Witam, dziś jeżdziłem Alfą, odpalałem kilka razy aż tu nagle odmówiła posłuszeństwa.Miga z lekka ładowanie i nic nie kręci jakby było jakieś zwarcie.Akumulator w pełni sprawny.W czym może być problem?Alfa 156 1.8TS
Witam, dziś jeżdziłem Alfą, odpalałem kilka razy aż tu nagle odmówiła posłuszeństwa.Miga z lekka ładowanie i nic nie kręci jakby było jakieś zwarcie.Akumulator w pełni sprawny.W czym może być problem?Alfa 156 1.8TS
Połączenia sa oki, światła oślepiają akku odpada.Zwarcie na rozruszniku?
JA to bym obstawiał rozrusznik, może załapał i kręcił się razem z silnikiem o go wymieliło.
Wykręciliśmy rozrusznik, mechanik stawia na szczotki, maja ok 3-4mm. Gdzie kupic szczotkotrzymacz????
Jak się sprawa kolegi zakończyła, naprawiłeś problem? bo ja mam podobnie.
Mam dwa przypadki dziwnego zwarcia podczas zapłonu:
sytuacja 1)
Kiedy przekręcam kluczyk w MAR, wszystko ładnie się zapala, kiedy przekręcam do uruchomienia samochodu, wszystkie kontrolki gasną i się zapalają, gasną i zapalają jak by coś robiło zwarcie, słychać przy tym pykanie rozrusznika. Po trzech, czterech razach migającej choinki, rozrusznik zakręci. Po tym kręceniu licznik kilometrów zostaje wyzerowany, w radiu także trzeba wpisać kod.
sytuacja 2)
Kiedy przekręcam kluczyk w MAR, wszystko ładnie się zapala, kiedy przekręcam do uruchomienia samochodu, wszystkie kontrolki gasną i na tym koniec. Po ponownym przekręceniu kluczyka w MAR, lampki w zegarach zapalają się do połowy bardzo słabo i nie da się już nic zrobić. Licznik kilometrów zostaje wyzerowany, w radiu także trzeba wpisać kod. Pomaga odłączenie klem akumulatora i ponowne podłączenie. Po odłączeniu i podłączeniu klem, zakręci normalnie.
AKU nie jest słaby bo kręci szybko. Aczkolwiek AKU ma już swoje lata, nie wymieniany przez poprzedniego właściciela przez wieki. W zimie dolewałem wody destylowanej i doładowywałem. Czytałem że AKU też może mieć wewn. zwarcie jak jest stary.
Czy powodem może być rozrusznik czy AKU do wymiany? Proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał podobny przypadek.
Ostatnio edytowane przez motofan ; 04-06-2011 o 22:15 Powód: aktualizacja problemu
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Motofan mam podobny problem u mnie dzieje się to samo z tym że miałem za słabo klemę z aku dokręcono i dlatego się to tak objawiało dokręciłem i po problemie.
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km
Właśnie po czyszczeniu klemy lub jej odłączeniu problem znikał, ale po dwóch trzech jechaniach znów powracał. To co czyścić klemy co dwa dni?
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Ale u mnie problem ustał po dokręceniu klemy z minusa.
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km