A jak jest z tym wielowahaczowym zawieszeniem? jak z czesciami? co ile km trzeba robic tą zawieche? jakie zamienniki sa najlepsze?
A jak jest z tym wielowahaczowym zawieszeniem? jak z czesciami? co ile km trzeba robic tą zawieche? jakie zamienniki sa najlepsze?
według najgorszych tez, zawieszenie starczy na około 40 tyś ale są ludzie co robią dwa razy tyle , oczywiście oszczędzając to zawieszenie , alfą trzeba nauczyć się jeździć po mieście bo naprawdę "boli" gdy słyszymy jak zawieszenie dobija na jakiś dziurach lub podczas ostrego zjazdu z krawężnika, części ogolno dostępne , niestety najtańsze zamienniki są jakości chińskich koszulek wraz z moim kuzynem ktory ma alfe romeo 166 kupowaliśmy części z inter carsu i to zwyczaj tych dość znanych producentów ale nie najtajszych jakie były tylko mozliwe , lecz te z średniej półki i oto auto doprowadziliśmy z stanu naprawdę fatalnego do nie daleko odbiegającego nowemu zawieszeniu (mowa o zawieszeniu) za 4,300 zł więcej szczegółów na pw . ale pewnie podobne informacje można znaleźć na forum .
A które z elementów zawieszenia dostają najmocniej po dupie?
chyba wahacze i tuleje poliuretanowe a z tego co wiem nie są to tanie rzeczy , niech ktos ze starszych kolegów mnie poprawi bo jestem młody . i mało wiem oraz mało grzebałem . ale z tego co kojarzę te 2 elementy są najdroższe i często wymieniane po nich sa amortyzatory stabilizatory itd . niestety moge sie mylic . a wiec czekamy na kogos mądrzejszego ode mnie .
Bez przesady z tą zawiechą. Wahacz dół zamiennik 150 - 200zł, wachacz góra 80 - 150zl, łącznik stabilizatora 40zł, końcówka jak padnie to podobnie, Stabilizator chyba najrzadziej leci i wymiana również nie tak bardzo kosztowna. Cen oryginałów nie wymieniam bo mało kto ich używa, robisz i jeździsz tak samo jak innym autem.
Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v
Jedna z ciekawszych odpowiedzi w temacie , do tego dzwięk R5 , to jest to nie jak zwykły klekot R4.
Jak ktos napisze że 1.9 po chipie jezdzi jak 2.4 , to w 2.4 tez mozna dac chipa i wtedy znow nie ma porównania do 1.9
Ja jako uzytkownik wielu 1.9 , polecam 2.4 bo następny u mnie napewno nie będzie 1.9
Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S
OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK
co do silnika ... mam 1,9 16v 150km i chetnie bym włozył 2,4 20v .... a co do zawieszenia .. tanie mieso psy jedzą .. wahacze doln TRW jakies 500zl za szt mam i doceniam je mocno codziennie , w górnych wymieniłem tuleje i zrobilem stabilizator przód(gumy+łączniki) jezdze i sie ciecze tym co mam a mam klopot z głowy !
bo każdy kiedyś marzył o Alfa Romeo ... a tylko odważni realizuja marzenia....
A ja nieradziłbym Ci tego ani tego kup sobie rower i bedziesz miał najmniej awaryją maszyne w okolicy!! No i niemieckie stare są podobno najlepsze!