Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: spadek mocy, dym

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Sama uszczelka to jeszcze nie tragedia.Rozrząd,olej i tak byś musiał wymienić więc dodatkowy koszt zdjęcia głowicy (uszczelka,planowanie) to raptem kilka stówek wiecej, a na długo bedziesz miał spokój.Jak motor miał zawsze pod dostatkiem oleju nie był przegrzany i katowany to reszta "bebechów" powinna być ok.

maxwell20
    Gość

Domyślnie

ja wiem że jeśli to tylko głowica to nie ma problemu lecz nie lubię jak ktoś żeni kit na temat auta że chodzi jak zegarek, no cóż, kompletuję dokumenty i daje do adwokata, zastanawiam się czy nie wydać parę groszy więcej i nie powołać rzeczoznawcy??

---------- Post dodany o godzinie 15:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:26 ----------

a jeszcze mam jedno pytanko, w przypadku planowania głowicy i wymiany uszczelki co należy jeszcze wymienić? Rozrząd to oczywiste i płyny. Ale wariator?? Coś jeszcze i tak mniej więcej na jaki koszt mam się szykować.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Przy takiej generalce wariator tez wypada wymienić.Świece na pewno.Uszczelniacze zaworowe.
    Częsci i robocizna min.1500zł
    ASO nie wchodzi w gre.
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 06-02-2011 o 16:10

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zwoli
    Mieszka w
    Kępno
    Auto
    Jest AR166 3.2V6 2006R Była AR 159 1.9 8V BYŁA alfa romeo 156 1,6 16v, 1998r

Domyślnie

Moim zdaniem jeśli koleś wiedział że sprzedaje auto z taką wadą to nie powinieneś iść z nim na żaden układ pół na pół poniewaz to po całości jego wina on zataił wade auta i on po całości powinien zapłacić za ten remont...mówisz że masz adwokata..jeśli ja bym był na twoim miejscu i miał bym adwokata itp to koleś by mi zapłacił za remont i jeszcze buty wypolerował...to oszust nie powinno się z takim cackać tylko od razu z grubej rury.Ty dajesz mu możliwość ugodowego wyjścia a on przy sprzedaży całkiem inaczej cię potraktował..to moje zdanie ale wydaje mi się że słuszne.

maxwell20
    Gość

Domyślnie

no właśnie jutro będę dzwonił do rzeczoznawcy i będę pytał nt. jego oceny, ekspertyzy. Czy przed naprawą będzie musiał go oglądać

Użytkownik Ogier Avatar artur76
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    166 V6

Domyślnie

W chwili kupna auto było w porządku? Na umowie pewnie jest zapis,że znasz stan techniczny, więc niestety po ptakach...Szczerze Ci współczuję, ale sprawa przegrana.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał artur76 Zobacz post
    W chwili kupna auto było w porządku? Na umowie pewnie jest zapis,że znasz stan techniczny, więc niestety po ptakach...Szczerze Ci współczuję, ale sprawa przegrana.
    Kolega chyba nie jest zorientowany w prawach kupującego.Po za tym co jest w umowie kupna-sprzedaży

maxwell20
    Gość

Domyślnie

Art. 556. [Rękojmia za wady fizyczne i prawne] § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność...
    Art. 560. [Odstąpienie od umowy lub obniżenie ceny] § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny...
    § 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
    Art. 563. [Utrata uprawnień z tytułu rękojmi] § 1. Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia, a w wypadku gdy zbadanie rzeczy jest w danych stosunkach przyjęte, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca po upływie czasu, w którym przy zachowaniu należytej staranności mógł ją wykryć.
    Art. 564. [Podstępne zatajenie wady] W wypadkach przewidzianych w artykule poprzedzającym utrata uprawnień z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy nie następuje mimo niezachowania terminów do zbadania rzeczy przez kupującego i do zawiadomienia sprzedawcy o wadach, jeżeli sprzedawca wadę podstępnie zataił albo zapewnił kupującego, że wady nie istnieją.
    Art. 568. [Terminy dochodzenia uprawnień z tytułu rękojmi] § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

nie ważne co jest w umowie, jest że zapoznałem się ze stanem pojazdu ale jeżeli jest wada ukryta a uszczelka nie siada od 'tak' mogę ruszczyć swoje prawa - dzwoniłem już do adwokatki i powiedziała mi że umowa jest umową a prawo to prawo

---------- Post dodany o godzinie 20:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:52 ----------

a tak szczerze to nawet jakbym miał wydać drugie tyle a sprawę w sądzie to wydam a zakończę to co zacząłem, a jeżeli wyjdzie że celowe było ukryte celem sprzedaży postaram się żeby to zahaczyć pod kodeks karny a na KK bardzo się dobrze znam, bo z zawodu się zajmuję KK - nie odbiera telefonu choć cały dzień do niego wydzwaniam więc jutro leci list do niego polecony- chciałem iść mu na rękę i iść pół na pół, nie chce będzie płacił więcej i to dużo

---------- Post dodany o godzinie 20:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:58 ----------

a co lepsze gość też jest/był zalogowany tutaj na forum

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał maxwell20 Zobacz post
    dzwoniłem już do adwokatki i powiedziała mi że umowa jest umową a prawo to prawo
    Tego sie trzymamy,trzymam kciuki
    Była z Twojej strony dobra wola, koszty naprawy na pół.Jak nie odbiera to wie o co chodzi.Może mechanik powiedział mu ze uszczelka wytrzyma z 2 miechy i naprawa bedzie kosztować z 2000 zł.A właścicel pogonił.Wytrzymała tydzień.......
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 06-02-2011 o 21:04

maxwell20
    Gość

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...a_glowicy.html

i znalazłem gada!!!! K****a no normalnie go.....