Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Zanizona wartosc mojej 33?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

masz PW

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

odbierz pw

---------- Post added at 21:14 ---------- Previous post was at 21:10 ----------

Cytat Napisał DaniioDTB Zobacz post
    Inna spraw to to iż dlaczego składkę ubezpieczenia nalicza się głównie od pojemności silnika a nie od wartości auta... gdyby jedna osoba posiadała zarówno roczną 159 1.75 l. jak i 33 1.7 l. to płaciłaby zapewne podobną składkę OC z tym że przy kolizji za draśnięcie tej pierwszej ubezpieczyciel musiałby wypłacić sporą sumkę a w przypadku tej drugiej orzeczona zostanie szkoda całkowita i w dupie będą mieć ten pojazd...jaka w tym sprawiedliwość? Nie sądzicie, iż jest to trochę niesprawiedliwe?
    uwazasz zatem ze drozszym autem jest latwiej spowodowac kolizje ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Być może źle sformułowane tekst. Chodziło mi o to, iż płacą podobne składki OC zarówno za auto o wartości 3 tysięcy złoty jaki i 60 tysięcy złoty, to w przypadku niespodziewanej kolizji z niewłasnej winny kierujący tym autem o niższej wartości pln, pomimo poniesionych takich samych kosztów na składkę OC właściwie nie może liczyć na żadne w wsparcie od strony ubezpieczyciela w celu odratowania auta( w większości przypadków będzie szkoda całkowita ponieważ twierdzą iż się nie opłaca) w sytuacji tego droższego auta zapewne przy podobnym zdarzeniu ubezpieczyciel pozwolili sobie nawet na wypłatę kilkukrotnej wartości starszego auta w celu naprawy tego nowszego(w skrócie opłaca się w danej sytuacji dać 30 tysięcy na naprawę klientowi a w drugiej nie opłaca się dać 3 tysiące zł przy opłacaniu takiej samej składki OC). Płacą taką samą składkę jak inni kierowcy aut o podobnej pojemności jak w naszej 33 lecz sporo młodszych ,nie będę mógł liczyć w przypadku kolizji na to iż ubezpieczenie na coś mi się przyda.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

dopóki OC będzie tak tanie jak jest (w porównaniu do krajów Europy Zach) nie ma co liczyć na zbyt wiele- to bolesna, ale prawda. I niestety w przypadku aut kolekcjonerskich ciężko bardzo wyciągnąć w miarę korzystne odszkodowanie.
    Każdy ubezpieczyciel z OC komunikacyjnego ma tylko i wyłącznie stratę (porównując zebrane składki do wysokości wypłaconych odszkodowań), klientami i tak się nie przejmują, bo migracja jest ogromna.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

wiesz nie wiem czy OC w naszym kraju jest takie tanie w stosunku do krajów Europy Zachodniej, przynajmniej dla mnie wysokość OC nie jest mała i gdyby nie zniżki głównego właściciela naszej 33 to trudno mi powiedzieć czy nadal byśmy jeździli autem o pojemności 1712ccm(aktualnie korzystamy że zniżki 65% a i tak wychodzi ponad 600zł). Ja uważam że za dużo jest kombinatorów którzy rozbijają młode auta chcąc się w ten sposób na tym dorobić i właśnie przez nich ubezpieczyciele notują wyłącznie straty na OC. Przez całe lata moi rodzice płaca OC, nie mieli żadnej kolizji z własnej winny i gdyby teraz ktoś nam skasował auto to nic byśmy z tego nie mieli...więc nie wiem czy przeciętny płatnik OC przynosi firmie ubezpieczeniowej straty....to przez złodziej mają te straty!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Danio a w jakiej masz ubezpieczalni?? Bo ja za swojego TSa ze zniżkami głównego właściciela też 65% i moją zwyżką za wiek jako współwłaściciela (nie wiem dokładnie ile %) za 1995ccm płacę chyba 510 złociszy. Ubezpieczyciel dla mnie nie ma znaczenia bo nie mam AC więc brałem tam gdzie było najtaniej.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

wyłudzenia z OC? musiala by byc tego prze-ogromna skala zeby ubezpieczyciele notowali na tym powazne straty. Powazne sumy, gdzie sie traci, to szkody na naprawde drogich i mocno uszkodzonych pojazdach plus szkody na osobie- to tam sie placi najwiecej, szczegolnie po ostatnich zmianach KC. Plus do tego wzrost VAT.

Problem polega na czym innym- w tym kraju wszyscy chca placic za OC grosze, a pozniej narzekaja na to ze sa niskie odszkodowania. Zapewniam Cie ze np w Niemczech sytuacja jest diametralnie inna, choc oczywiscie czesciowo skala porownywania gospodarek obu krajow jest troche krzwdzaca.

Anyway- czekam wciaz na pw od zalozyciela topicu celem pomocy

---------- Post added at 13:17 ---------- Previous post was at 13:16 ----------

Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    Danio a w jakiej masz ubezpieczalni?? Bo ja za swojego TSa ze zniżkami głównego właściciela też 65% i moją zwyżką za wiek jako współwłaściciela (nie wiem dokładnie ile %) za 1995ccm płacę chyba 510 złociszy. Ubezpieczyciel dla mnie nie ma znaczenia bo nie mam AC więc brałem tam gdzie było najtaniej.
    nie patrz tylko na firme. skladke kalkuluje sie biorac pod uwage szereg czynnikow, typu najwazniejszy z nich miejsce zamieszkania

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Nie będę mówił że ja za 164 3,0 płacę ze zniżkami (w tym wypadku ojca) 485 zł bo chyba zwątpicie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Miejsce zamieszkania to jedno ale firma też ma sporą różnicę.
    Ale gdzie Ty Misiek jesteś zameldowany

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Warszawa