Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Temat: [156] Uszczelka głowicy?

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

a jeszcze zapytam o jedną rzecz: nie mrugała ci kontrolka braku ciśnienia oleju?
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

maxwell20
    Gość

Domyślnie

nagły brak mocy, po czym w lusterku zauważyłem dym i się zatrzymałem na poboczu, po wciśnięciu sprzęgła silnik zgasł, od razu zadzwoniłem do swojego mechanika, zabronił mi go odpalać, tak też zrobiłem, nie odpalałem go

nic nie mrugało

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

jeśli to co mówisz jest prawdą to możliwe że wystarczy wymienić UPG i alfa będzie śmigać.
    z drugiej strony mało prawdopodobne wydaje mi się aby uszczelkę wydmuchało przy 3k obr
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Cytat Napisał ziomster Zobacz post
    jeśli to co mówisz jest prawdą to możliwe że wystarczy wymienić UPG i alfa będzie śmigać.
    z drugiej strony mało prawdopodobne wydaje mi się aby uszczelkę wydmuchało przy 3k obr
    ale to wszystko tylko gdybanie, i ..zrozumiały stres kupującego.
    Jak bym miał gdybać, czyli wróżyć z fusów ( akurat piję kawę więc mam z czego ) to sięgnął bym do pierwszych postów o tej alfie z których wynika że miała kłopoty z wentylatorem chłodnicy, czyli ..z temperatura.
    Patrzac w moje fusy widzę przegrzany silnik, widzę mechanika który mówi..albo nic się nie stało albo już rozwarstwiły się węże chłodnicy, uszczelka dostała, tłoki się zacierają ...sprzedawaj póki jeździ.

Ale właśnie w ten sposób można obrazić niewinnego człowieka, oskarżyć bezpodstawnie...Bez sensu, otwórz silnik , zobacz co się stało i już...

maxwell20
    Gość

Domyślnie

no z tego co powiedział mi mechanik, olej już dawno musiał być w układzie chłodzenia - nalot oleju w zbiorniczku chłodzenia, ponadto zastanawia mnie te ciśnienie co wali do góry i odgłos jakby jeden cylinder nie działał (pęknięty?)

---------- Post dodany o godzinie 16:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:04 ----------

Cytat Napisał RobertWroc Zobacz post
    ale to wszystko tylko gdybanie, i ..zrozumiały stres kupującego.
    Jak bym miał gdybać, czyli wróżyć z fusów ( akurat piję kawę więc mam z czego ) to sięgnął bym do pierwszych postów o tej alfie z których wynika że miała kłopoty z wentylatorem chłodnicy, czyli ..z temperatura.
    Patrzac w moje fusy widzę przegrzany silnik, widzę mechanika który mówi..albo nic się nie stało albo już rozwarstwiły się węże chłodnicy, uszczelka dostała, tłoki się zacierają ...sprzedawaj póki jeździ.

Ale właśnie w ten sposób można obrazić niewinnego człowieka, oskarżyć bezpodstawnie...Bez sensu, otwórz silnik , zobacz co się stało i już...
    no i tak właśnie zrobię a co dalej się potoczy zobaczymy

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

nie no jestem znokautowny po przeczytaniu tego wszystkiego. jakaś paranoja kupujesz 12 letniego trupa i szału się spodziewasz i za takie pieniądze. widzisz co jest grane (wyciek)a mimo wszystko kupujesz. gdzie oczy i rozum miałeś? po tygodniu od zakupu pretensje - do siebie powinieneś mieć. nie sprawdziłeś chociażby u diagnosty auta a teraz lament i płacz.
    btw. ja też mam 12 letniego trupa - jestem po kapitalnym remoncie silnika - i co niby też mam poprzedniego właściciela ścigać za co za to że nastąpiło normalne zużycie silnika poprzez niewłaściwą eksploatacje? żart. jakby ci powiedziano że auto nie bite i bezwypadkowe a po tygodniu okazuje się że z 4 ćwiartek żłożone można mieć pretensje i żale.
    widziałeś wyciek i co zrobiłeś - nic. pretensje ale do siebie.
    sory za ton wypowiedzi ale musiałem

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

maxwell20
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cinas1980 Zobacz post
    nie no jestem znokautowny po przeczytaniu tego wszystkiego. jakaś paranoja kupujesz 12 letniego trupa i szału się spodziewasz i za takie pieniądze. widzisz co jest grane (wyciek)a mimo wszystko kupujesz. gdzie oczy i rozum miałeś? po tygodniu od zakupu pretensje - do siebie powinieneś mieć. nie sprawdziłeś chociażby u diagnosty auta a teraz lament i płacz.
    btw. ja też mam 12 letniego trupa - jestem po kapitalnym remoncie silnika - i co niby też mam poprzedniego właściciela ścigać za co za to że nastąpiło normalne zużycie silnika poprzez niewłaściwą eksploatacje? żart. jakby ci powiedziano że auto nie bite i bezwypadkowe a po tygodniu okazuje się że z 4 ćwiartek żłożone można mieć pretensje i żale.
    widziałeś wyciek i co zrobiłeś - nic. pretensje ale do siebie.
    sory za ton wypowiedzi ale musiałem
    no właśnie że nie widziałem żadnego wycieku, jak bym widział a nawet kupił samochód od razu bym dał auto do naprawy, tym bardziej że kupujący oświadczył że auto nie wymaga wkładu finansowego i ze sprzedaje za taką cenę bo wyjeżdża za granicę

rzeczoznawca określi przyczyny awarii, jak napisałem, jeżeli okaże się że nie jest to wada ukryta pojazdu to wtedy przeproszę sprzedającego na forum i prześle dobrą wódkę...

Redian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maxwell20 Zobacz post
    no właśnie że nie widziałem żadnego wycieku, jak bym widział a nawet kupił samochód od razu bym dał auto do naprawy, tym bardziej że kupujący oświadczył że auto nie wymaga wkładu finansowego i ze sprzedaje za taką cenę bo wyjeżdża za granicę
    Cytat z Allegro:

"Stan samochodu oceniam na dobry, jeździ się przyjemnie i płynnie. W aucie dokonywano w ostatnim czasie kilka napraw, miedzy innymi wymiana chłodnicy na nową oraz prace związane z elektryką. Nie wymaga w chwili obecnej żadnych napraw bądź wkładów własnych."

Jak rowniez pisalem: nie jestem mechanikiem, wedlug mojego mniemania samochod byl w stanie jak opisalem. Wyciek wskazal Pan palcem... W chwili sprzedazy nie wiedzialem o istnieniu jakichkolwiek (tu powtorze: Pan wskazal wyciek...).

Pan po przyjechaniu poprosil o otwarcie maski i zabral sie za ogledziny auta. Wskazal Pan miedzy innymi wyciek oleju oraz koncowke rury wychodzacej z chlodnicy (byla mokra).

Natomiast wiadomosc od Pana brzmiala:

"Mogę Panu zamknąć aukcje jak wystawi Pan na 6 tyś i wykonam bezzwłocznie przelew na Pana konto, a po auto przyjade do niedzieli." - bez nawet spojrzenia na auto...

Po rozmowie telefonicznej zgodzilem sie na warunki, jednak ze wzgledu na koncowke tygodnia umowilismy sie ze przyjedzie Pan z pieniedzmi i po obejrzeniu auta zfinalizujemy transakcje. (Pragne zwrocic uwage ze mimo iz samochod jest 12-13 letni to nawet nie chcial go Pan ogladac, tylko wylozyc gotowke w formie przedplaty.)

Powtorze po raz ostatni: wedlug posiadanej przeze mnie wiedzy samochod nie wymagal dodatkowego wkladu pieniedzy, nie wymagal zadnych natychmiastowych napraw o ktorych bym wiedzial.

Nie znalazl sobie Pan jelenia, ktory sprzeda samochod za grosze, Pan sobie wyceni naprawy (wiadomo, samochod uzywany, napewno cos do robienia sie pewnie znajdzie), wyciagnie z niego rownowartosc napraw i jeszcze bedzie przytakiwal...

Ma Pan ochote na kombinacje - jak juz pisalem w poprzednich postach - Sad jako instytucja kompetentna rozstrzygnie spor.

to wtedy przeproszę sprzedającego na forum i prześle dobrą wódkę...
    Z gory dziekuje, nie skorzystam, nie pije alkoholu...

---------- Post dodany o godzinie 17:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:22 ----------

Cytat Napisał RobertWroc Zobacz post
    No jakby kiedys nie bylo problemu to by nie byla wymieniana chlodnica, przed kilkoma miesiacami.

Natomiast naprawy dokonano w ASO (fakture ma kupujacy, kopie moge uzyskac w dowolnej chwili w ASO).

Edit: Aha, dodam jeszcze ze przy okazji tamtej naprawy samochod przeszedl przeglad - te dokumenty rowniez otrzymal kupujacy - mowa tu o diagnozie komp., sprawdzeniu zawieszenia, hamulcow, ukladu chlodniczego itd itp. Nic nie wskazywalo na zaden problem...
    Ostatnio edytowane przez Redian ; 08-02-2011 o 17:37

maxwell20
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Redian Zobacz post
    Cytat z Allegro:

"Stan samochodu oceniam na dobry, jeździ się przyjemnie i płynnie. W aucie dokonywano w ostatnim czasie kilka napraw, miedzy innymi wymiana chłodnicy na nową oraz prace związane z elektryką. Nie wymaga w chwili obecnej żadnych napraw bądź wkładów własnych."

Jak rowniez pisalem: nie jestem mechanikiem, wedlug mojego mniemania samochod byl w stanie jak opisalem. Wyciek wskazal Pan palcem... W chwili sprzedazy nie wiedzialem o istnieniu jakichkolwiek (tu powtorze: Pan wskazal wyciek...).

Pan po przyjechaniu poprosil o otwarcie maski i zabral sie za ogledziny auta. Wskazal Pan miedzy innymi wyciek oleju oraz koncowke rury wychodzacej z chlodnicy (byla mokra).

Natomiast wiadomosc od Pana brzmiala:

"Mogę Panu zamknąć aukcje jak wystawi Pan na 6 tyś i wykonam bezzwłocznie przelew na Pana konto, a po auto przyjade do niedzieli." - bez nawet spojrzenia na auto...

Po rozmowie telefonicznej zgodzilem sie na warunki, jednak ze wzgledu na koncowke tygodnia umowilismy sie ze przyjedzie Pan z pieniedzmi i po obejrzeniu auta zfinalizujemy transakcje. (Pragne zwrocic uwage ze mimo iz samochod jest 12-13 letni to nawet nie chcial go Pan ogladac, tylko wylozyc gotowke w formie przedplaty.)

Powtorze po raz ostatni: wedlug posiadanej przeze mnie wiedzy samochod nie wymagal dodatkowego wkladu pieniedzy, nie wymagal zadnych natychmiastowych napraw o ktorych bym wiedzial.

Nie znalazl sobie Pan jelenia, ktory sprzeda samochod za grosze, Pan sobie wyceni naprawy (wiadomo, samochod uzywany, napewno cos do robienia sie pewnie znajdzie), wyciagnie z niego rownowartosc napraw i jeszcze bedzie przytakiwal...

Ma Pan ochote na kombinacje - jak juz pisalem w poprzednich postach - Sad jako instytucja kompetentna rozstrzygnie spor.

Z gory dziekuje, nie skorzystam, nie pije alkoholu...

---------- Post dodany o godzinie 17:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:22 ----------

No jakby kiedys nie bylo problemu to by nie byla wymieniana chlodnica, przed kilkoma miesiacami.

Natomiast naprawy dokonano w ASO (fakture ma kupujacy, kopie moge uzyskac w dowolnej chwili w ASO).

Edit: Aha, dodam jeszcze ze przy okazji tamtej naprawy samochod przeszedl przeglad - te dokumenty rowniez otrzymal kupujacy - mowa tu o diagnozie komp., sprawdzeniu zawieszenia, hamulcow, ukladu chlodniczego itd itp. Nic nie wskazywalo na zaden problem...

przegląd?? Chyba Pan żartuje?? przegląd do maja jest!!! Kolejne cytowanie mojej poczty!!!

Koniec gadki z Tobą!!!! Nie chce mi się gadać!!! Pogadamy na wokandzie!!!

a co do otwierania pokrywy silnika to nie zaprzeczam lecz silnik był czysty!!!
    Ostatnio edytowane przez maxwell20 ; 08-02-2011 o 18:48

Redian
    Gość

Domyślnie

przegląd?? Chyba Pan żartuje?? przegląd do maja jest!!! Kolejne cytowanie mojej poczty!!! Koniec gadki z Tobą!!!! Nie chce mi się gadać!!! Pogadamy na wokandzie!!! a co do otwierania pokrywy silnika to nie zaprzeczam lecz silnik był czysty!!!
    Cytowalem wiadomosc z Allegro... Wyslana zostala: "wysłana przezallegro.pl", ponadto poraz kolejny napisze: nie przedstawiam zadnych danych osobowych objetych klauzura poufnosci - wiec prosze przestac grozic mi prokuratura...

Naturalnym jest, ze podaje Pan informacje, ktore Panu pasuja, zataja Pan te ktore swiadcza przeciw Panskim oskarzeniom...

Z niecierpliwoscia oczekuje spotkania z Rzeczoznawca, a w dalszej kolejnosci spotkania w Sadzie.

Nie pisalem przeglad techniczny - wbity w dowod rejestracyjny - tylko taki jaki kazdy czlowiek ma prawo przeprowadzic w przypadku gdy uda sie do mechanika, ASO, czy nawet samodzielnie - o ile ma odpowiednie umiejetnosci.

Rozumiem, ze zamierza Pan zataic dokumenty ktore Panu wreczylem? Bardzo ciesze sie ze posiadam ksero kopie kazdego z dokumentow... (a dodatkowo kopie zostana wziete z ASO itd).