Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Luz i hałas w zawieszeniu przednim

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chełmno
    Auto
    AR 155 2.0 TS 16v 97'; AR 159 1.9 JTD 150KM

Domyślnie Luz i hałas w zawieszeniu przednim

Witam, staram się czytać i korzystać z już istniejących wątków ale nerwy mi puściły i potrzebuję pomocy. Bawię się w powolny ale systematyczny remont mojej błękitnej strzały i poległem w temacie zawieszenia przedniego. Wymieniłem z przodu chyba totalnie wszystko: wahacze, amory, sprężyny, końcówki, łączniki, poduszki i łożyska amorków, wszystkie poduszki silnika i skrzyni (to osobna historia bo musiałem to robić dwa razy takie dobre części sprzedają niektóre "renomowane" sklepy). Hamulce razem z przewodami kompletnie wyremontowane. Prawy przegub wewnętrzny nowy i całe półosie były wywalone do przeglądu i smarowania przy okazji. Sęk w tym, że nadal coś jest luźne - czuję, że auto się na nierównościach nie trzyma z przodu i hałasuje też z przodu (tył też był trochę robiony - zestawy naprawcze wahacza). Dodatkowo na "śpiącym policjancie", czy inaczej ujmując "testerze zawieszenia" słyszę zgrzytnięcie i stukanie na dziurach. Pojechałem na szarpak i diagnoza oczywiście, że wszystko gitara tylko kurcze ja dalej czuje luz i hałas. Dodam, że mam też Mareę Weekend 1.9JTD - zawieszenie jest identyczne - i to jest dzień do nocy mimo cięższego silnika. Sztywno, cicho - super. Podpowiedzieli mi na szarpaku bardzo mętnie, że może "jakiś przegub albo zwrotnica na sworzniu/tulei taki efekt daje bo jest plastikowe i jak w głęboką wodę wjadę to powinno ustąpić a teraz są mrozy". Nie będę wjeżdżał specjalnie specjalnie do rzeki ale może ktoś miał taki przypadek. Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie co jeszcze powinienem sprawdzić/wymienić bo zaraz popadnę w depresję. Zależy mi żeby zrobić swoją bellę porządnie bo mam już kolejne tematy do ogarnięcia i chciałem się wreszcie uporać z jednym. Po za tym wkurza mnie jak w warsztatach widzą "stare" auto i mówią, że tak być musi i nowego się z tego nie zrobi. Ma być tip top bo to moje wymarzone od dzieciaka auto i nie odpuszczę. Pomocy proszę.

czart79
    Gość

Domyślnie

A sprawdzałeś maglownicę i gumy stabilizatorów?

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

hmmm , gumy stabilizatora? wymieniałeś bo tego nie napisałeś?

Hmmm , luzy na kierownicy? albo cos to maglownica .
    Pytanie kolejna wymieniałeś poduszki silnika ? Po CO ? tylko trzeba było tą jedną na sankach , stare masz lepsze niz te nowe co kupiłeś ( wiem bo przerabiałem to ) - stare masz miększe i lepiej tłumią , te nowe to chłam nawet jak kupiłeś jakieś cudo . .
    hmmm , co tam mogłeś jeszcze nie zrobić ? hmmm to jest tak proste zawieszenie że nie ma co jak zrobiłes na tip top . Chyba ze coś pochrzaniłeś .

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chełmno
    Auto

Domyślnie

Musiałem wymienić wszystkie poduszki silnika i skrzyni bo były niestety zerwane. Wymieniłem na nową pewnie chińszczyznę i też się zerwały szybko dlatego pisałem, że musiałem to robić dwa razy. Co więcej musiałem też wymieniać dwa razy jedną z tych poduszek w kielichach nad amortyzatorem - też się zerwała ale zainwestowałem w sachsa - może przetrzyma. Druga na szczęście się tylko poluźniła na jednej śrubie. Swoją drogą ciekawi mnie dlaczego to wszystko wytrzymało raptem kilka miesięcy. Sprężyny nowe wymieniłem z powrotem na stare ponieważ jakiś cwaniak z alledrogo.pl sprzedał mi do diesla twierdząc, że po vinie pasują do mojego i przez to były wyższe. Żeby nie było na starych i nowych jest to samo jedynie auto wygląda normalnie.

Mam mechanika, któremu w miarę ufam i wiem, że ostatnio rozebrał mi to ponownie na części i nic nie znalazł luźnego. On też już traci cierpliwość do mnie dlatego pojechałem na szarpak gdzie indziej - ci też nic nie znaleźli.
    Łączniki stabilizatorów wymieniałem oczywiście wraz z tulejami (gumami) na 100%.

No to wychodzi, że maglownica bo za to się nie zabierałem ale na kierownicy nie czuję luzów - może to pozorne i ja to interpretuję jako luzy w zawieszeniu. Jednak to zgrzytanie podczas przejeżdżania przez poprzeczne garby/dziury???

Fakt, że przy 140km/h mam wrażenie jakby mi tak pływał - jakbym miał wyjątkowo mocne wspomaganie i samochód sam delikatnie chodzi na boki.

epion
    Gość

Domyślnie

moze walony ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chełmno
    Auto

Domyślnie

No nie wygląda ale niezależnie od tego: jest jakiś luz i hałas w zawieszeniu przednim i nie wiem co jeszcze sprawdzić.

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

A sanki dokręcone?
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Użytkownik Pirat drogowy Avatar cerciarz
    Mieszka w
    Elbląg, Londyn
    Auto
    Alfa 155 1.8 TS 8V na zawsze + Lexus IS200 był + Kia Niro Hybrid jest

Domyślnie

sprawdz stabilizator czy dokręcony albo gumy na nim juz wywalone i nie mówię o końcówkach, a na policjantach może Ci hałasować łozysko na od amorkow te co u góry wystaje pod maska

Gdyby Alfa Była kobietą, to byłby to związek mojego życia..
    Moja Bella --->>> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1234064

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chełmno
    Auto

Domyślnie

No więc potwierdzam, że wszystko było sprawdzone tydzień temu - rozebrane na części. Nic nie jest luźne. Szarpak to samo pokazał - sam wchodziłem pod auto bo nie wierzyłem.

Te poduszki również były sprawdzone bo, jak wcześniej pisałem, jedna mi się szybko zerwała i wymieniałem a druga miała luźną śrubę ale wszystko jest teraz ok. Mogę jedynie wywalić obie poduszki i ponownie wstawić w kielichy dwie nowe ale to aż nieprawdopodobne mi się wydaje, żeby się w tydzień zerwały.

Sanki - z tyłu? Tego nie sprawdzałem czy są dokręcone.

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Przednie sanki może się poluzowały.Widzę że wszyscy zniżamy się do granic absurdu Wszystko wymienione na nowe a nadal wali.Już tak na dobrą sprawę nie wiadomo czego się czepić.Możliwe że puka coś nie związanego z przodem.Układ wydechowy?
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone