Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: Zanizona wartosc mojej 33?

Szułff
    Gość

Domyślnie Zanizona wartosc mojej 33?

Poczytalem pare tematow i zdaje sobie sprawe, ze firmy ubezpieczeniowe tak latwo nie dadza wiekszej kasy za moja "szkode calkowita"
    Pierwsza wycena: 100% -1300zl ; do wyplaty-1000zl
    Dla mnie jest to zdecydowanie za malo jak na 33 w takim stanie, z przebiegiem niecale 100tys...
    Teraz pytanie: czy jestem w stanie ugrac wiecej? I czy gra jest warta swieczki? Samemu pisac odwolanie czy moze zwrocic sie do jakiejs firmy, ktora specializuje sie w odzyskiwaniu pieniedzy z ubezpieczalni? Tylko wtedy ile za takie uslugi bym placil?

Abstrahujac to jestem zdegustowany tym calym systemem i tym jak malo chca dac za moja kochana 33 =(

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Jeżeli jesteś pewien, że wartość auta jest zdecydowanie większa, to proponuję wykupić wycenę Twojego auta na http://www.eurotax.pl/P/cug/index.php - koszt tej wyceny to 92 zł. Przy takiej wycenie ubezpieczyciel za bardzo by już nie miał wyjścia, i powinien ją zaakceptować.

Szułff
    Gość

Domyślnie

Pafka, z tego co mowila Pani Liwidatorka to wlasnie z Eurotaxa wzieli te 1300zl =/

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Tylko, że w ubezpieczalni biorą wartości uśrednione, na dodatek domyślam się, że na ich potrzebę wprost zaniżone. Ubezpieczałem dopiero swoją Brerę, według tabelek Eurotax i według różnych ubezpieczycieli, wartość tego samego auta wahała się od 83 do 93 tys - tak więc różnica spora. Jeżeli Twoja 33 była rzeczywiście w dobrym stanie, i jesteś pewien, że jej wartość była większa, to w tym linku co podałem, wycena uwzględni i dobry stan auta, i niewielki przebieg.
    Masz dwa wyjścia: albo akceptujesz to co proponuje ubezpieczyciel, albo się odwołujesz i przedstawiasz swoją wycenę auta (albo powołujesz rzeczoznawcę, albo korzystasz ze strony Eurotax - przypuszczam, że ta druga opcja będzie tańsza).

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

firma - raczej w tym przypadku ( mała wartość auta itp ) odpada
    eurotax - no już lepiej bo koszt niecała 100
    odwołanie - jak najbardziej ( ja pisałem sam i dało radę )

Szułff
    Gość

Domyślnie

Co do odwolania to raczej jestem przekonany, mysle, ze na necie znajda sie jakies wskazowki jak napisac cos takiego =)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzysiek146
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    146 Junior 1,4 TS 99' Moja była...

Domyślnie

Oni robią tak...
    Liczą najniższą kwotę do wypłaty i Ci ją proponują.
    Jak się odwołasz to podniosą o ileś $$$.
    Jeśli się jeszcze raz odwołasz ze swoim rzeczoznawcą możesz dostać jeszcze więcej. Ale czy opłaca się płacić XXX zł za wycenę Rzeczoznawcy tego nie wiem.
    Piękna poszła w drzazgi
    Zbieram na następną

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Ogólnie to jest jakaś c"n"ujnia z tym całym ubezpieczeniem. Na przykład przez siedem lat płacimy im ubezpieczenie(dzięki Bogu mamy zniżki bo w innym wypadku to co oni Ci zaproponowali ledwo by starczyło/albo wcale na pokrycie rocznego OC za AR 33), a oni nie daj Boże jakieś kolizji uznają szkodę całkowitą i zalecą auto do kasacji...nikt nie bierze pod uwagę tego jakie koszta się ponosi by w dobrym stanie utrzymać youngtimera...nikt nie bierze pod uwagę wartości sentymentalnej oraz kosztów jakie poniosło się do tej pory na chociażby same ubezpieczenie przez ten cały okres. Inna spraw to to iż dlaczego składkę ubezpieczenia nalicza się głównie od pojemności silnika a nie od wartości auta... gdyby jedna osoba posiadała zarówno roczną 159 1.75 l. jak i 33 1.7 l. to płaciłaby zapewne podobną składkę OC z tym że przy kolizji za draśnięcie tej pierwszej ubezpieczyciel musiałby wypłacić sporą sumkę a w przypadku tej drugiej orzeczona zostanie szkoda całkowita i w dupie będą mieć ten pojazd...jaka w tym sprawiedliwość? Nie sądzicie, iż jest to trochę niesprawiedliwe?
    Mam nadzieje że nie spotka mnie nigdy taka sytuacja by ktoś musiał się pokusić o stwierdzenie szkody całkowitej na naszej 33, dlatego też często muszę uciekać od kolizji z innymi pojazdami ponieważ przypuszczam jak by to się skończyło...ostatnio jakiś idiota wepchnął mi się przed maskę Volvo XC90 ponieważ nie dał rady wyprzedzić więcej niż jedno auta ponieważ z naprzeciwka nadciągał już kolejny samochód, gdyby nie przyhamowanie z mojej strony zapewne trafiłby mnie w lewym przedni narożnik auta

Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Auto to skarbonka, a nie inwestycja (no, z drobnymi wyjątkami ) - nigdy nie odzyska się pieniędzy włożonych w auto, również przy sprzedaży. Problem jednak w tym, że auta bywają w różnym stanie, również w bardzo dobrym, a ubezpieczyciel proponuje odszkodowanie jak za auto w dużo gorszym stanie. I z tym należy się nie zgodzić.

Szułff
    Gość

Domyślnie

Danio, ja dzis bylem po raz drugi w zyciu na takim wielkim szrocie, mnie sie smutno i przykro robi, kiedy uswiadamiam sobie, ze spora czesc z tych aut konczy w ten sposob wlasnie przez ubezpieczyli, bo bardziej oplaca sie zaplacic za "szkode calkowita" niz za naprawe takiego autka, ktore dla kogos moze znaczyc sporo wiecej. Niestety - wartosc sentymentalna (jak i wiele innych wartosci) w dzisiejszym swiecie praktycznie nie przedstawia zadnej wartosci, bo nie jest liczona w PLN, $ czy Euro...