Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: alfa 156 jtd lepiej 1.9 czy 2.4?

gacus2405
    Gość

Domyślnie

A jak jest z tym wielowahaczowym zawieszeniem? jak z czesciami? co ile km trzeba robic tą zawieche? jakie zamienniki sa najlepsze?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 2003 1,9 jtd 115 km

Domyślnie

według najgorszych tez, zawieszenie starczy na około 40 tyś ale są ludzie co robią dwa razy tyle , oczywiście oszczędzając to zawieszenie , alfą trzeba nauczyć się jeździć po mieście bo naprawdę "boli" gdy słyszymy jak zawieszenie dobija na jakiś dziurach lub podczas ostrego zjazdu z krawężnika, części ogolno dostępne , niestety najtańsze zamienniki są jakości chińskich koszulek wraz z moim kuzynem ktory ma alfe romeo 166 kupowaliśmy części z inter carsu i to zwyczaj tych dość znanych producentów ale nie najtajszych jakie były tylko mozliwe , lecz te z średniej półki i oto auto doprowadziliśmy z stanu naprawdę fatalnego do nie daleko odbiegającego nowemu zawieszeniu (mowa o zawieszeniu) za 4,300 zł więcej szczegółów na pw . ale pewnie podobne informacje można znaleźć na forum .

gacus2405
    Gość

Domyślnie

A które z elementów zawieszenia dostają najmocniej po dupie?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 2003 1,9 jtd 115 km

Domyślnie

chyba wahacze i tuleje poliuretanowe a z tego co wiem nie są to tanie rzeczy , niech ktos ze starszych kolegów mnie poprawi bo jestem młody . i mało wiem oraz mało grzebałem . ale z tego co kojarzę te 2 elementy są najdroższe i często wymieniane po nich sa amortyzatory stabilizatory itd . niestety moge sie mylic . a wiec czekamy na kogos mądrzejszego ode mnie .

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Bez przesady z tą zawiechą. Wahacz dół zamiennik 150 - 200zł, wachacz góra 80 - 150zl, łącznik stabilizatora 40zł, końcówka jak padnie to podobnie, Stabilizator chyba najrzadziej leci i wymiana również nie tak bardzo kosztowna. Cen oryginałów nie wymieniam bo mało kto ich używa, robisz i jeździsz tak samo jak innym autem.
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Jak stać Cię na litr ON więcej na każde 100km to bierz 2.4, resztę znajdziesz na forum.
    Jedna z ciekawszych odpowiedzi w temacie , do tego dzwięk R5 , to jest to nie jak zwykły klekot R4.
    Jak ktos napisze że 1.9 po chipie jezdzi jak 2.4 , to w 2.4 tez mozna dac chipa i wtedy znow nie ma porównania do 1.9
    Ja jako uzytkownik wielu 1.9 , polecam 2.4 bo następny u mnie napewno nie będzie 1.9
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Cytat Napisał gacus2405 Zobacz post
    A które z elementów zawieszenia dostają najmocniej po dupie?
    Z własnego doświadczenia, najszybciej lecą łączniki stabilizatora i gumy na stabilizatorze, najlepiej założyć poliuretan. Górne wahacze Fast wytrzymały ponad 20tys , dolne też Fast mają już prawie 40tys przebiegu i luzów nie mają.

Użytkownik Embrion Avatar Syncro_GT
    Mieszka w
    nysa
    Auto
    Crosswagon Q4

Domyślnie

co do silnika ... mam 1,9 16v 150km i chetnie bym włozył 2,4 20v .... a co do zawieszenia .. tanie mieso psy jedzą .. wahacze doln TRW jakies 500zl za szt mam i doceniam je mocno codziennie , w górnych wymieniłem tuleje i zrobilem stabilizator przód(gumy+łączniki) jezdze i sie ciecze tym co mam a mam klopot z głowy !
    bo każdy kiedyś marzył o Alfa Romeo ... a tylko odważni realizuja marzenia....

Użytkownik Rowerzysta Avatar szalonyJohn
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

A ja nieradziłbym Ci tego ani tego kup sobie rower i bedziesz miał najmniej awaryją maszyne w okolicy!! No i niemieckie stare są podobno najlepsze!