Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Brak Hamluców

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie

postępy w zagadce dalej nie rozwikłane. PO wymianie uszczelniaczy na pompie stała sie rzecz bardzo dziwna dało sie jedynie odpowietrzyć tylne koło od strony pasażera i przednie od kierowcy. Podczas prób odpowietrzenia 2 pozostałych koł pedał hamulca nie odapdał po odkręceniu odpowietrznika. Rozbieraliśmy ją chyba ze 20 razy i probowaliśmy w inny sposób dać uszczelniacze lecz problem pozostawał. Przewody zostały przedmuchane powietrzem a odpowietrzniki zostały zakupione nowe. Po 3 dniach walki poddałem sie i zamówiłem używaną pompę i teraz właśnie czekam na paczke. dodam jeszcze że płyn w przewody nie był pompowany pedałem hamulca tylko niewielką pompką którą kolega zrobił właśnie do tego celu. z odpowietrznika cały czas leciał płyn. Po dołączeniu pompi i próby odpowietrzenia pedałem nic praktynie nie leciało a pedał nie poadał.

alfica12
    Gość

Domyślnie

Sorry ze nie odpowiem ale mam mało czasu, ale mam całkiem inny problem z hamulcami niż Wy, więc tak jade sobie ulicą dojeżdżając do skrzyzowania puszczam pedał gazu a auto nagle hamuje, zjechałem na bok i obejżałem wszyskie koła , okazało się, że prawa przednia felga jest gorąca. Po ściągnięciu koła okazuje się że tłoczek hamulcowy cięzko chodzi i się zakleczczył. Rozebrałem go wyczysciłem w środku złozyłem, ale nic to nie dało po odpowietrzeniu jest wciąz tak samo.

Xanas
    Gość

Domyślnie

alfica12. Zapewne sparciał ci przewód elastyczny i płyn hamulcowy się nie cofa co blokuje koło. Przerobione u siebie. Nie dało się nawet powietrzem przedmuchać tego przewodu. Dla pewności wymieniłem też te przewody metalowe bo juz zardzewiałe były wymieniłem na miedziane.

Użytkownik Rowerzysta Avatar GUNIOZAUR
    Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto
    155 2.0 TS 16v 95, 155 2.0 8V 94

Domyślnie

Witam. Odnośnie nie opadającego pedału przy odpowietrzaniu, to wina starego przewodu elastycznego. U mnie jest to samo. Przedni lewy zacisk mi się blokował i działo się już tak że całe koło grzało się jak wściekłe i samochód sam sobie hamował Dzisiaj byłem na warsztacie wymienić płyn hamulcowy i okazało się że właśnie przewód siedzi. Jakieś tam coś podaje płynu do zacisku ale nie puszcza go z powrotem i zacisk jest cały czas lekko zaciśnięty i drze klocki jak szalony. Pol3wa te Twoje marne hamulce spowodowane są pewnie tym że łapią Ci tylko na dwa koła i to jeszcze jedno z przodu i jedno z tyłu. Przód gdyby działał a cały tył miałbyś "nie czynny" to pewnie nawet nie zwróciłbyś uwagi ponieważ przednie hample odbierają największe siły przy hamowaniu. Co do tych tłoczków przejechanych papierem 1800, wymień je na nowe, koszt jest prawie żaden a tłoczek któremu ruszyłeś powłokę papierem teraz zacznie dopiero Ci utrudniać życie. Podsumowując, trzeba nam wymienić przewody elastyczne i i wszystko wróci do normy.
    NO TO WPADŁEM...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto

Domyślnie

Mowisz zeby wymienić przewód elastyczny no może i tak mój problem znikł kiedy wymieniłem pompe hamulcową. Zamontowałem odopwietrzyłem hamulce bez problemu działały. Niestety alfa sie rozypała i pompa jest na sprzedasz

Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto

Domyślnie

Mówisz że wymiana pompy pomogła Spoko, w mojej rakiecie są identyczne objawy i celuję w przewód elastyczny. Jest już zamówiony, w piątek mam wizytę na warsztacie więc napiszę czy u mnie pomogło. Jak nie to biorę od Ciebie pompę
    NO TO WPADŁEM...

Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie. Przewód przednich zacisków wymienione i problem zniknął. Tak wracając do kwestii pompy, nie sądzisz że to trochę dziwne że pomogło? Z tego co pisałeś miałeś problem z jednym kołem z przodu i z jednym z tyłu. Pompa jest podzielona na sekcje przód/tył więc trochę nijak się to ma do wadliwego działania tylko po jednym kole na "osi". Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
    NO TO WPADŁEM...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto

Domyślnie

a sekcje pompy czasem nie podają na skos wałsnie. MI nie chamowały koło z przodu od pasażera i tył od kierowcy. Ja cały czas myslałem ze pompa podaje na ukos. przy dwóch pozostałych koła pedał hamulca wogołe nie popadał poczas odkręcenia odpowietrznika.

Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto

Domyślnie

Ja miałem to samo z tym odpowietrzaniem, pedał ani drgnął pomimo odkręconego całkowicie odpowietrznika. Po wymianie przewodu płyn sam ściekał po popuszczeniu odpowietrznika. Z tymi sekcjami to pozaglądam do jakiegoś manuala ale dam się przetrącić że jest tak jak piszę. Jak wygrzebię to dopiszę info.
    NO TO WPADŁEM...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Tarnorzeg (Kielce)
    Auto
    AR 155 1.6 TS : AR 166 3.0 V6 24V

Domyślnie

Pompa w AR działa na krzyż. jedna sekcja lewy przód, prawy tył, druga prawy przód lewy tył... niedawno robiłem hamulce i u mnie tak było... pozdrowionka