Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Przednie lampy - porada

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Godi
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS

Domyślnie Przednie lampy - porada

Z racji ze musze kupic przednie lampy do Alfy mam pytanie czy lepiej kupic oryginalne uzywane np: http://moto.allegro.pl/lampa-reflekt...456790538.html , czy moze nowe http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-14...443886598.html.

amoook
    Gość

Domyślnie

Warto sprawdzić producenta, jeśli to chińszczyzna to odpuść, ale jak nie to warto pomyśleć o zamienniku

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

odpowiem od razu to jest TYC lub NoName org kosztuja nowe prawie 400 za sztuke, zreszta mialem to w reku...no ja bym wolal org...
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Godi Zobacz post
    Z racji ze musze kupic przednie lampy do Alfy mam pytanie czy lepiej kupic oryginalne uzywane np: http://moto.allegro.pl/lampa-reflekt...456790538.html , czy moze nowe http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-14...443886598.html.
    Nie chcę narzekać ale masz bardzo duże szanse na zakup badziewia. Kupując oryginalne używane trafisz najprawdopodobniej na połamane suwaki wewnątrz, służące regulacji. Oczywiście każdy handlarz, który to sprzedaje zapewni Cię, że lampa jest 100% sprawna. Kupując nowy zamiennik pocieszysz się zapewne około roku a potem lampa będzie zastraszająco szybko tracić jakość. Ja trzymałbym się oryginału- poza felernymi suwakami (które ewentualnie można naprawić) są OK.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekcem Zobacz post
    Nie chcę narzekać ale masz bardzo duże szanse na zakup badziewia. Kupując oryginalne używane trafisz najprawdopodobniej na połamane suwaki wewnątrz, służące regulacji. Oczywiście każdy handlarz, który to sprzedaje zapewni Cię, że lampa jest 100% sprawna. Kupując nowy zamiennik pocieszysz się zapewne około roku a potem lampa będzie zastraszająco szybko tracić jakość. Ja trzymałbym się oryginału- poza felernymi suwakami (które ewentualnie można naprawić) są OK.
    Dokładnie tak.

Poza tym jeśłi byś kupił używane ze złamanymi suwakami to musisz uważać, bo suwaki z wersji przed FL trochę się różnią od tych w nowszych lampach. Ogólnie jednak można kupić za śmieszne pieniądze lampy z anglika i pobawić się w przekładkę tych suwaków a przy okazji wyczyścić odbłyśnik i szkło projektora.

homel86
    Gość

Domyślnie

raczej w angliki bym nie inwestowal bo nic nie bedziesz widzial, jak chcesz lampy to pisz na priv bo mam ze swojej alfy uzywki oczywiscie

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Możesz kupić angielskie reflektory spokojnie. Przekładasz tylko soczewke i zintegrowany z nią odbłyśnik. Jakbyś sie uparł to do angielskich soczewek zrobisz sobie europejskie przysłony i masz zapas

Osobiście kupiłem depo, jest o tych zamiennikach osobny temat nawet. Powiem tak. Oryginał to oryginał. Depo nie są rewelacyjne, ale czego sie spodziewać za 135zł.
    Co do oryginalnie nowych Hella to zaśpiewali mi 600zł/sztuke po rabacie... Normalna cena 900zł.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał homel86 Zobacz post
    raczej w angliki bym nie inwestowal bo nic nie bedziesz widzial, jak chcesz lampy to pisz na priv bo mam ze swojej alfy uzywki oczywiscie
    Kolega zdaje się nie doczytał co ja pisałem. Lampy z "anglika" mają być dawcą suwaków bo można je tanio kupić. Zresztą lampa angielska różni się tylko projektorem i blaszką w nich zamontowaną. Więc jeśli trafi się dobrą z GB to wystarczy przełożyć soczewkę i po problemie.

homel86
    Gość

Domyślnie

belfer27 spoczko nie mowie ze nie jest jak piszesz, tylko wiesz lampy uzywane nie sa znowu takie drogie i mi osobiscie nie chcialo by sie rzezbic przy takich kosztach

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

To może ja dorzucę swoje 5gr , jako, że zmieniałem w 146 org z połamaną regulacją na DEPO za ok 145zł za szt.

Kupowanie używek jest jak kupowanie bomby zegarowej, bo jak nie są jeszcze pęknięte to szybko pękną. Więc albo kupić zamienniki albo pokleić swoje własne (zabawa z piekarnikiem i patentami na zastępienie kulki, jest manual na forum). Ja z zamiennikiem nie miałem problemów, na nie było żadnych dziwnych refleksów czy załamań światła, Alfina wyglądała dużo lepiej niż przy starych, porysowanych i ugryzionych zębem czasu Hella'ch

Także wybór pozostaje do nas, czy naprawiamy czy zamiennik... Bo chyba nikt nie wyda na sztukę nowej Helli 790zł (tyle mi proponowali rok temu)... Choć mamy kolegę na forum, co kupił w ASO nowego TS'a 2.0 16v za przeszło 10 000zł netto i wsadził go do swojej 145QV zamiast remontować... Ale jak mamy co robić z pieniędzmi a nie mamy ich za dużo to lepiej wybrać tańsze opcje...

Pozdrawiam,
    GrzesiuŻar
    Ostatnio edytowane przez GrzesiuŻar ; 14-02-2011 o 14:04
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG