Witam a więc zaczne tak moja AR to 156 Sportwagon 2.4 jtd 136 KM z 2000 roku.
Problem wyglada nastepujaco . Jakis czas temu zaczelo coraz ciezej chodzic mi pedał sprzęgła na mrozach pomyslalem ze jest to wina temperatur niskich . Pewnego pieknego dnia podjechalem w jedno miejsce i po ponownym odpaleniu nie byłem w stanie wrzucic zadnego biegu. Oczywiscie na zgaszonym silniku wszystkie biegi elegancko wchodza. Przy czym na zapalonym jak wciskam pedal sprzegla lekko drzy mi pedał minimalne wibracje ktore sa tylko odczuwalne na pedale .Buda itp nie trzesie . I teraz tak scholowalem samochod do mechanika ale wole sie was poradzic zanim mi zacznie robic itp . Straszy mnie ze to dwumas ale objawy nie sa tak tragiczne Z tego co czytalem moze to byc wina wysprzeglika albo sprzegła . A czy moze to byc tez dwumas przy moich objawach??? Pytanie numer dwa wiadomo jezeli bylby toi dwumas to zamierzam kupic uzywke bo na nowe mnie nie stac i teraz pytanie jezeli podjade z uzywanym kolem do mechanika czy jest on w stanie ocenic czy warto kupic i zalozyc to kolo dwumasowe i czy ja sam na oko moge jakos poznac dwumas na ile jest uzyteczny moze sa jakies testy na to krecenie sprawdzenie srednicy czy cokolwiek . Prosze o pomoc i o wasze opinie co moglo sie popsuc wiem ze ciezko tak gdybac ale wiem ze mechnikowi najlatwiej bedzie powiedziec ze to sprzeglo bo wtedy ma 300 zl za wymiane a moze jakies synchronizatory jak ktos pisal na forum . CZEKAM NA PODPOWIEDZI
z gory dziekuje i pozdrawiam KAMIL
PS Jakiej firmy sprzeglo kupic mam opcje SACHSA kpl za okoolo 700 zl
orginalne fiatowskie ale nie wiadomo jaki producent za okolo 760 zl
czy valeo .ZAmierzam rowniez wymienic klocki i tarcze i niewiem waham sie pomiedzy firmami : BREMBO , TRW , STR czy ATE moze ktos z was zna sie i ma doswiadczenie![]()