Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Cykanie w silniku

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał brera21 Zobacz post
    jesli moge sie wypowiedziec to cos powiem, dlugo dlugo slyszelismy w 147 cykanie, takie drzenie jakby i slychac bylo ze to z silnika. ale po doglebszym obadaniu okazalo sie ze to oslona kolektora wydechu ktora wydawala takie dzwieki przy rozgrznym silniku. odgielismy i przestalo.. to tak sobie przypomnialam

Dzięki, jednak z pewnością nie to jest przyczyną tego "cykania", którego częstotliwość narasta wraz ze wzrostem obrotów silnika.
    Zastanawiam się jeszcze nad uszczelką pod kolektorem wydechowym, ale obawiam się, że to byłoby zbyt prozaiczne.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega Avatar brera21
    Mieszka w
    Kozy/Bielsko-Biała
    Auto
    AR 156 2.0 16v CADAMURO DESIGN

Domyślnie

tak myslalam;D ale nasuneło mi sie to na mysl , bo czasem taka bzdetka a czlowiek sie glowi
    Panie Boże, a w niebie też są Alfy?

mmmm moja 157....
    Ja, swoimi Alfami jeżdżę po Alfalcie

* Ci którzy powinni wiedzą o co chodzi

Użytkownik Pirat drogowy Avatar nowak
    Mieszka w
    DLB
    Auto
    147 1.6TS 120hp 2002

Domyślnie

U mnie też kolego słychać takie cykanie ale wydaje mi się, że bardziej na zimnym silniku .. Po wymiane rozrządu mechanik mi powiedział, że to jakieś hydroelementy cykają o.O chyba bajka.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 99r

Domyślnie

Nie jestem mechanikiem ale może kiedys... ;P Tak poważnie to mój kolega kupił alfe z identycznym silnikiem jak Twój i coś cykało podczas postoju i podczas jazdy w miarę przyspieszania przyspieszało cykanie... Sprzedający mu pan powiedział że to panewka. Ale że mój qmpel nie miał hajsu bo wydał na bellę żeby ją kupić to też sobie nic z tego nie robił aż pewnego niedzielnego słonecznego ranka kiedy pojechał wraz synkiem w góry niunia stanęła i laweta dalej pojechała za nią. Werdykt: PANEWKA. Tak więc jeszcze raz nie jestem mechanikiem nie sugeruj się tym co pisze ale przedstawiam sytuację, która miała miejsce 2 lata temu i dźwięk dokładnie mógł bym nazwaćtak jak Ty "cykanie" pozdrawiam i życzę jak najlepiej...

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Mati156 Zobacz post
    Nie jestem mechanikiem ale może kiedys... ;P Tak poważnie to mój kolega kupił alfe z identycznym silnikiem jak Twój i coś cykało podczas postoju i podczas jazdy w miarę przyspieszania przyspieszało cykanie... Sprzedający mu pan powiedział że to panewka. Ale że mój qmpel nie miał hajsu bo wydał na bellę żeby ją kupić to też sobie nic z tego nie robił aż pewnego niedzielnego słonecznego ranka kiedy pojechał wraz synkiem w góry niunia stanęła i laweta dalej pojechała za nią. Werdykt: PANEWKA. Tak więc jeszcze raz nie jestem mechanikiem nie sugeruj się tym co pisze ale przedstawiam sytuację, która miała miejsce 2 lata temu i dźwięk dokładnie mógł bym nazwaćtak jak Ty "cykanie" pozdrawiam i życzę jak najlepiej...
    Dzięki za odp. Jednak jestem przekonany, że to nie panewka. Dźwięk słyszalny jest tylko z zewnątrz i nie zawsze, a jedynie po mocnym rozgrzaniu silnika. Panewkę słychać cały czas i raczej krótko, bo silnik szybko odmówi posłuszeństwa, natomiast u mnie to cykanie zauważyłem już dawno temu. Aczkolwiek zbliża się wymiana oleju, zobaczymy czy coś po tym się zmieni.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

To na pewno nie panewka. U siebie też słyszę takie cykanie od dawien dawna i gdyby to miała być panewka to przy moim stylu jazdy dawno by ją obróciło.

Nigdy się tym jakoś nie przejmowałem ale chętnie dowiem się co to tak cyka
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

W dziale 146 też jest podobny temat, ale nikt nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi...
    Zastanawiam się jeszcze nad paskiem wielorowkowym, bo mój jest chyba jeszcze oryginalny więc może to po prostu on cyka...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Ogier Avatar mar222
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 164

Domyślnie

może zawory do regulacji albo macie wywalone popychacze

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

A napinacz paska?

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

a ja bym się kierował w stronę wtryskiwaczy... wiem, że brat ma taki problem w Lagunie 1.6+LPG i zaczęło się to po założeniu instalacji, gość który mu zakładał powiedział że to normalne ale byliśmy u innego i powiedział, że wtryskiwacze są badziewne i dlatego taki efekt... dlatego wnioskuje, że z twoimi może być coś nie tak...
    ale mogę się mylić