Hmmm... moja 147 lubi sobie skrzypnąć, ale ma zawieszenie wielowahaczowe i na zakrętach sporo "lepszych" autek niestety odpada...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Czytam ten wątek i czytam i tak skrajnych opinii (od u mnie wszystko w 100% ok do zawieszenie jak w Dacia i Tata) to nie spotkałem. A na forum golfa V spędziłem prawie 4 lata - wszyscy narzekaliśmy w sekcji DIESLA na trzeszczenie w podszybiu, stukanie w desce rozdzielczej - ale nie było przypadku by jak jeden mąż, no prawie jak jeden psioczyć na zawieszenie czy tym podobne usterki. Serio dla samego przekonania warto kupić Alfe![]()
A że tak powiem kolego jaką wiersję zamówiłeś ( bo w tym temacie cię nie ma: http://www.forum.alfaholicy.org/mito...tkownikow.html ) ,że tak narzekasz na tanie plastiki i spasowanie elemntów? W wersji distinctive + pakiet sport + skóra niczym, materiały ani ich spasowanie nie odbiega od wymienionych przez ciebie marek - oczywiście klasa premium kompakt
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Dyskusja zaczyna rzeczywiscie przypominac starcie Rodziny Radia Maryja z reporterami TVN Uwaga
Masz racje, najlepiej zrobisz, jesli sie sam przekonasz. Nie bierzesz Alfy za zone, jedynie wiazesz sie na 3-5 lat. Bedzie cie wkur*** to sprzedasz i kupisz cos innego.
Dalsza dyskusja ogolnikowa jest po prostu bez sensu.
Co do premium, to raczej kwestia pozycjonowania cenowego, niz jakosci wykonania. Przynajmniej w PL nie jest oferowana wersja bazowa, a po doposazeniu Astry/Golfa/Focusa do poziomu Alfy ceny robia sie bardzo porownywalne.
Jakosc wykonczenia w srodku podobna, przy wypasionych wersjach skora AR nie ma konkurencji,
rozwiazania techniczne podobne (systemy bezp, AFL, gadzety elektorniczne)
design srodka - Alfa gora, ale to juz bardzo subiektywnie - co kto lubi
Silnik (MA) - bezkonkurencyjny, moooze 2.0TSI VAG jest na tym poziomie
Zawieszenie - podobnie, kazdy z ww. ma opcje sport, jezdzilem kazdym (oczywiscie Focus schodzacej generacji) - twardo i dosc glosno - taki urok sportu
Uklad kierowniczy: Focus gora, Astra/Golf tak sobie, podobnie jak Alfa
Nie bardzo rozumiem skad porownanie do A3/BMW 1, to inna polka cenowa, za te 30-40k mozna duuzo drozszych rozwiazan zastosowac.
MultiAir, Premium, Sport2, pełna skóra, szklany dach
Plastiki drzwi i wszystkie te chropowate to jest dobra jakość? Aż boje się pomyśleć jak w lecie będę chciał "wystawić łokieć" przez okno czy nie zedre sobie skóry
Ps. przy pierwszym wysiadaniu z samochodu przejechałem trampkiem z miekką gumową podeszwą po kieszeni w drzwiach - porysowała się, nie da się usunąć rys bo plastik jest tak twardy że boje się go jeszcze bardziej uszkodzić.
Ps 2. Ale nie narzekam wiem co kupowałem - żeby była jasność
Robi się trochę OT![]()
Ja ze swojej strony po pierwszych kilku tysiącach kilometrów pokuszę się o szczere napisanie większego tematu traktującego i porównującego Julkę do Golfa (tak jak kolega wyżej zauważył jednak między Jualką a A3 lub BMW 1 jest delikatna różnica w postaci 40, 50 tysięcy zł, choć do BMW 1 też mogę się odnieść ) - co prawda porównam do Golfa V - w MKVI niewiele się zmieniło. Postaram się to zrobić jak najbardziej obiektywnie dla potomnych![]()
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 25-02-2011 o 13:16
Polecam w ostatnim Cars felietonik o forach użytkowników samochodów. Wybierasz forum dowolnej marki i po przeczytaniu opinii użytkowników natychmiast odechciewa się zakupu![]()
A mozesz napisac czym poprzednio sie poruszales? Pytam, bo akurat zawieszenie w Dacii jest to stare, sprawdzone rozwiazania z Renault, z przodu mcperson na jednym wahaczu, z tylu os wleczona. Bardzo poprawne zawieszenie do ogolnego poruszania sie. Jezdzilem Clio II, w wersji Sport. Kategorycznie inna bajka niz Giulietta. Zupelnie nieprzewidywalne zachowanie tylnej osi, bez wzgledu na nawierzchnie i zmiany obciazenia przy probie bardziej sportowej jazdy.
A z innej strony: probowales podzielic sie swoimi spostrzezeniami z ASO? Ja mailem w Astrze III wymienione 4 amortyzatory na gwarancji w ramach akcji serwisowej.
Tym bardziej warto, ze jak najwyrazniej sie okazuje, problem nie wystepuje w kazdym egzemplarzu/wersji. Sam jestem ciekaw jaka bedzie reakcja ASO.