Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Nagle wyłączające się przednie lampy

jerzykman
    Gość

Domyślnie Nagle wyłączające się przednie lampy

Witam wszystkich,
    Mam kolejny problem. Nagle podczas jazdy wyłączyły mi się naraz oba xenony. Wyłączyłem i włączyłem ponownie światła i przez jakiś czas działały. W domu zgasiłem samochód, posprawdzałem bezpieczniki i były wszystkie ok.
    Ponownie zapaliłem auto i na nowo nie chciały się załączyć. Przestawiałem przełącznik świateł na zmianę z pozycyjnych na mijania i za każdym razem tylko mrugały. W końcu po paru minutach po ponownym rozruchu silnika znowu się włączyły. Podłączyłem komputer i żadnego błędu nie wykrył. Wszystkie inne światła są ok, tylko xenony coś szwankują.
    Macie może jakąś wiedzę co to może być?
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

jerzykman
    Gość

Domyślnie

W tym wątku opisany jest problem że na dziurach xenony się wyłaczają. U mnie na naprawde prostej drodze nagle przestają świecić i jednocześnie oba naraz
    Jest jakiś sposób na sprawdzenie żarników?

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Ja co prawda nie mam ksenonów, ale podejrzewam, że przyczyna w obu przypadkach jest ta sama czyli problem z żarnikami. A to że tam problem się pojawia podczas jazdy po dziurach, a u Ciebie nie, to nie znaczy że można takie podejrzenie wyeliminować. Skutek w każdym bądź razie jest ten sam.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Ksenony nie mają żarników, tylko łuk (wyładowanie) elektryczny między dwoma elektrodami

jerzykman
    Gość

Domyślnie

Czy czasem nie jest tak, że jeżeli mam do wymiany żarnik to jedna strona by mrugała i się wyłączała? U mnie obie strony mrugają identycznie i w tym samym momencie się wyłączają. Nie będzie to wina jakiegoś układu elektrycznego? Czy też może jest to normalne że w tym samym momencie padają obie strony?

---------- Post dodany o godzinie 23:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:19 ----------

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Ksenony nie mają żarników, tylko łuk (wyładowanie) elektryczny między dwoma elektrodami
    Trzymamy się nomenklatury potocznej. Zresztą nie nazewnictwa post dotyczył. (cyt. z innego posta)
    Ostatnio edytowane przez jerzykman ; 14-02-2011 o 23:30

Użytkownik Świeżak Avatar rysiek
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Miałem problem z jednym ksenonem, jakieś pół roku po zakupie 159. Nagle przestał działać. Zgłosiłem sprawę do ASO, bo jeden ksenon z normalnej dystrybucji kosztuje ~1000zł, a wiadomo, że trzeba wymieniać parowo. Po kilku dniach ksenon działał jak nowy, ale mimo to od ASO dostałem nówkę. Przy serwisowaniu okazało się, że miałem nieszczelny klosz, wchodziła woda i to najprawdopodobniej była przyczyna okresowej awarii.

btw. jak moja 159 przyjechała z Włoch na pociągu to na starcie miała skradzione 2xksenony i parę innych pierdół wycenionych na 4k eu. Podobno to normalka, że kradną na pociągach co się da łatwo sprzedać, inna sprawa że później mi to słabo poskładali w ASO;/

jerzykman
    Gość

Domyślnie

Wiecie może jakie żarniki kupic do 159??
    D1S czy D2S? Nie mam pojęcia jakie są montowane oryginalnie.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Kolego, z całym szacunkiem, rozwiązanie Twojego problemu jest w INSTRUKCJI OBSŁUGI!!! Po to ją dodają do samochodu, abyś mógł odnaleźć w niej odpowiedź na podstawowe pytania dotyczące obsługi swojego samochodu!

Nie masz w wersji wydrukowanej po polsku? Zdarza się, ale wystarczy chwila szukania i można bez problemu znaleźć: http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Kolego, z całym szacunkiem, rozwiązanie Twojego problemu jest w INSTRUKCJI OBSŁUGI!!! Po to ją dodają do samochodu, abyś mógł odnaleźć w niej odpowiedź na podstawowe pytania dotyczące obsługi swojego samochodu!

Nie masz w wersji wydrukowanej po polsku? Zdarza się, ale wystarczy chwila szukania i można bez problemu znaleźć: http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa
    Lubię to

...brzmienie V6 - bezcenne!