A kable wymieniles, ja mam na oryginalnych kablach i tez za rewelka nie jest. No i wygluszenie drzwi tez jest wazne.
A kable wymieniles, ja mam na oryginalnych kablach i tez za rewelka nie jest. No i wygluszenie drzwi tez jest wazne.
no wlasnie kabli nie ciagnalem, generalnie te oryginalne sa dosc grube wiec nie widzialem potrzebydrzwi nei wygluszalem. Opiscie jak to mozna zrobic
pozdrawiam
ja mam w drzwiach głośniki MAC Audio, grają wyśmienicie.
http://allegro.pl/item265909673_mac_...2007_k_ce.html
tył:
http://allegro.pl/item270992259_mac_..._warszawa.html
jeśli chodzi o wygłuszenie drzwi to użyłem taśmy dekarskiej. wiem ze nie jest to profesjonalny środek do wygłuszania samochodu, ale zostało ojcu 4 rolki po zmianie blachy na dachu, więc "pożyczyłem" sobie.
jak chcesz w tańszy sposób wygłuszyć drzwi (rolka taśmy dekarskiej 15cmX10m kosztuje u mnie w mieście około 80 zł), możesz użyć mat bitumicznych dostępnych na allegro.
http://allegro.pl/item266238424_app_..._warszawa.html
http://allegro.pl/item266229844_miek..._warszawa.html
polecam te drugie, używałem ich w poprzednim samochodzie, są bardzo elastyczne, mają bardzo dobry klej, i formują się pod zwykłą suszarką.
jeśli chodzi o sposób wygłuszania to jest bardzo prosty: ściągasz tapicerkę z drzwi, odpinasz wszystkie kable, łączniki itp. ja wyciągałem jeszcze szybę i cały mechanizm podnoszący, żeby mieć lepsze dojście do poszycia drzwi. później musisz odtłuścić czymś blachę po wewnętrznej stronie drzwi, ja użyłem rozpuszczalnika. gdy już masz wszystko czyste i suche, zabierasz się do klejenia, kawałek przy kawałku, jeśli chcesz, aby mata położyła się idealnie na poszyciu, możesz ją potraktować suszarką do włosów, bądź opalarką, ale przy opalarce musisz uważać, żeby czegoś nie przepalić.
a powiedz mi jak je montowales to nie przeszkadzala ci ta blacha drzwi? i ogolnie czy uzywales jakis dystansow?
założyłem po 3 podkładki, tak aby odsunąć głośnik od blachy.
co do kabli, to zapomnij o standardowych kablach, może i są grube, ale jeśli chodzi o metal użyty w nich to nie jest on na najwyższym poziomie. ja użyłem 2x1.5, miedzianych, beztlenkowych
To nie wiem co robic czy oddawac te glosniki;/ wydaje mi sie ze graja gorzej niz te oryginalne co byly;/
A moze zle podlaczyles plusy do minusow a minusy do plusow.
no wlasnie a jak to dokladnie sprawdzic, dzisiaj przelozylem plus z minusem w lewym glosniku i jakby lepiej gralo. Wczesniej sprawdzalem bateria plus i minus na oryginalnym glosniku i na podsawie tego ustalilem ze ten kabelek to plus a tamten to minus wiec przylutowalem tak jak w oryginalnych bylo. Jednak wydaje mi sie ze oryginalnie glosnik lewy byl zle podlaczony....
z tego co wiem, to plus czy minus ma znaczenie tylko wtedy, gdy sa podłączone więcej niż jeden głośnik na kanał odtwarzacza np lewy przód z lewym tyłem są podłączone do jednego kanału. jeśli masz jeden głośnik na kanał, to jest bez znaczenia czy podłączysz + do + czy - do +
ja wcześniej miałem głośniki pioneera, grały głośniej, ale niewyraźnie, teraz mam MAC to ciszej, ale 100 razy czyściej.
a, i jeszcze jedno, jeśli zmieniasz głośniki, pamietaj o kablach, wcześniejsze mogły wystarczyć do starszych głośników, ale nowsze mogą potrzebowac innych kabli. pamietaj, że kable to PODSTAWA.
podam Ci prosty przykład. ojciec ma w samochodzie standardowe głośniki, nie graja za rewelacyjnie. z mojej instalacji zostało mi 2 metry kabla, chciałem go wykorzystać. podłączyłem te głośniki na nowych kablach, okazało się ze grają duużo lepiej niez wcześniej, ale po kilku dniach poszły w nich cewki. zapytałem znajomego elektronika co się stało, on mi odpowiedział, ze te głośniki wcześniej nie dostawały tyle prądu co powinny ( za słabe kable) kiedy zmieniłem kable, zaczęły dostawać tyle ile chciały, ale że to są głośniki "no name" czyli kupione na bazarze, to nie wytrzymały tego. teraz ma magnaty, grają rewelacyjnie, po założeniu na próbę starych kabli, pierdzą jak babka pod pierzyną.
A jakie ma magnaty? wymiar 160? bo ja wlasnie kupilem magnaty i cos mi nie pasuja ;/ wczesniej mialem magnaty ale w punto 180mm i graly super, wiec nie wiem. Albo w tej alfie dzwiek gdzies ucieka albo glosniki sa jakos w zlych miejscach przewidziane...A jak ciągnales przewody? pewnie to troche czasu zajelo hm?