Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Kupno samochodu alfa 156

jar_ekg
    Gość

Domyślnie Kupno samochodu alfa 156

Chcę kupić alfe 156. Jestem umówiony na sobote. Alfa rocznik 2000 silnik 1,6. Mam teraz mondeo 1999, ale potrzebny drugi samochód. Bardzo podoba mi sie ta alfa, jest śliczna, tylko czy nie bede rozczarowany. Mam mondeo rok 1999 ktore kupiłem 4 lata temu i nic w nim nie robilem przez te 4 lata, oprocz wymiany płynów i filtrów, mam teraz przebieg 250kkm. Jak bedzie z alfą.

Użytkownik Świeżak Avatar Bouli Punk
    Mieszka w
    Międzychód (Wlkp.)
    Auto
    Alfa Romeo 156 - 1,6TS 2003r

Domyślnie

Wszystko zależy w jakim teraz jest stanie i jak ją będziesz traktował. Ja moją 1,6TS jeżdżę rok i poza normalnym pakietem startowym wymieniłem jedną żarówkę i termostat. Nim kupisz jedź przynajmniej na przegląd niehc sprawdzą zawieszenie, hamulce itd. będziesz wiedział co kupujesz i co cię czeka.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Najlepiej to dogadaj się z jakimś znawcą Alfy, z forum lub kimś kto się zna. Sprawdź uszczelki czy nie ma nalotów od farby po malowaniu. Sprawdź wnękę na koło zapasowe czy nie pokrzywiona od uderzenia, rzadko tam się zagląda. Mechanikę, jeśli nie znasz się na temacie zostaw komuś kto się orientuje. Dowiedz się o to kiedy rozrząd był zmieniany, płyny ,oleje itp. Jakie naprawy były robione zajrzyj w książki serwisowe. Sprawdzaj daty wydania książek i instrukcji powinny być te same inaczej jakieś podmianki świadczą o zafałszowaniu historii. Weź numer Vin i sprawdź auto. Dużo rozwagi i namysłu życzę bo jak zobaczysz możesz stracić głowę i kupić na piękne oczy a potem nie daj Boże czego nie życzę żałować jak się coś zacznie sypać. Naprawdę trzeba pilnować się bo handlarze albo czasami sprytni właściciele kryją wady itp. Bo Alfę się kupuje sercem a nie umysłem. Można sie zakochać od razu, tylko świadomie i ostrożnie by ta miłość była ze wzajemnością później. Pozdrawiam i udanego zakupu.

jar_ekg
    Gość

Domyślnie

Dzieki za rady. Czy jest na forum ktoś z okolic konina.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał jar_ekg Zobacz post
    Chcę kupić alfe 156. Jestem umówiony na sobote. Alfa rocznik 2000 silnik 1,6. Mam teraz mondeo 1999, ale potrzebny drugi samochód. Bardzo podoba mi sie ta alfa, jest śliczna, tylko czy nie bede rozczarowany. Mam mondeo rok 1999 ktore kupiłem 4 lata temu i nic w nim nie robilem przez te 4 lata, oprocz wymiany płynów i filtrów, mam teraz przebieg 250kkm. Jak bedzie z alfą.
    jeśli ma być tanio w eksploatacji to nie Alfa, skoro przez 4 lata w mondeo nic nie robiłeś to wnioskuję, że motoryzacyjnym zapaleńcem nie jesteś a alfa tego nie wybacza :-)

jar_ekg
    Gość

Domyślnie

Niechciałbym być oceniany tutaj jako ktoś kto wogóle nie dba o samochód. Może inaczej powinienem pisać o tym co robilem w swoim samochodzie. Napisalem że nic nie robilem ale to nie jest do końca prawda.
    Przez te cztery lata mialem jedną poważną usterke. Pękł mi wężyk od płynu hamulcowego do koła prawego tylnego, był stalowy i przerdzewiał, został wymieniony przez mechanika na miedziany w całości. Poza tym nie mam już ogrzewania na całej przedniej szybie, mam kawałek który nie grzeje, ale czy dlatego mam wymieniać calą szybe. Musze teraz wymienić przednie wachacze ale najpierw musze kupić nowy samochód. No i wymienialem jeszcze jakis czas temu mocowanie tylnego stabilizatora zawieszenia. O rozrządzie nie chce wspominać, bo wydaje mi sie to normalne. No i kiedyś musiłem wyminić termostat. Poza tym wszystko jest w jak najlepszym porządku. Samochód sprawuje sie bardzo dobrze.
    Ostatnio edytowane przez jar_ekg ; 17-02-2011 o 23:42

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Sprawdź koniecznie prawdziwy przebieg na komputerze.
    Odometr może się trochę różnić od stanu licznika, ale nie ma prawa być wyzerowany.
    No i przygotuj się na wydatek ok 1000 zł na wymianę rozrządu - jeśli sam nie umiesz.
    No chyba, że będą twarde papiery, że rozrząd był niedawno robiony, ale z tym to ostrożnie, bo mogą to być fałszywki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Na alfie nie da sie oszczedzac. Oczywiscie, mozna stosowac zamienniki co obniza koszty eksploatacji, ale to co ma byc zrobione to MUSI byc zrobione bo potem bedzie efekt domina. Gdyby alfa miala silnik od twojego mondeo + gaz prawdopodobnie by tego nie przezyla albo bardzo by kaprysila (mechaniczna kompencasja luzu zaworowego)

Nie mozna zapomniec o zawieszeniu - jak masz lipne drogi w okolicy albo alfa ma sie tluc dziewczyna/zona (a te z reguly NIGDY nie omijaja dziur) nie wiem, czy 156 bedzie dobrym wyborem. W zlych warunkach drogowych zawieszenie moze pokazac sie studnia bez dna
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    W zlych warunkach drogowych zawieszenie moze pokazac sie studnia bez dna
    Tu przyznać należy iż to święta racja i tylko racja. Alfa nienawidzi krzywych dróg a tym bardziej dziur w asfalcie, (między Aleksandrowem a Łodzią jest straszny odcinek) jeśli będzie sztywne zawieszenie to poczujesz każdą dziurę i nierówność na drodze. Zresztą każdy kto się pyta mnie o Alfę zaraz mówi ze zawieszenie to nie na Polskie drogi, ale wychodzę z założenia że jak dbasz tak masz. Poczujesz na bank wielką frajdę z jazdy bo Alfa się prowadzi po prost doskonale! Do ciebie należy decyzja czy chcesz oszczędzać na aucie i nie mieć wydatków ( i żadnej frajdy z jazdy) czy wydasz od czasu do czasu na zawiechę i poczujesz to! ,zresztą jak sie przejedziesz nią to zobaczysz sam.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał jar_ekg Zobacz post
    Przez te cztery lata mialem jedną poważną usterke. Pękł mi wężyk od płynu hamulcowego do koła prawego tylnego, był stalowy i przerdzewiał, został wymieniony przez mechanika na miedziany w całości. Poza tym nie mam już ogrzewania na całej przedniej szybie, mam kawałek który nie grzeje, ale czy dlatego mam wymieniać calą szybe. Musze teraz wymienić przednie wachacze ale najpierw musze kupić nowy samochód. No i wymienialem jeszcze jakis czas temu mocowanie tylnego stabilizatora zawieszenia. O rozrządzie nie chce wspominać, bo wydaje mi sie to normalne. No i kiedyś musiłem wyminić termostat. Poza tym wszystko jest w jak najlepszym porządku. Samochód sprawuje sie bardzo dobrze.
    aaa no to zmienia postać rzeczy, Alfa aż tak psuć się nie będzie ale pod warunkiem że kupisz jtd
    jak wymienisz zawiechę z przodu na oryginał TRW (ok. 1000 zł) to spokojnie kilka lat pojeździsz bez problemów

---------- Post dodany o godzinie 11:51 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:48 ----------

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Zresztą każdy kto się pyta mnie o Alfę zaraz mówi ze zawieszenie to nie na Polskie drogi, ale wychodzę z założenia że jak dbasz tak masz.
    nie znam auta, które ma wielowahaczowe zawieszenie i nadaje się na polskie drogi - nawet w VW się psuło i podobno bardziej niż w alfach