Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: Akumulator JTD - dużo elektryki

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Okonek
    Auto
    Fiat Ulysse 2,1Td

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    No tak, tylko że ten cytat przeczy nieco Twojej tezie:
    większy akumulator na srogim mrozie zapewni większy zapas pojemności i ułatwi rozruch

A to, że trzeba dbać o aku to chyba się rozumie samo przez się. Jak się ma małe przebiegi to jaki by aku nie był może się okazać niedoładowany, ale to jest tylko i wyłącznie kwestia wydatku energetycznego na rozruch, który musi zostać zrekompensowany odpowiednio długą jazdą. Nie widzę tu zbytniego wpływu rozmiaru aku na fakt doładowania albo niedoładowania. Zakładając, że na rozruch idzie X prądu, a potem podczas jazdy zużywamy Y prądu na godzinę na urządzenia elektryczne, to żeby to zbilansować aku musi być doładowywane o X+(Y na każdą godzinę), nie ma znaczenia pojemność aku.
    Poza tym, pojemność aku zależy silnie od temperatury, przy mrozie potrafi zmaleć o 50%, a co za tym idzie przy małym akumulatorze autko nie zapali, bo nie będzie miało z czego. Przy dużym aku nawet jak spadnie pojemność, starczy prądu na rozruch. A później to tak jak wspominałem tylko i wyłącznie kwestia odpowiednio długiej jazdy żeby doładować. Plus oczywiście regularna kontrola i doładowanie na prostowniku, jeśli jest taka potrzeba.
    W tym temacie kolego popieram Cię. Masz 100% racji( pracowałem w tym zawodzie w firmie transportowej i trochę też wiem).

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

mam problem podejrzewam z aku dlatego wrzucilem do tego watku, alfa stala w garazu ocieplanym(ok 9 *C) przez jakis tydzien, nie byla odpalana. wczoraj przy jej odpalaniu byly jakies dwa czy trzy szybkie pikniecia i komunikat 'battery charge low', ktory zniknal po kilku sekundach. mialem kiedys komunikaty o niskim naladowaniu aku, sprawdzalem jest malo elektrolitu, dolewalem wody destylowanej, ale nie mialem do tej pory zadnych pikniec. przy kolejnym uruchomieniu po paru kilometrach jazdy juz tego nie bylo, czy to wina slabego aku?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 06-03-2011 o 11:28

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

No pewnie, że wina słabego aku, z opisu dość jednoznacznie to wynika. Aku na prostownik (ładować prądem 10% wartości pojemności aku, przez 10-12h) i może się odratuje.

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    No pewnie, że wina słabego aku, z opisu dość jednoznacznie to wynika. Aku na prostownik (ładować prądem 10% wartości pojemności aku, przez 10-12h) i może się odratuje.
    gdy stala w garazu w temp ok 10*C problemu nie bylo, postala noc na mrozie ok minus 5 rano trzeba bylo ja odpalac po kablach jade niedlugo w trase ok 200km to powinien sie troche naladowac aku, ale czeka mnie raczej wymiana na nowy...

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Jak się głęboko rozładował, to lepiej nie czekać i na prostowniku doładować. Zasiarczy się i będzie na śmieci.