Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Na co zwrocic uwage rzeczoznawcy ?

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie Na co zwrocic uwage rzeczoznawcy ?

Witam ,najechala bo kobitka cofajac na przod , niedlugo bede widzial sie z rzeczoznawca ,na co zwrocic mu uwage, z tego co widac golym okiem to dostala maska i zderzak ,na pewno tez pas przedni ,bo zderzak sie lekko cofnal ,ale mechanik mowil mi ze na pewno dostaly tez mocowania i teraz nie jestem pewny ,ale chyba takie dwa dlugie od chlodnicy ,autko jezdzi i pali normalnie ,nie wiem tylko czy jeszcze nie wytargac siana za pogniecione zaczepy uchwyty itp ,itd...ale zeby to stwierdzic to trzeba sciagnac zderzak i obejrzec dokladnie ,a on przeciez nie bedzie rozbieral m iauta przed bllokiem ?> a ze nie znam sie na tym to pytam was...

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

zwracaj uwagę na wszystko co tylko mogło się uszkodzić , zaczepy , spinki i takie inne pierdoły też
    jeżeli coś potem jeszcze wyjdzie w czasie naprawy zawsze można zrobić doszacowanie szkody ( bo wiadomo że niektóre rzeczy widoczne będą dopiero po demontażu innych )

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Wszystko jest zależne na jakiego rzeczoznawcę trafisz. Jedni są normalnymi ludźmi z którymi da się wszystko załątwić i nie będą stawiać żadnych ah, eh i wogóle, ale bywająteż tacy prawdziwi służbiści, którzy pomimo tego, że usterka może ciągnąć za sobą inne konsekwencje uprą sięprzy swim. Ja kiedyś miałem taki przypadek w vectrze. Dostałem w bok, rzuciło mnie i przodem uderzyłem w słup w parku. Przyjechał rzeczoznawca stwierdził, że nie jest tak źle i zaczął wyceniać blachę, na co ja mówię, że według mnie napewno są poażniejsze uszkodzenia pod karoserią, jako, że Pan nie do końca mi wierzył, auto na lawecie pojechało na diagnostykę. Tam mecanicy popatrzyli, postukali, ja oczywiście zapłaciłem za lawetę i pzegląd, ale wierz mi, że sięopłaało. Także, zależy kto do Ciebie przyjedzie, bo pewnie teraz czasy inne i już tak łatwo się nie uda. Aczkolwiek kłóć się i obstawiaj przy swoim stanowisku co do uszkodzeń ramy, może akurat się uda. Powodzenia

Mieszka w
    Glatz
    Auto

Domyślnie

Mam pytanie, czy mozna robic maske ,ktora sie lekko zagiela ? na masce mam tylko lekkie 2 zagiecia z lewej i prawej strony w okolicy tych pasow biegnacych od znaczka do podszybia ,gdzies na wysokosci 50 cm od znaczka ,tylko w tych dwoch miejscach maska sie poddala ,a poza tym na masce nie ma innych sladow ,czy mozna z nia cos zrobic czy musze kupic nowa ?

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Teraz jest tak że przychodni Pan szanowny Rzeczoznawca (ja trafiłem na takiego bardzo małomównego) przed jego przybyciem byłem już po rozmowie z warsztatem który to robił potem, tam powiedzieli mi jak to teraz wygląda tzn. że najbardziej się bezgotówkowo opłaca rozliczać, warsztat wystawia po wszystkim fakturę ubezpieczycielowi, jeśli się wybierze opcje wypłaty gotówki to chyba wypłacają 90 lub 70% oszacowanej szkody, uszkodzony był tył, klapa bagażnika, zderzak, hak holowniczy, wycenili to niecałe 2 tys:/, po zdjęciu zderzaka doszedł tylny pas, lakiernik zadzwonił do rzeczoznawcy ten sie zjawił po tygodniu i do protokołu dopisał ten pas, klepanie trwało koło 3 tygodni, pozmieniali te procedury kiedyś to po tygodniu autko byłoby gotowe. Także jesli ci sie opinia rzeczoznawcy nie spodoba nie kłuć się z nim na siłę, co potem wyjdzie po rozebraniu to i tak muszą dopisać. Co do wymiany części to nowy był zderzak i hak, jak dla mnie to i klapa powinna byc wymieniona wgnieciona powaznie i i pogięta na bokach, ale auto tylko na mnie pisane a właścicielowi było to lotto to dymów nie robiłem
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

I tu jest właśnie pies pogrzeany, Bogu chwałą jak sięuda bezgotówkowo... Ale tera te skur...y są przeczuleni i nie zawsze wyjdzie na naszą korzyść. Ale palchon dobrze mówi... Najlepiej jakbyś znalazłzakład który ma umowę z rzeczonznawcami i po problemie, za parę złotych zrobią szkodę, na którrej wyjdziesz naprawdę dobrze...

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    jeśli się wybierze opcje wypłaty gotówki to chyba wypłacają 90 lub 70% oszacowanej szkody
    kto ci takich bzdur naopowiadał ? jakim prawem niby mieli by wypłacić tylko jakiś % oszacowanej szkody ? skoro oszacują koszt na np 5000zł to tyle mają wypłacić i już

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    kto ci takich bzdur naopowiadał ? jakim prawem niby mieli by wypłacić tylko jakiś % oszacowanej szkody ? skoro oszacują koszt na np 5000zł to tyle mają wypłacić i już

Rzeczoznawca wycenia szkodę na 5 tys, możesz się od tego odwołać lub nie, dostajesz protokół szkody gdzie jest napisane co wymienić ile to kosztuje i ile roboczogodzin zajmie naprawa, następnie idziesz do warsztatu byle którego, umowy z ubezpieczycielami już nie obowiązują niema już warsztatów wskazywanych przez ubezpieczyciela, może to być pierwszy lepszy warsztat, kwestia ze lakiernik zaakceptuje kwote 5 tys, jak zaakceptuje to już brocha lakiernika ze za ta kase to zrobi, właścicielowi zostaje tylko odbiór auta w stanie który uzna za dobry ze szkoda została poprawnie usunieta, wtedy lakiernik robi protokół zdawczy i wysyła go razem z faktura do ubezpieczyciela.

O tych % mówił mi lakiernik, na infolinii ubezpieczyciela oraz rzeczoznawca, wiec chyba coś w tym jest, lakiernik dodał skończyło się zarabianie na stłuczkach
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Mieszka w
    Glatz
    Auto

Domyślnie

Ale jesli maska i zderzak jest do wymiany to chyba dostane kase na zakup nowej maski i zderzaka a nie jakichs uzywek ?? A co za zderzakiem jest to nie wiem ,wlasnie blacharz mi powie ,dalej nie wiem czy moge probowac doprowadzic moja maske do stanu uzytkowania, czy zagiecie ewidentnie wyklucza jej naprawe ?

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Niekoniecznie nowych (oryginałów) ewentualnie zamienników...