Jak dla mnie to sie piescisz nie z tym samochodem, ale z samym soba!
AR 146 to nie szczyt techniki, ale bardzo prosta konstrukcja (pomijam silnik). Sam nie wiesz co w niej siedzi, a dramatyzujesz i szukasz dziury w d...
Nie wiesz jak odpowietrzyc sprzeglo wiec Twoje dywagacje na temat stanu auta sa zapewne niewiele warte.
Ale... Zawieszenie (wahacze, tuleje czy lozyska) sa do tych samochodow poprostu tanie. Ja za lozyska na przod SKF-u zaplacilem po 40 zl za sztuke
Tak jak pisali koledzy wahacze tez nie naleza do drogich. Szukasz na sile wad i jak mechanicy to wyczuja to zedra z Ciebie skore (tym bardziej, ze widac, ze o samochodzie i jego budowie masz mgliste pojecie).
Halas na zakrecie to najprawdopodobniej sa wyzabkowane opony (kurcze... jak mozna jezdzic na zle napompowanych balonach?)
Mam wrazenie, ze auto jest OK i potrzebuje malego wkladu (a jakie auto go nie potrzebuje?) i bedzie smigac.
Jedz na stacje diagnostyczna, zaplac za badanie 100-150 zl i bedziesz wszystko wiedzial. Szarpaki, rolki i analizator spalin, oraz diagnosta w kanale powiedza Ci wszystko. Bo naprawde wrozysz z fusow...
------------
Pofatygowalem sie, zeby skonczyc z wroga (germanska) propaganda!
Ceny z Allegro:
Wahacz przedni: Alfa od 85 zl, Golf 3 od 78 zl (wow... ale oszczednosc)
Lozysko kola przedniego: Alfa od 49 zl, Golf od 30 zl... (oba z psa chyba... SKF w obu przypadkach okolo 90 zl)
Klocki hamulcowe: Alfa od 30 zl, Golf od 58 zl (to nawet mnie zaskoczylo)
Tlumik: Alfa (Boxer) 90 zl (http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1), Golf od 100 zl (za koncowy tlumik)
Przegub zew.: Alfa od 80 zl, Golf 3 od 48 zl
Koncowka drazka kierowniczego: Alfa od 24 zl, Golf 3 od 17.50 zl
Sonda lambda: Alfa 245 zl, Golf od 225 zl (dedykowane BOSCH do tych aut, a nie chinszczyzna)
Wiec moze wloz w koncu miedzy bajki te przekonania jakie to czesci do AR sa drogie w porownaniu z golfami... blagam!!