Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Alfa 147 1.6 105KM Carserwis

kosciej
    Gość

Domyślnie Alfa 147 1.6 105KM Carserwis

No to od początku - chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post na tym forum i drugi dzień zainteresowania Alfą

Przy okazji oglądania innego autka z moją Lubą w komisie Carserwis przy ul. 1-go Sierpnia w Warszawie zwróciłem uwage na ten samochód:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-6-5d-C17719971.html

Obejrzeliśmy sobie autko. Pomijając fakt, że drugi raz w życiu siedziałem w samochodzie tej marki, idea kupna właśnie Alfy bardzo mi się spodobała. Niestety ten konkretny egzemplarz ma kilka mankamentów, na które zwróciłem uwagę (a może być ich więcej, bo wielkim znawcą tematu nie jestem).

Zwróciłem uwagę na:
    - po krótkiej rundce po parkingu (aku rozładowane, więc tylko parking) wyraźnie słychać było zgrzyty w przednim zawieszeniu (normalnie coś a la zardzewiały żuk)
    - w kilku miejscach delikatnie wychodzi rdza (da się zrozumieć - 10 lat)
    - na tylnej klapie brak oznaczeń "147" ani typu silnika (czy to oznacza przejścia wypadkowo zderzeniowe tyłu samochodu?)
    - brak jednego kołpaka
    - brak takiej małej okrągłej zaślepki na przednim zderzaku
    - drążek zmiany biegów zmasakrowany jakby służył za kość dla psa
    - wajcha do opuszczania (nie odsuwania!) siedzenia kierowcy się blokuje (jestem wysoki, więc blokada siedzenia w wysokiej pozycji od razu eliminuje sprzęt.

Mają podładować aku i wtedy będzie możliwa runda po mieście. Ogólnie silnik chodzi równo i do tego nie mam zastrzeżeń, biegi też ok. W razie zakupu auta gratis mogą zostać wymienione wachacze przednie, aku i naprawione opuszczanie siedzenia (tak przynajmniej wynikło z rozmowy po tym, jak wymieniłem w/w uwagi).

I tu moje pytanie - czy za taką cenę warto się i taki stan warto się w ogóle interesować tym konkretnym egzemplarzem? Jeśli tak, to na co zwrócić uwagę przy następnej wizycie? No i ile to tak naprawdę pali? (czytałem różne ankiety raporty dot. spalania tego modelu, ale przeraża mnie niewiarygodne 12l po mieście w części przypadków).

Użytkownik Ogier Avatar artur76
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    166 V6

Domyślnie

Rdza w tym modelu jest następstwem nieudolnej naprawy blacharskiej, zawieszenie do wymiany. Generalnie bym odpuścił, do tego zniszczony lewarek, pewnie ogromny przebieg...

kosciej
    Gość

Domyślnie

Co do lewarka - też tak mi się wydawało. Jeśli chodzi o zawieszenie to przyczyną są tylko wachacze czy w takim wypadku to wierzchołek tego, co trzeba wymienić?

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Heh, zobacz na mój dziennik auta - jest w podpisie i zobacz, ile mogą kosztować "tylko wahacze" w Alfie Bo trochę ich jest, a co do rdzy - to bezwypadkowe 10-letnie Alfy nie mają prawa rdzewieć - ja bym już tam nie jechał i odpuścił zdecydowanie ten egzemplarz
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

kosciej - może miałbyś ochotę na zadbaną 156 ? Też mogę wyPLAKować silnik

Link do mojej w podpisie Cena: 9500 - ostateczna

PS. Co do skrzypienia 'jak Żuk' - nierzadko i po wymianie na nowe tak piszczy ze względu na niższą temperaturę

kosciej
    Gość

Domyślnie

Wyplakowany silnik absolutnie do mnie nie przemawia, ogladałem to autko gdy plak zanikł i nie dawał już takiego efektu. Ogólnie odpuściłem sobie po szybkim przemyśleniu.

A po przejrzeniu raportów spalania i forum, zdecydowałem, że targetem będzie jednak diesel.

Jedna taka Alfa, którą oglądałem, zresztą już mi umknęła - za sprawą kolegi z forum, któremu należą się gratulacje dobrego wyboru