Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Temat: Zerwany rozrząd - Pomoc, ZABRZE- PILNIE!!!

bejnar26
    Gość

Domyślnie

mam pytanie masz AC ? ze zgłosiłeś szkodę bo u mnie taka sama awaria mechanik spaprał sprawę i twierdzi że przeskoczył pasek o 1 ząbek i po ponownym prawidłowym ustawieniu juz jest ok . Alfa chodzi,o ile mozna nazwać to chodzeniem a na wolnych faluje i "kicha" . i co ciekawe po odłączeniu czujnika temperatury jest oki przestaje falować i chodzi normalnie czy ktoś z was miał podobne objawy dodam tylko ze po remoncie panewek robionym u tego mechanika alfa falowała na wolnych ale po osiągnieciu 3 tys + silnik chodził jak złoto odebrałem auto i po przejechaniu 100 km przeskoczył pasek i auto zgasło i takie same objawy jak u kolegi jutro mam debrac pnownie auto od gościa i nie wiem na co mam zwrócić uwage pomocy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar veet
    Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Każdy dobry warsztat ma oc zakładu(ubezpieczenie)
    Dziś był rzeczoznawca warty. Generalnie stwierdził winę mechanika... obudowa paska rozrządu była źle zamontowana... mechanik najwyraźniej chciał ją na siłę założyć i spartolił... popękała plastikowa tuleja i kawałki posypały się na zęby wału korbowego... jak się zakleszczyły to wiadomo... ślizg i po sprawie...

ponad to pasek napięty o tak: sami zobaczcie

Boli mnie tylko czas jaki potrzeba na doprowadzenie alfka do życia...

---------- Post added at 17:29 ---------- Previous post was at 14:43 ----------

Cytat Napisał bejnar26 Zobacz post
    mechanik spaprał sprawę i twierdzi że przeskoczył pasek o 1 ząbek
    Moim zdaniem przeskoczenie paska o jeden ząbek powoduje, że masz pogięte zawory... więc pewnie nie przeskoczyło a rozrząd był źle ustawiony...
    Poza tym:
    Alfa chodzi,o ile mozna nazwać to chodzeniem
    Mechanik powinien doprowadzić samochód do stanu pierwotnego(silnik powinien pracować w taki sam sposób jak przed wymianą...) więc Ja, męczyłbym go do tej pory, aż by było ok.

jutro mam debrac pnownie auto od gościa i nie wiem na co mam zwrócić uwage
    Każ mechanikowi przejechać się autem przez dłuższy kawałek...(cykl mieszany) niech rozpędzi samochód do 90km/h, hamuje biegami, podciągnie go pod 6500obr/min. tyle z testowania rozrządu... tyle, że pamiętaj o fakcie ułożenia części... tj. przy pierwszym rozruchu nie wstawiaj mu tylko odczekaj aż auto się zagrzeje i dodawaj mu stopniowo...

Tyle było by ode mnie... przynajmniej tak sprawdzają rozrządy moi znajomi...

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Silnik po odbiorze musi chodzić tak jak należy, żadnych prychań czy falowań.
    Ten pasek rozrządu to zakładał mechanik samochodowy??????

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Własnie przez takich mechaników bierze się opinia o tych silnikach. Nie wiem czy w 2000 złotych wyrobisz się z kosztami.

bejnar26
    Gość

Domyślnie

dzisiaj nie odebrałem belli koles twierdzi ze juz nie ma pomysłu co jej może być faluje z odpiętym czujnikiem temperatury cieczy ,a po podpięciu czujnika chodzi równo ale od czasu do czasu "kicha" mechanik rozkłada ręce i juz nie wie co ma zrobić jeszcze a ja juz nie mam cierpliwości poradźcie koledzy co mam zrobić

---------- Post added at 22:37 ---------- Previous post was at 22:24 ----------

Tak auto trafiło do mechanika z powodu panewki, po wymianie wału wymieniłem na nowy rozrząd pasek dayco rolki ina pompe wody goetz filtry mann do regeneracji tj planowania sprawdzenia szczelności polerowania kanałów ssące i wydech oraz wymianie uszczelniaczy poszła głowica uszczelka na pierwszy montaż nowe śruby głowicy chciałem zrobić wszystko na cacy ale koleś okazał sie mimo swoich zapewnień partaczem , jestem podłamany sytuacją nie bede ukrywał że nie życze nikomu takiego pecha co mam robić nie chce odebrać takiego auta mam rachunek na wymiane wału panewek rozrządu- oczywiście zaniżony

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

mechanik rozkłada ręce i juz nie wie co ma zrobić
    zabieraj auto z tamtego warsztatu, i niech na jego koszt poprawia ktoś pojętny....

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Ten pasek rozrządu to zakładał mechanik samochodowy??????
    Tak, mechanik...
    I uwierz w to, że zrobiłem na nim 1500km... To graniczy z cudem? a jednak... TS pokazał dopiero po 1500, że coś mu nie pasuje...

Nie będę robił antyreklamy warsztatowi w którym go robili... na razie czekam na kosztorys rzeczoznawcy...

jeśli będzie zbyt niski idę z tym fantem do sądu...a jeśli koszt napraw będzie przekraczał 70% wartości pojazdu to kasują mi bellę i wypłącają cenę rynkową boli mnie tylko fakt, że tyle do niej dołożyłem...

---------- Post added at 10:19 ---------- Previous post was at 10:02 ----------

Cytat Napisał andrzej1980 Zobacz post
    Własnie przez takich mechaników bierze się opinia o tych silnikach
    Opinia bierze się przez takich partaczy i ludzi takich jak JA, którzy opiszą swoją przygodę a jakiś klient(mam wielu znajomych bumiarzy i hondziarzy-nasłuchałęm się legend o AR) przekręci historie tak jak mu się podoba i potem krążą legendy...
    Mój znajomy jeździ E30 (typowy drift) i pompę paliwa wymienia raz w miesiącu, dyferencjały co 4-5 tygodni i co? nie mówi się, że kanciaki są wadliwe...

Cytat Napisał andrzej1980 Zobacz post
    Nie wiem czy w 2000 złotych wyrobisz się z kosztami.
    tyle proponował mi właściciel warsztatu... po kosztorysie rzeczoznawcy(fakt, że to rzeczoznawca z ubezpieczalni) będziemy wiedzieć... ponad to mój mechanior który się zajmie Bellą w Zabrzu też jest rzeczoznawcą, tyle, że sądowym i nie będę się głaskał... chcę samochód w stanie takim jak powinien być...
    nie interesują mnie pieniądze tylko mój błękitny... ma być i już...

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Domyślnie

dzisiaj nie odebrałem belli koles twierdzi ze juz nie ma pomysłu co jej może być faluje z odpiętym czujnikiem temperatury cieczy ,a po podpięciu czujnika chodzi równo ale od czasu do czasu "kicha" mechanik rozkłada ręce i juz nie wie co ma zrobić jeszcze a ja juz nie mam cierpliwości poradźcie koledzy co mam zrobić
    Miałem podobny problem ze 156 TS pojechałem do ASO auto przeszło gruntowną kontrolę na kompie podczas jazdy z wykresami pracy sondy i przepływomierza nawet był na hamowni i to dopiero dało efekt

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    auto przeszło gruntowną kontrolę na kompie
    A mechanik bejnar26 podłączał jego Alfa pod komputer?
    Bo z tym nie ma problemu przecież... każdy ma już obd2 i nawet w domu podłącza... problem może znajdować się gdzie indziej... ja w hondzie miałem cały czas wywalany bezpiecznik pompy paliwa... wymieniłem pompę i co? okazało się, że problem dalej istnieje...

Po długich godzinach spędzonych w garażu zauważyłem małą plamkę pod samochodem...

okazało się, że czujnik ciśnienia oleju padł i wyciskało olej między stykami i dochodziło do zwarcia...

Więc to nie koniecznie musi być coś z temperaturą... morze walnięta przepływka, może znów źle ustawiony rozrząd albo gdzieś nie styka...

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Uwaga z warsztatem przy ul nad kanałem. Są 3 - jeden to dawny mostostal, zaraz obok stacji kontroli i ten jest (podobno) w porządku. Dwa pozostałe należy omijać wieeeelkim łukiem!
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Dlaczego tak sądzisz? wczoraj jak byłem tam z rzeczoznawcą, akurat zajechał mój kolega. Jest kumplem właściciela a wątpię, żeby oszukał kolegę kolegi...