OK, być może, nie jeździłem tym autem więc nie wiem. Ktoś wspomniał wcześniej w tym wątku o nowym X5, być może seria 1 jest od niego lepiej wykonana.
Pomijając to, że sylwetka "1" zupełnie mi się nie podoba to w takiej konfiguracji jak moje auto kosztowałaby mnie 40-50 tys więcej. Nawet się nie przymierzałem.
Jak rozumiem sprawdził Pan to osobiście w tych samych warunkach na tym samym odcinku drogi?
Na tych samych progach zwalniających i przejazdach kolejowych - porównywałem oczywiście z moją 147... Niestety, w tej kwestii jest sporo do zrobienia. Nie negując różnicy w cenie (może nawet i wyższej niż te 40 - 50 tys.), chciałbym zauważyć, że płacimy więcej za RWD, jak również że to jest klasa, do której Alfa powinna aspirować.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Aha, myślałem, że porównywał Pan "1" z Julką.
Ja np. przejeżdżam dość wolno przez progi zwalniające i przejazdy kolejowe bo żal mi felg i zawiechy (18 i sport2), przy takich prędkościach nie słyszę żadnych denerwujących dźwięków. Myślę, że nie ma sensu się licytować, które auto mniej "trzeszczy", może kiedyś ktoś przeprowadzi stosowne porównanie zestawiając ze sobą samochody z tego samego rocznika z podobnym standardem wyposażenia i zrobi dwa przejazdy jeden po drugim. Ogólnie naprawdę ciężko mi zarzucić coś jakości wykonania samochodu a szczególnie wnętrza. Nie wiem, może za jakiś czas pojawią się problemy, jak na razie jest bardzo dobrze.
Baaa żeby nie iść do BMW mojej Żonydziś wracałem Astrą II (-14,5) przebieg ponad 90 000 - pobudowała moj dom przeca kombi
, więc swoje przeszła od nowości - Zawieszenie nawet nie zaskrzypi ... tłumik daje o sobie znać ale to moje zaniedbanie i spisanie "grata" na straty .... Panowie co by nie gadać to usprawiedliwiamy-cie julke za piękno - ale sporo jej do standardu Compact (Golf) a tym bardziej premium
- Audi A3 lub BMW 1 .... Fatk tamte kosztują odpowiednio więcej .... ale Julce do nich jednak daleko
![]()
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 25-02-2011 o 00:09
Alfa Romeo nigdy nie osiągnie poziomu BMW czy Audi/VW ...zawsze będzie o krok lub dwa do tyłu, podobnie w temacie technologi i bezawaryjności (włochy).
Ja ze swojej 147 jestem cudnie zadowolony ale to majzel ...wóz z dieslem. Nie mam najmniejszych problemów mimo 10 lat i 220 000 km, oprócz jakości montażu którą co trochę muszę poprawiać. Nie chcę nikogo urazić, bo Julka to ogólnie chyba bardzo dobre auto...ale...
Julkę reklamowano jako auto o niespotykanej jakości montażu, fenomenalnej technologii, w internecie zamieszczano tysiące filmików z testów, zarzekano się, że materiały będą najlepsze w klasie, że pobije golfa i audi a3, będzie to ideał (standardowa obietnica) itp. itd. ..... no Panowiez czym do ludzi? Bo na pewno nie z rdzewiejącymi klamkami i halogenami, z trzeszczącym zawieszeniem i wnętrzem auta, z problemami ze skrzynią biegów, niszczącą się po dwóch tygodniach tapicerką skórzaną, i tak dalej można wymieniać w nieskończoność.... ale jak to określają czasopisma motoryzacyjne "Najlepsza Alfa od 20 lat
"
Właśnie nie wiemDo Golfa którego dopiero co sprzedałem (a w swojej 3 letniej karierze zepsuły mu się 2x czujniki parkowania i nic więcej poza skrzypiąca deską rozdzielczą przez nieszczęsną półkę na środku konsoli) to nawet do Astry nie mogę .... "Francuza żadnego nie miałem" to się nie wypowiem ... ale przyznajcie Julka jest piękna .... gdyby tylko dopracowano lub wyprodukowano ją w innym kraju ... byłby ideał premium - a tak mamy pseudo premium ....
---------- Post added at 00:45 ---------- Previous post was at 00:43 ----------
Niestety to wydaję się prawda - i na siłę tłumaczenie sobie że Golf to taki a siaki - faktów nie zmieni ... Golf to dalej będzie wzór który mam nadzieję Alfa kiedyś posiądzie
Jeżeli uważacie, że Julce tak daleko do golfa to wejdźcie proszę na dedykowane VW forum i poczytajcie. Kolegów nękają bardzo podobne problemy...
---------- Post added at 02:02 ---------- Previous post was at 01:27 ----------
Normalnie można by było uwierzyć w te przytaczane wyżej porównania jaka to jest przepaść jakościowa między alfa a resztą świata gdyby nie fora innych marek.
Wystarczy zajrzeć - kilka postów z forum golfa, dział problemy (golf VI oczywiście)
-skrzypienie i rzadkie stuki z przodu auta
-wadliwy filtr paliwa 1,4
-2.0 TSI falujące obroty
-luźny drążek zmiany biegów
-silnik się rozpadł 1,4 TSI 160km
i inne ciekawe posty. Widzę, że z tego wszystkiego niektórzy zatracili obiektywizm (poczytajcie np http://www.autogolf.pl) Nie mówię, że Giulietta jest lepsza, niż w/w niemieckie wozy, może nie jest idealna ale trzyma poziom zbliżony do tego, co oferują inni (może inaczej - inni także nie ustrzegli się błędów oraz gdzieniegdzie tanich materiałów). Podejrzewam, że na forach BMW i Audi też można poczytać ciekawe rzeczy i ludzie z pewnością mają także problemy (pewnie stuki w zawieszeniu i trzeszczenie też się znajdzie ). Tak jak pisałem wcześniej: zawsze może trafić się gorszy egzemplarz czy to będzie BMW1 czy audiA3 czy Julka. W moim aucie nie mam problemów o których tu piszemy (odpukać) więc nie generalizujmy...