światła marne ale w celu bezpiecznego poruszania się po drogach nie zakładam chińskich wynalazków (dla własnej wygody jak to robią niektórzy nie myśląc o innych). Kiedyś nawet zawróciłem za takim coupe który "walił" po oczach swoimi światłami i co się okazało w rozmowie miał założone (pseudo)ksenony.
    Madrzejsi od Ciebie zaprojekowali system świateł z lampami wyładowwczymi i mając na uwadze duża różnicę w natężeniu światła zastosowali system automatycznej regulacji położenia wiązki światła. Więć nie wyjeżdzaj mi tu z twoim obiektywizmem w stylu: dla własnego bezpieczeństwa zakładam najmocniejsze żródło światła do swoich reflektorów , a ci z przeciwka (niech się martwią sami) najlepiej niech zjeżdzają mi z drogi (czasem trzeba też pomyśleć o innych).

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

Marne ? Kilka razy w deszczu mało nie trafilem kogoś na poboczu.. więc myśląc o INNYCH warto, a nawet należy zapiąć hidy w coupe..

Madrzejsi ode mnie zaprojekowali system świateł z lampami wyładowwczymi.. pewnie masz rację.. także mądrzejsi od ciebie wymyślili hidy jak sądzę.. więc takie argumenty sobie w buty wsadz..

Nie odpowiedziałeś na najważniejsze pytanie.. czy wszystkie auta z hidami cie oslepiają.. ?? Nie..? ..więc po co zaśmiecasz temat dyrdymałami.. każdy wie, że fabryczne xenony są najlepsze.. a hidy muszą byc obowiazkowo dobrze ustawione i tyle.. ehh..
    Ostatnio edytowane przez Mariusz AutoDS ; 30-01-2011 o 16:15