Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Selespeed pytanie...

luj666
    Gość

Domyślnie Selespeed pytanie...

Witam wszystkich...
    Wczoraj byłem u mechanika wymienić czujnik polożenia wału gdyz padł i nie szło już jej niemal wogóle na ciepłym silniku odpalić. Zanim czujnik przywieżli kawka, herbatka, gadka szmatka,(nawet sie zrymowało) przy okazjii podpięcie pod kompa i jedynie ten błąd czujnika się wyświetlał odziwo i na szczęście.
    Czujnik dojechał wymiana nie trwała długo komp spr zawieszenia itp podpięcie znowu pod kompa i powrót do domu i tu rodzi się pytanie.
    Nie wiem jak seleesped działa u Was, ale u mnie gdy wskazówka dojdzie do 7 tyś/obr przełącza automatycznie na wyższy bieg co jest akurat fajne powiedział bym najlepsze wracając wczoraj jak jej depłem do końca to odcieła mi silnik przy 7 tyś norma ale nie przeżuciła biegu z 1 na 2 póżniej próba z 2 na 3 i to samo.
    Zauważyłem wyciek jak auto było na podnośniku między skrzynią a silnikiem mokre na długości ok 30 może cm co może wskazywać na małą ilość oleju w skrzyni chyba, awiem że selespeed ma problem z przeżuceniem biegu nawet manualnie na wyższy gdy poczuje opór.
    Dajmy na to że właśnie to się dzieje z braku oleju.
    Czy to własnie jest możliwe?
    Dodam że w selespeed jest olej 2 miesięczny i nigdy a mam ja do roku tak nie miałem może jakieś pomysły...
    Pozdrawiam...

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Kolor wycieku?
    Skoro jeżdziła przed tym czujnikiem to co się zmieniło?
    A sprawdzali błędy w SS?
    A sprawdzałeś poziom oleju?
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

luj666
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix Zobacz post
    Kolor wycieku?
    Skoro jeżdziła przed tym czujnikiem to co się zmieniło?
    A sprawdzali błędy w SS?
    A sprawdzałeś poziom oleju?

W zasadzie się nie przyglądałem ale był ciemny wiem że to duzo nie mówi no ale sie nie przyglądałem.
    W ss błędów nie sprawdził nie mógł wejść tam nie był to AlfaDiag ani UniDiag itp.
    Poziomu oleju właściwie to nie sprawdziłem w skrzyni bo zapomiałem już poprostu czas mnie naglił ale jade tam w tym tyg na wymianę wahaczy łaczników reczny geometria itp to sprawdzimy na bank i odrazu kupię olej chyba 2l potrzeba wiem jaki.
    Może to przez brak oleju nie ma odpowiedniego ciśnienia w skrzyni i dlatego tak sie dzieje, a i jeszcze zauważyłem że szybciej podczas stania w korku wyrzuca mi na luz na razie tylko raz ale było...
    No ale tak jak piszesz coś się zmieniło...

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Ja mam teraz ten olej od skrzyni na minimum i jest ok nie ma problemów z wrzucaniem biegów, jak miałem go na max na tym patyczku to mi go wypluwał ze zbiorniczka i były czasami problemy z wrzucaniem 3 biegu. Odessali mi trochę tego oleju i jest teraz minimum i nie ma problemu, dziwne ale działa, oleju nie ubywa widać mój za dużej ilości nie lubi, a czasami zdarzy mu się na luz wyrzucić co mnie nadal dziwi i niepokoi po podbiciu manetką wrzuca na wyższy i już nie grymasi więcej. Jak zaobserwowałem mój przynajmniej przy minimum oleju sprawniej wrzuca biegi.

luj666
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Ja mam teraz ten olej od skrzyni na minimum i jest ok nie ma problemów z wrzucaniem biegów, jak miałem go na max na tym patyczku to mi go wypluwał ze zbiorniczka i były czasami problemy z wrzucaniem 3 biegu. Odessali mi trochę tego oleju i jest teraz minimum i nie ma problemu, dziwne ale działa, oleju nie ubywa widać mój za dużej ilości nie lubi, a czasami zdarzy mu się na luz wyrzucić co mnie nadal dziwi i niepokoi po podbiciu manetką wrzuca na wyższy i już nie grymasi więcej. Jak zaobserwowałem mój przynajmniej przy minimum oleju sprawniej wrzuca biegi.
    Może i tak jak piszesz...
    Skoro jest dobrze to po co zmieniać mój olej nie wiadomo kiedy był zmieniany może stary i dlatego...
    Tylko dlaczego po wymianie czujnika połozenia wału tak się zaczęło zawsze było ok...
    Pozdrawiam...

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Może lepiej się zorientujesz jak podepniesz pod kompa, poza tym jeśli tutela nie wiadomo kiedy była wymieniana, to może warto zaryzykować i odessać starą i nowej dolać tak na minimum i zobaczyć czy pomoże. Też miałem taki wyciek jak opisujesz na łączeniu skrzyni i silnika i nie było to spowodowane małą ilością oleju, tylko wypluwaniem nadmiaru własnie tego oleju, teraz już nic nie kapie.
    pozdrawiam.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Odessali mi trochę tego oleju i jest teraz minimum i nie ma problemu, dziwne ale działa, oleju nie ubywa widać mój za dużej ilości nie lubi, a czasami zdarzy mu się na luz wyrzucić co mnie nadal dziwi i niepokoi po podbiciu manetką wrzuca na wyższy i już nie grymasi
    Zauważ,że zbiorniczek jest dość spory a poziom maximum jest prawie na dnie zbiorniczka.
    To nie jest przypadek
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix Zobacz post
    Zauważ,że zbiorniczek jest dość spory a poziom maximum jest prawie na dnie zbiorniczka.
    To nie jest przypadek
    Rozumiem i wiem doskonale, tyle że jak było na max zalane jak patyczek pokazuje, bo dolewałem aby nie wychodziło poza kreseczkę max, to wypluwało olej na zewnątrz a i biegi leniwiej przerzucał z pełnym zbiorniczkiem, widocznie miał tego oleju za dużo a ciśnienie w układzie było za małe, nie będę się na ten temat tutaj wymądrzał bo selespeed to dla mnie nadal wielka zagadka i jest to bardzo skomplikowany układ, jednak u mnie działa to tak jak opisałem, może to dziwne a może tak własnie ma, że lepiej pracuje jak jest mniej oleju.

luj666
    Gość

Domyślnie

Może lepiej się zorientujesz jak podepniesz pod kompa, poza tym jeśli tutela nie wiadomo kiedy była wymieniana, to może warto zaryzykować i odessać starą i nowej dolać tak na minimum i zobaczyć czy pomoże. Też miałem taki wyciek jak opisujesz na łączeniu skrzyni i silnika i nie było to spowodowane małą ilością oleju, tylko wypluwaniem nadmiaru własnie tego oleju, teraz już nic nie kapie.
    pozdrawiam.
    Czy to chodzi o olej w zbiorniczku ss bo jeśli tak to tam mam lekko ponad max ale mam tak od 2 m-cy i zawsze było spoko.
    Skrzynie sprawdzę na dniach i olej również...
    Pozdrawiam

Rozumiem i wiem doskonale, tyle że jak było na max zalane jak patyczek pokazuje, bo dolewałem aby nie wychodziło poza kreseczkę max, to wypluwało olej na zewnątrz a i biegi leniwiej przerzucał z pełnym zbiorniczkiem, widocznie miał tego oleju za dużo a ciśnienie w układzie było za małe, nie będę się na ten temat tutaj wymądrzał bo selespeed to dla mnie nadal wielka zagadka i jest to bardzo skomplikowany układ, jednak u mnie działa to tak jak opisałem, może to dziwne a może tak własnie ma, że lepiej pracuje jak jest mniej oleju.
    Ja w takim razie odessam trochę oleju z SS i wymienie w skrzyni a podpięcie pod kompa nic nie da bo wejść w SS nie może...
    Pozdrawiam...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Berlin,Bialy Bor,Zagan
    Auto
    alfa romeo 147 2,0 selespeed

Domyślnie selespeed

Ok, cos nie rozumiem - miales olej na maksa w skrzyni i ci wypluwal z zbiorniczka. Tylko skrzynia seleseed nie ma zbiorniczka na olej. Skrzynia jest zamknieta. Zbiorniczek na olej to jest do seleseeped, tzn. zapas oleju dla pompy, zeby moglo normalnie pracowac sprzeglo. Pozdrawiam.