Strona 4 z 135 PierwszyPierwszy 123456789101112131454104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

deryl
    Gość

Domyślnie

natkan - faktycznie masakra!!

Ja mam dopiero 1300km zrobione - na szczęście plastiki mi nie skrzypią w środku dopóki się ich nie dotknie za to tak jak pisałem wcześniej zawieszenie z tyłu napieprza strasznie, najgorzej przy wolnej jeździe około 20km/h natomiast juz przy 80km/h słychać tylko dudnienie opon, jak się już troche poskacze po dziurach tak gdzieś po 30 minutach jazdy stukanie ustaje. Blue&Me to jak windows 98 raz na jakiś czas trzeba zresetować, szkoda tylko że nie zrobili do tego odpowiedniego przycisku na kierownicy w pierwszym tygodniu użytkowania nie dało się rozmawiać bo w głośnikach było skrzeczenie nie do zniesienia i mikrofon nie działał musiałem odłączyć aku na moment aby się system zresetował, odtwarzanie muzyki z pendrive lub iPhona to porażka - działa kiedy chce. Natomiast sama jazda Giuliettą to czysta przyjemność nie zależnie od trybu DNA. Dzisiaj zrobiłem sobie testy tego systemu na śniegu i jestem pod wrażenie trybu A który z opinii traktowałem jako zbędny ficzer a tu miłe zaskoczenie - potrafi zarzucić tyłem na śniegu prawie jak w quattro

Dodam jeszcze coś nt. skrzyni a dokładniej pierwszego biegu - nie jest źle zdarza mi się raz na tydzień że jedynka nie chce wejść szybka poprawka lub wysprzęglenie pomaga, inne biegi bez zarzutu

Podumowując - jakość wykończenia i drobne awarie pokazują że do klasy premium sporo brakuje
    Ostatnio edytowane przez deryl ; 24-02-2011 o 10:31

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Włosy na głowie stają jak Was czytam Wychodzi na to że 9/10 sprzedanych julek to buble które skrzeczą po wyjechaniu z salonu. Wpisy związane z przeciekami oleju czy tak jak ostatnio kolega wyżej napisał awarii mechanizmu różnicowego, czy "inaczej" pracującej skrzyni biegów (poważne usterki) robią z tego auta koszmar dla użytkownika. Żeby nie czepiać się schodzących "chromów" z plastikowych elementów. Generalnie coraz bardziej się tego ustroństwa boję.

dwilk
    Gość

Domyślnie

To nie kupuj. Generalnie nie kupuj nowego auta. Kazde auto, bez wzgledu na marke ma prawo sie zepsuc. Mialem w zyciu kilka nowych samochodow. Ani jeden nie przetrwal gwarancji bez naprawy. Skala usterek byla od skrzypienia w podszybiu (Astra III), poprzez peknieta przednia szybe (R. Clio) po wymiane kompetnego zawieszenia tylnego (R. Laguna). O drobnostkach typu awaria pompy oleju (Astra), czy rozerwaniu silownika wspomgania kierownicy (Astra) nie wspomne. 4x wymieniany czujnik cisnienia oleju (Corsa), wymiana kompresora klimy (Leon).
    Nowoczesne auto sklada sie z miliona czesci od miliona dostawcow. Nie ma opcji aby cos nie zgrzytnelo.
    Uzytkownicy Alf maja niestety powazne kompleksy na punkcie awaryjnosci. Od slowa do slowa zaczynaja sie "wkrecac", wyszukujac u siebie usterki zauwzone przez innych Alfistow.

Powtorze sie, Giulietta to moje n-te auto, jezdzilem wszystkim juz chyba od Forda Fiesty '88 przez 3 Renowki, Mercedesa W124, Volvo, przerozne Fiaty, Ople i Fordy. Kazdy sie psul, kazdy mial swoje "ficzery".

Pisalem i czytalem fora dyskusyjne wieeeelu marek i nigdy nie spotkalem sie z taka skala hipohondrii. Przeciez wy sobie odbieracie radosc z uzytkowania swojej wymarzonej zabawki.

Oczywiscie, ze moj egzemplarz ma swoje rozne niedostatki. Oczywiscie, ze licze sie z tym, ze cos sie zepsuje. Mam to gdzies, jest gwarancja, niech naprawiaja.
    A do czasu az cos sie zepsuje zamierzam jezdzic z bananem na twarzy i patrzec na nudziarzy w Aurisach, Golfach i Cee'dach

czachurek
    Gość

Domyślnie

Gratuluje zdrowego podejscia do sprawy Podzielam w 100% ... inaczej w życiu nie kupil bym nowego samochodu bo bym osiwiał

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Jasne mogę nie kupować - tyle że nie podzielam Twojego doświadczenia i skali awaryjności dzisiejszych pojazdów w stosunku do innych marek. Uwierz mi to nie jest moje pierwsze auto i kazde poprzednie kupowałem lub dostawałem jako służbowe było NOWE z salonu ( VW Polo, VW Golf MKV, VW Scirocco, Opel Astra II Clasic, Ford Focus II, Seicento, BMW 1) i w każdym faktycznie plsatiki i takie nazwijmy to pierdoły "dawały o sobie znać" ale NIGDY !! powtarzam NIGDY - nie spotkało mnie na gwarancji nic poważnego w tych autach - bo trzeszczenia plastików nie zgłaszałem. (jak sięgnę pamięcią to z napraw w ciągu 10 lat gwarancyjnych miałem - przy VW Polo poduszka pod silnikiem, VW Golf 2x czujnik parkowania, Wentylator nawiewu Focus). Ale to o czym pisze dalekie jest od wymiany zawieszenia czy skrzyni biegów. Nie przemawia do mnie w zwiazku z tym teoria iż każde auto składające się z miliona części psuję się po przejechaniu 5000 km .... no wybacz mam inne doświadczenia Być może po części masz rację użytkownicy Alf są "skażeni" opinią awaryjności ..... ale niestety marka swoją dbałością jak widać bardziej niż inne daje im te powody do ręki. Raz jeszcze powtarzam to nie jest normalne - a próba akceptacji tego to trochę klapki na oczy Ale to tylko moje zdanie

PS. Być może użytkownicy troszkę demonizują - byc może Ty masz ten 1/10 trafiony egz Ja jestem pełen obaw
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 24-02-2011 o 11:20

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

W ubiegłym roku sprzedano w Polsce 351 Giuliett - ile z nich miało tak poważne usterki wymagające wymiany mechanizmu różnicowego? Raczej jest to odosobniony przypadek nie tylko w skali Polski. Generalnie da się zauważyc że jakieś niedomagania trapią auta z silnikami 120KM, a to niby sprawdzone jednostki napędowe. Nie wymagajcie koledzy od auta które ma sztywne sportowe zawieszenie pokonywania bezgłośnego nierówności - po prostu nie da się pogodzić tych dwóch rzeczy. W mojej zawieszenie czasami zakwacze w mrożny dzień przy przejeżdżaniu "leżącego policjanta" - ale nie oznacza to żadnej awarii. Co do pozostałych usterek to głośnik w drzwiach pasażera pobrzękiwał czasami, ale to kwestia regulacji basów i jakości sygnału stacji radiowych. I to by było na tyle z "usterek". aktulany przebieg 6tys km
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Ależ to co Ty piszesz jest jak najbardziej akceptowalne i normalne Niepokojące są takie wieksze zbiory usterek włączając w to te poważniejsze. Tak jak kolega napisał - Nowe auto 1/3 czasu w serwisie Tego się*obawiam a nie popiskiwania gumek na -15 na zwalniaczach

dwilk
    Gość

Domyślnie

To moze male podsumowanie?
    Jesli chcesz kupic Giuliette, to unikaj:
    1.4 120km bez czujnikow parkowania zakupionej w salonie, ktoremu wymiana klamki zajmuje tydzien

Kupuj w ciemno:
    biala, 170KM z pakietem Sport2 bez dojazdowki

ps: proponuje poogladac w wolnym czasie turbo kamere (dostepna na vod.onet.pl)...
    na ~100 odcinkow 1 (jeden) dotyczyl Alfy.

ps2: zaczynam wierzyc w swoje szczescie:
    - zawieszenie nie skrzypi, bo mam obnizone i wieeelkie alusy
    - glosniki nie skrzypia bo mam Bose
    - podsufitka nie skrzypi bo mam szklany dach
    - w bagazniku nic nie lata bo nie mam kola zapasowego
    - inne rzeczy nie skrzypia, bo mam oryginalne czujniki
    - skrzynia nie haczy bo mam ... Yamahe i problem z 1. to oczywistosc
    - klamka mi dziala bo jej nie uzywam
    - B&Me dziala bo jestem Master of Windows (mam na to papier )
    - mech. roznicowy zyje w strachu przede mna, wiec ani sie wazy zepsuc
    - lakier mi sie nie luszczy bo mam bialy
    Ostatnio edytowane przez dwilk ; 24-02-2011 o 12:23

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Tylko kogo dotknęły "większe zbiory usterek" - jedną osobę. Lepiej żeby na gwarancji auto było w serwisie ( właściciel dostaje równorzędny samochód zastępczy) i żeby usunąć ewentualne problemy które moga pojawić się w przyszłości. W poprzednią AR156 wymieniłem na gwarancji obydwa reflektory przednie (szybki miały skazy) i turbosprężarkę (wada fabryczna która ujawniła się po 10tys km i zamarznięciu odmy) - serwis nie robił żadnego problemu, bo takie wymiany to dla nich czysty zysk. Przy produkcji seryjnej obowiązuje wskaźnik PPM (ilość wadliwych części na 1 milony wykonanych) - dobra wartość to 5 PPM, a kiepska to 10 PPM - auto składa się z tylu części że prawdopodobieństwo że w którymś podzespole mamy część wadliwą jest dość wysokie i po to jest gwarancja aby to usuwać. A usterki warto zgłaszać w ramach przeglądów, a nie latać co chwila z drobiazgami (no chyba że drobiazg uniemożliwia eksploatację jak np. zacięta klapka wlewu paliwa) - oszczędza to czas
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał dwilk Zobacz post
    To moze male podsumowanie?
    Jesli chcesz kupic Giuliette, to unikaj:
    1.4 120km bez czujnikow parkowania zakupionej w salonie, ktoremu wymiana klamki zajmuje tydzien

Kupuj w ciemno:
    biala, 170KM z pakietem Sport2 bez dojazdowki

ps: proponuje poogladac w wolnym czasie turbo kamere (dostepna na vod.onet.pl)...
    na ~100 odcinkow 1 (jeden) dotyczyl Alfy.

ps2: zaczynam wierzyc w swoje szczescie:
    - zawieszenie nie skrzypi, bo mam obnizone i wieeelkie alusy
    - glosniki nie skrzypia bo mam Bose
    - podsufitka nie skrzypi bo mam szklany dach
    - w bagazniku nic nie lata bo nie mam kola zapasowego
    - inne rzeczy nie skrzypia, bo mam oryginalne czujniki
    - skrzynia nie haczy bo mam ... Yamahe i problem z 1. to oczywistosc
    - klamka mi dziala bo jej nie uzywam
    - B&Me dziala bo jestem Master of Windows (mam na to papier )
    - mech. roznicowy zyje w strachu przede mna, wiec ani sie wazy zepsuc
    - lakier mi sie nie luszczy bo mam bialy
    Distinctive 170 KM - check
    Zawieszenie obniżone i wieeelkie alusy - check
    Głośniki - jak będa skrzypieć to wymienię i wyciszę (żadna wada w każdym mi fabryczne rezonowały od nadmiaru basów )
    podsufitka dach szklany - check
    brak dojazdówki - check
    czujniki oryginalne - check
    skrzynia - mam nadzieję że będzie jak w testowej - nie zacinała się
    klamki - w sumie też nie używam
    B&Me - Wiedziałem że to M$ i na problemu natury tej firmy jestem przygotowany - olewam to
    mechanizm różnicowy - żyjmy w symbiozie a obojgu nam będzie lżej

Wierzę że trafi mi się egz. podobny do Twojego (choć sam nie wierze że pisze że wierzę)