Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Temat: Skrzypienie w zawieszeniu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Z tym smarowaniem to byłbym ostrożny. Zawieszenie z założenia ma się charakteryzować pewną sztywnością. Wysmarowanie wszystkiego nie zawsze sprzyja zachowaniu tego stanu. Nagle ten sam zakręt, który wcześniej brałeś bez większych problemów może okazać się niemiłą niespodzianką. O nurkowaniu nie wspominając. Oszczednie i z glową!! Nie wszytkie metody rodem z programu Adama Słodowego działają bez szkody dla innych aspektów podróżowania. Pozdrawiam i życzę rozsądku

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Cytat Napisał cannaris Zobacz post
    Z tym smarowaniem to byłbym ostrożny. Zawieszenie z założenia ma się charakteryzować pewną sztywnością. Wysmarowanie wszystkiego nie zawsze sprzyja zachowaniu tego stanu. Nagle ten sam zakręt, który wcześniej brałeś bez większych problemów może okazać się niemiłą niespodzianką. O nurkowaniu nie wspominając. Oszczednie i z glową!! Nie wszytkie metody rodem z programu Adama Słodowego działają bez szkody dla innych aspektów podróżowania. Pozdrawiam i życzę rozsądku

Jeśli chodzi o przesmarowywanie tulei to nie powinno to mieć jakiegoś ogromnego znaczenia. Guma jest guma, ma swoją twardość sprężytość. Smarujesz tylko otwór, w kórym tuleja pracuje. Także nie powinno to mieć jakiegoś kosmicznego wpływu na jazde.

autococker
    Gość

Domyślnie

U mnie też skrzypialo ale kupiłem dużą puszkę oleju silikonowego i popryskalem wszystkie połączenia
    W zawieszeniu niestety nadal skrzypialo okazało się ze ominalem górne wahacze psiknalem i od roku moja mała ani razu nie wydała nawet najcichszego pisku

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

skrzypią zwykle górne wachacze, problem wynika z tego że... są stare, zużyte i guma w nich straciła swoje właściwości...
    w początkowej fazie skrzypią na mrozie lub przy dużej wilgoci, później już cały czas i wtedy nic nie pomoże
    rozwiązaniem tymczasowym jest popsikanie tulei górnych wachaczy Siliconem w sprayu... pomaga to na około miesiąc, później tą operację trzeba powtórzyć ale itak po pewnym czasie ulegną degradacji i trzeba będzie je wymienić...

marcin8c
    Gość

Domyślnie

przy duzej wilgoci? to by nie mialo sensu gdyz wtedy wszysto jest mokre i sliskie. wiec nie skrzypi. mroz natomiast wysusza, wiec skrzypi co tylko moze Przynajmniej tak jest u mnie. Gdy popada lub jest mokro to samochodzik cichutki a gdy jest sucho... oj masakra. Ale nowe wahacze juz w bagazniku czekaja

autococker
    Gość

Domyślnie

jak się dokładnie w każde miejsce psiknie to nie będzie skrzypiec, najlepiej użyć rurki która przeważnie jest sprzedawana z olejem.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał marcin8c Zobacz post
    przy duzej wilgoci? to by nie mialo sensu gdyz wtedy wszysto jest mokre i sliskie. wiec nie skrzypi. mroz natomiast wysusza, wiec skrzypi co tylko moze Przynajmniej tak jest u mnie. Gdy popada lub jest mokro to samochodzik cichutki a gdy jest sucho... oj masakra. Ale nowe wahacze juz w bagazniku czekaja
    wierz lub nie ale mi przed zimą w dzień nic nie skrzypiało a jak auto przez noc postało a powietrze dość wilgotne było to z rana już przez kilkanaście kilometrów chrząkało

tego co ostatnio wymieniałem to już był totalnie rozpierdzielony więc skrzypiał cały czas i przez niego ściągało na boki

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

moje skrzypienie ustało natomiast po wymianie gum stabilizatora z przodu, same gumy nie majątek bo są już od 15zł komplet, ja natomiast zapłaciłem za jakieś tam z czegoś i czymś tam po 45zł sztuke. i skrzypienie jak ręką odjął

Fasola
    Gość

Domyślnie

smarownie górnych wachaczy to tylko chwilowe rozwiązanie...i tak zacznie skrzypieć po pewnym czasie też tak u siebie robiłem ale pomagało na chwile więc wyleciały stare i teraz mam TRW od jakiegoś pół roku narazie cisza jest ale jak coś zacznie trzeszczeć to zakładam poliuretany

Użytkownik Pirat drogowy Avatar nowak
    Mieszka w
    DLB
    Auto
    147 1.6TS 120hp 2002

Domyślnie

Wiecie może jaki rozmiar mają gumy na stabilizatorze na przodzie i tyle?