Witam.
Przejrzałem forum ale nie natrafiłem na podobny temat,więc postanowiłem założyć wątek.
Jakiś czas temu pojawił się u mnie problem ze skrzynią automatyczną.
Po wybraniu biegu i dodaniu gazu skrzynia "zastanawia się" chwilę po czym samochód rusza ale bardzo ociężale, przy czym ze skrzyni wydobywają się trzaski które są silniejsze i częstsze przy energiczniejszym dodaniu gazu. Sprawia to wrażenie jakby nie skrzynia nie mogła wpiąć biegu. Objawy te są znacznie słabsze gdy silnik jest rozgrzany (wtedy czasem nawet nie występują). Z zauważalnych objawów zaobserwowałem ogromny spadek mocy, tak jakby była ona gubiona gdzieś w skrzyni, silnik nie wkręca się szybko na obroty (na postoju nie mam z tym problemu). Poza tym nie występuje to przy biegu wstecznym. w tym przypadku po wybraniu biegu i dodaniu gazu samochód od razu się wyrywa.
Co może być przyczyną? czy konieczny jest tu remont skrzyni czy może to tylko jakaś drobna usterka która wpływa niekorzystnie na całość? choć przy moim szczęściu raczej nie mam co liczyć na to.
Tak na marginesie czy niski poziom oleju w skrzyni mógłby być przyczyną takich objawów (może to wynika z braku odpowiedniego ciśnienia)? nie mogę też znaleźć miarki poziomu oleju w skrzyni (powinna być z przodu wg. książki, tymczasem tam jest gładka powierzchnia na obudowie, chyba, że źle patrzę.
Bardzo proszę o pomoc, jakieś podpowiedzi, może ktoś miał coś podobnego.