Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Przednie lampy - porada

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiuŻar Zobacz post
    Także wybór pozostaje do nas, czy naprawiamy czy zamiennik...
    Święte słowa - lepiej tego ująć nie można, Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami

Dodam od siebie, że w używkach stan zawieszek w 100% przypadków jest agonalny, więc to, że padną jest jedynie kwestią pewnego okresu czasu i to bardzo krótkiego okresu, więc kupowanie ich za 100 zł za sztukę to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Ja również mam od dwóch lat założone zamienniki DEPO i dają radę - jeżdżę bez jakichkolwiek problemów. Oryginał to nie jest ale jakościowo dają radę, więc lepsze to niż używka, która ma już kilkanaście latek minimum (najmłodszy rozbitek, czy też dawca z GBi może mieć minimum 11 latek, patrząc po roczniku ) - wybrór należy do Was

P.S. Jeżeli ktoś ma dwie oryginalne, europejskie Helle z urwanymi zawieszkami to chętnie odkupię. Mam pewien projekt w głowie i chętnie bym na takich poeksperymentował. Jak by coś to informacje na PW
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

a co to za problem kupic nowe zamienniki pojezdzic na nich rok czy dwa az zaczna slabiej odbijac swiatlo i wtedy przelozyc do swoich ori lamp same zawieszki?
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał themim Zobacz post
    a co to za problem kupic nowe zamienniki pojezdzic na nich rok czy dwa az zaczna slabiej odbijac swiatlo i wtedy przelozyc do swoich ori lamp same zawieszki?
    A jesteś przekonany, że po tym roku lub dwóch będą się jeszcze do czegoś nadawały ? Po za tym źle zakładasz, że są tam te same rozwiązania a nie są bo sprawdzałem, więc zawieszek z zamienników nie pasują do oryginału
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    A jesteś przekonany, że po tym roku lub dwóch będą się jeszcze do czegoś nadawały ? Po za tym źle zakładasz, że są tam te same rozwiązania a nie są bo sprawdzałem, więc zawieszek z zamienników nie pasują do oryginału
    faktycznie nie mialem w reku zamiennika ale pewnie jest kulka przy odblysniku wiec chyba mozna przelozyc sam odblysnik z ori lampy?
    Sprzedam Alfe 145!

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał themim Zobacz post
    est kulka przy odblysniku wiec chyba mozna przelozyc sam odblysnik z ori lampy?
    Kulka to nie wszystko - przekrój tego elementu wsuwany do obudowy jest inny - w Hellach ta część jest większa. Przekładka jest bez sensu. Te elementy są tak miernej jakości i tak szybko się degradują, że używanie ich dłużej niż dwa lata należy uznać za ogromny sukces
    Pozdrawiam
    Zbyszek

adi885
    Gość

Domyślnie

Ja ostatnio kupiłem na szrocie używkę za 50 zł (Hella) w bardzo dobrym stanie narazie jest wszystko ok.

Tak jak wyżej koledzy pisali wybór należy do nas co zrobimy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    Kulka to nie wszystko - przekrój tego elementu wsuwany do obudowy jest inny - w Hellach ta część jest większa. Przekładka jest bez sensu. Te elementy są tak miernej jakości i tak szybko się degradują, że używanie ich dłużej niż dwa lata należy uznać za ogromny sukces
    I znów zmowa niemieckiego kooperanta przeciw alfisti Kostki od poduszek też się rozłączają a są produkowane przez Siemens'a...

Ja tych suwaków nawet nie próbowałem reanimować tylko zastosowałem patent z gwintowaną rurką zakończoną kulką. Akurat kolega mi to wytoczył z teflonu więc miałem szczęście bo dorobienie czegoś, co funkcjonuje i nie łamie się jest w tym przypadku dość trudne.

Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    I znów zmowa niemieckiego kooperanta przeciw alfisti Kostki od poduszek też się rozłączają a są produkowane przez Siemens'a... Ja tych suwaków nawet nie próbowałem reanimować tylko zastosowałem patent z gwintowaną rurką zakończoną kulką. Akurat kolega mi to wytoczył z teflonu więc miałem szczęście bo dorobienie czegoś, co funkcjonuje i nie łamie się jest w tym przypadku dość trudne. __________________
    ja akurat zrobilem suwaki z drewna - klocek o odpowiednim przekroju pasujacym do suwakow i na koncu ztoczony pret z mosiadzu na kulke... rowniez dziala
    Ostatnio edytowane przez themim ; 16-02-2011 o 18:01 Powód: kUlka :P
    Sprzedam Alfe 145!

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Kurde jakie patenty fajne, muszę swoją starą lampę zreanimować bo mam jedną nową a drugą starą (próbowałem kleić specjalnym klejem do materiału ABS ale po złożeniu lampy z powrotem się pourywało...), później ktoś mi powie że bita była albo coś...
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.