Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Brak ogrzewania a było ;(

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Exclamation Brak ogrzewania a było ;(

Tak jak w temacie jak kupiłem ową 156 to grzało aż miło sprawdziłem płyn i okazało się że jest woda i wymieniłem na płyn chłodniczy no pojawił się problem auto już nie grzało tak jak powinno po zimie wymieniłem termostat przed tą zimą no i trochę płyny ubyło dolałem znowu do kreski i ogrzewanie padało wczoraj dolałem płynu ze środkiem zabezpieczającym przed wyciekami z chłodnicy i ogrzewanie padło całkowicie zimo leci a auto ma 90C ani trochę cieple nie leci jak rano dziś do pracy jechałem to maskara co mogę zrobić układ próbowałem odpowietrzyć ale po odkręceniu korka na chłodnicy od razu leci płyn i tu mam pytanie co zrobić z tym fantem?
    I mam parę pytań:
    - Odpowietrzać na odpalonym i zagrzanym aucie?
    - Czy jak spuszczę cały płyn i zaleję na nowo uda się to zrobić prawidłowo żeby działało?
    - Czy macie jakiś inny pomysł żeby to zrobić bo strasznie to dokuczliwe jest...

Pomóżcie jeśli macie jakieś pomysły..

luj666
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Tak jak w temacie jak kupiłem ową 156 to grzało aż miło sprawdziłem płyn i okazało się że jest woda i wymieniłem na płyn chłodniczy no pojawił się problem auto już nie grzało tak jak powinno po zimie wymieniłem termostat przed tą zimą no i trochę płyny ubyło dolałem znowu do kreski i ogrzewanie padało wczoraj dolałem płynu ze środkiem zabezpieczającym przed wyciekami z chłodnicy i ogrzewanie padło całkowicie zimo leci a auto ma 90C ani trochę cieple nie leci jak rano dziś do pracy jechałem to maskara co mogę zrobić układ próbowałem odpowietrzyć ale po odkręceniu korka na chłodnicy od razu leci płyn i tu mam pytanie co zrobić z tym fantem?
    I mam parę pytań:
    - Odpowietrzać na odpalonym i zagrzanym aucie?
    - Czy jak spuszczę cały płyn i zaleję na nowo uda się to zrobić prawidłowo żeby działało?
    - Czy macie jakiś inny pomysł żeby to zrobić bo strasznie to dokuczliwe jest...

Pomóżcie jeśli macie jakieś pomysły..
    Witam ja też się borykałem z ogrzewanie u siebie i ubywającym płynem więc wlałem wody dużo ponad max odpaliłem silnik i odrazu koreczek od chłodnicy odkręciłem dłuuuugo nie szło powietrze aż w końcu udało się i poszło jeszczę raz póżniej dolałem ale koncentratu chyba 0;6 litra do max i jest spoko trzyma cały czas...
    u mnie taka właśnie procedura pomogła a też przy 90 st. dmuchał zimnem...
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

spróbuje ale ma ktoś jeszcze jakieś pomysły jakby to nie pomogło?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    ..wczoraj dolałem płynu ze środkiem zabezpieczającym przed wyciekami z chłodnicy i ogrzewanie padło całkowicie ....
    Prawdopodobnie wcześniej to miałeś układ źle odpowietrzony, a teraz to masz zamulony i zaklejony... Może płukanie ciśnieniowe pomoże -jak nie to wymiana nagrzewnicy i byc może chłodnicy
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

ten środek pod wpływem powietrza się ulatnia czyli jakbym spuścił i zalał na nowo to on się utleni i zaleje z powrotem i dobrze odpowietrzę ale jak to zrobić dobrze żeby nie było powietrza?

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

I udało mi się rozwiązać problem tkwił w tym że było powietrze a było one prawdopodobnie w nagrzewnicy bo któregoś dnia z tata dyskutowałem przy aucie i pokazywałem mu że wszystko gra a nie grzeje kazał mi poszukać węży które wchodzą do kabiny z komory silnika znalazłem je i nagimnastykowałem żeby dotknąć je i sprawdzić czy są ciepłe co się okazało były zimnie no i zrezygnowany pojechałem do dziewczyny jak wracałem do domu od niej poczułem że z nawiewu zaczyna lecieć ciepłe powietrze ku mojemu zdziwieniu, więc postanowiłem że spróbuje tymi wężami tak jakby pompować i pomóc żeby przeleciało te powietrze i pomogło zaczęło lecieć ciepłe powietrze za jakiś czas powtórzę operację ale jest już dobrze dzięki wszystkim za rady i może ta rada przyda się komuś innemu