Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: SPRZĘGŁo , DWUMAS , WYSPRZĘGLIK CZY COŚ INNEGO??? POMOCY

raczekk1985
    Gość

Unhappy SPRZĘGŁo , DWUMAS , WYSPRZĘGLIK CZY COŚ INNEGO??? POMOCY

Witam a więc zaczne tak moja AR to 156 Sportwagon 2.4 jtd 136 KM z 2000 roku.
    Problem wyglada nastepujaco . Jakis czas temu zaczelo coraz ciezej chodzic mi pedał sprzęgła na mrozach pomyslalem ze jest to wina temperatur niskich . Pewnego pieknego dnia podjechalem w jedno miejsce i po ponownym odpaleniu nie byłem w stanie wrzucic zadnego biegu. Oczywiscie na zgaszonym silniku wszystkie biegi elegancko wchodza. Przy czym na zapalonym jak wciskam pedal sprzegla lekko drzy mi pedał minimalne wibracje ktore sa tylko odczuwalne na pedale .Buda itp nie trzesie . I teraz tak scholowalem samochod do mechanika ale wole sie was poradzic zanim mi zacznie robic itp . Straszy mnie ze to dwumas ale objawy nie sa tak tragiczne Z tego co czytalem moze to byc wina wysprzeglika albo sprzegła . A czy moze to byc tez dwumas przy moich objawach??? Pytanie numer dwa wiadomo jezeli bylby toi dwumas to zamierzam kupic uzywke bo na nowe mnie nie stac i teraz pytanie jezeli podjade z uzywanym kolem do mechanika czy jest on w stanie ocenic czy warto kupic i zalozyc to kolo dwumasowe i czy ja sam na oko moge jakos poznac dwumas na ile jest uzyteczny moze sa jakies testy na to krecenie sprawdzenie srednicy czy cokolwiek . Prosze o pomoc i o wasze opinie co moglo sie popsuc wiem ze ciezko tak gdybac ale wiem ze mechnikowi najlatwiej bedzie powiedziec ze to sprzeglo bo wtedy ma 300 zl za wymiane a moze jakies synchronizatory jak ktos pisal na forum . CZEKAM NA PODPOWIEDZI
    z gory dziekuje i pozdrawiam KAMIL

PS Jakiej firmy sprzeglo kupic mam opcje SACHSA kpl za okoolo 700 zl
    orginalne fiatowskie ale nie wiadomo jaki producent za okolo 760 zl
    czy valeo .ZAmierzam rowniez wymienic klocki i tarcze i niewiem waham sie pomiedzy firmami : BREMBO , TRW , STR czy ATE moze ktos z was zna sie i ma doswiadczenie

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Jeżeli rozszczelnił się wysprzęglik lub pompa to powinien być wyciek płynu (do zlokalizowania), no i powinno go ubywać.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

raczekk1985
    Gość

Domyślnie

jedynego plynu ktorego mi ubylo to od wspomagania , plyn hamulcowy jest w normie ... wiec pewnie raczej cos ze sprzegla padlo ....

---------- Post dodany o godzinie 12:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:49 ----------

Wypowie sie ktos na moj temat nadal czekam na jakas podpowiedz .... pozdrawiam

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

http://www.google.pl/#hl=pl&source=h...2a0343543f8d80

p.s.

używka dwumas - ja bym na to nie wpadł ( wolę raz a dobrze )
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 03-02-2011 o 22:10

raczekk1985
    Gość

Domyślnie

bocian juz szukalem na google nie jestem idiota , ale po to jest forum alfy ze ktos mial moze podoobne przyklady i po objawach mi podpowie.

wiadomo tez bym wolal nowy dwumas gdyby nie kosztowal 1200 zl

dududs
    Gość

Domyślnie

Może zapowietrzone układ albo stary płyn. Miałem w tą zimę tak, że po odpaleniu nie mogłem wbić żadnego biegu a na sucho chodziły normalnie po odpowietrzeniu sytuacja powtórzyła mi się tylko raz i teraz mam spokój. Tylko ja mam TS-a a Ty jtd. Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomas1907
    Mieszka w
    Ornontowice
    Auto
    BMW 320d, Giulietta

Domyślnie

Jeśli chodzi o tarcze to może Mikoda miałem w poprzednich autach i nie ma co narzekać ze 180-0 i nic im nie było a i niedrogie miałem nacinane i nawiercane, jedynie co to klocki szybciej schodziły

dududs
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomas1907 Zobacz post
    Jeśli chodzi o tarcze to może Mikoda miałem w poprzednich autach i nie ma co narzekać ze 180-0 i nic im nie było a i niedrogie miałem nacinane i nawiercane, jedynie co to klocki szybciej schodziły

brak komentarza

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomas1907
    Mieszka w
    Ornontowice
    Auto
    BMW 320d, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał dududs Zobacz post
    brak komentarza
    O co Ci chodzi?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

brak komentarza
    dududs przeczytaj pierwszy post - szczególnie koniec posta

Cytat Napisał raczekk1985 Zobacz post
    ... ZAmierzam rowniez wymienic klocki i tarcze i niewiem waham sie pomiedzy firmami : BREMBO , TRW , STR czy ATE moze ktos z was zna sie i ma doswiadczenie
    potem przeczytaj odpowiedź kolegi
    Cytat Napisał tomas1907 Zobacz post
    następnie zobacz swój post
    brak komentarza

bez komentarza
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 04-02-2011 o 10:03