Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: Realia rynku a cena mojej 164

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie Realia rynku a cena mojej 164

Panowie tak sobie myślę jaka jest cena mojej 164 ??? Ci co śledzą ten dział forum mniej więcej wiedzą co zostało w samochodzie zrobione, wszystkie prace przekroczyły 20tys zł.

Ogólnie w największym skrócie można powiedzieć tak bo bez sensu wkółko pisać co porobiłem:
    - skóra, alu, lakier, przyciema, opony, głośniki, radio. Fakturki na około 4tys
    - poważne prace remontowe silnika, zawieszenia, w tym rozrząd, regeneracja turbo. - oryginalne nowe części, robione w ASO. Faktury na około 18tys.

Zdjęcia można obejrzeć w temacie w dziale nasze belle, link zawsze w moim poście w stopce.

Auto jest z 96r, z 2.0V6TB, 140tys nakulane, używane głównie w weekendy, nie jest głównym autem użytkowym. Rok temu dałem za nią prawie 10koła.

Zanzaczam, że auto nie jest na sprzedaż, pytam tylko was ile taka 164 była by warta na Alledrogo ??

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Myślę że nie miałbyś co liczyć na zwrot poniesionych nakładów. Więcej jak 10tys zł nikty by Ci raczej nie dał a i tak musiałbyś kilka(naście) miesięcy szukać zapaleńca, bo tylko ktoś taki byłby w stanie kupić to auto. Jakiś czas temu Rafał sprzedawał swoją 164 za właśnie 10 koła i auto bardzo długo wisiało w ogłoszeniach. W końcu nie wiem czy sprzedał, czy nie Dodam że Alfa była unikatowa że tak powiem, możliwe że jescze bardziej zadbana i doinwestowana niż Twoja

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

IMHO dokładnie tyle co rok temu... Albo nieznacznie więcej
    Wartość 164 jest mocno zaniżona niestety ... Chociażby Q4 w idealnym stanie w tym kraju kosztuje ~25 kzł (Śmiech!!) - realnie ten samochód jest warty ~35 (tylko kto za niego tyle zapłaci)... W okolicach ~15-20 tys ceniłbym wersje QV... Niestety czy Twoja czy moja 164 są standardowymi samochodami i stąd ich niska wartość..

Dla porównania ceny Passata czy Golfa w TDIku - totalnie masowa produkcja, brak jakichkolwiek nowinek, ciekawych rozwiązań technicznych... A cena - zdarza się że o kilka tysięcy większa (ciekawe z jakiej ceny każdy z tych 3 samochodów startował)...

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Też tak podejrzewam... w w/w poście zapomniałem napisac jeszcze o klimie, nowa w kompecie A pytam bo ktoś sprzedawał i nie wiem czy sprzedał 164 za 35koła na Allegro, widywałem też po 15, 20tys.

---------- Post added at 16:01 ---------- Previous post was at 15:59 ----------

Ceny Golfa to jeszcze większy śmiech na sali W mojej 164 są jeszcze dalsze plany i wkrótce się za nie zabieram Najdroższa 164 jaką widziałem to było 70pare tys, wrzucałem link na forum, tylko jakoś mało wiarygodne było to ogłoszenie.

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Za 25tys jest Q4 na Allegro. Egzemplarz wart tych pieniędzy. Wisi już chyba z rok . Teraz jest na Allegro QV 24v za 15tys. Wystawiana regularnie. Jeszcze dlużej sie sprzedaje jak ta Q4.

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

http://otomoto.pl/alfa-romeo-164-q4-...C16219260.html - to ta Q4, już chyba rok.

---------- Post added at 16:06 ---------- Previous post was at 16:05 ----------

http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-16...499288686.html a ta qv zwala mnie z nóg

---------- Post added at 16:09 ---------- Previous post was at 16:06 ----------

Przypuszczam, że dużo 164 się marnuje po garażach, auto niby tanie w zakupie, bo mnustwo takich po 2k, a pierwsza naprawa przekracza wartość auta, już nie mówie jak się zacznie coś sypać, ludzie odpuszczają i stoją i się marnują lub na złom idą... Nie widziałem nigdzie w garażu takiej Alfy ale uważam, że tak jest. W mojej kolicy kest 164 niby na chodzi ale istny jeżdżący złom, nawt wizualnie wygląda okropnie.

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Co do obu wersji Q4 i QV.. Obie znam. Wiem też że w obu były stosowane najlepsze części i obie był serwisowane w dobrych miejscach (jedna ASO, druga nie pamiętam)...

Co do ceny zakupu... Miałem czas że chciałem kupić 164 na części. Gostek do którego po nią pojechałem (sprawna z walniętą uszczelką pod głowicą):
    - kupił samochód na lewą osobę
    - chciał sprzedać bez umowy K/S
    - nie miał kasy na naprawy więc w wielu wypadkach było druciarstwo
    - założył najtańszy gaz

mowi ze jezdzilby dalej ale koszt naprawy jest dla niego za duży... W ten sposób pewnie nienajgorsza 164 zamieni się w ruinę - bo nie sądzę żeby ktoś ją kupił - dodam że naprawa blacharska wykonana na samochodzie wyglądała tak że z błotnika odchodziła ponad 0,5cm warstwa szpachli :O

Szułff
    Gość

Domyślnie

Niektorzy kupujac 164 nie zdaja sobie sprawy, ze jest segment wyzszy niz Opel Astra czy VW Golf i ze jak kupia auto za 3tys z silnikiem 3.0 to bedzie lekko i fajnie... A jak to z Alfami bywa czesto, najmniejszymi nakladami chca zeby auto tylko jezdzilo, sam wiem jak bylo z 33 u mojej cioci, a nie robiac normalnych napraw tylko "druciarstwo" najprosciej zabic Alfe

Wracajac do tematu: Xofer, Twoja Alfe mozna byloby sprzedac za gora 12-13tys, sam widzisz, ze Q4 czy QV u nas da sie kupic za 20tys co oznacza, ze nawet najpiekniejsza i z najfajniejszym silnikiem (przynajmniej wg mnie), ale z napedem na jedna os musi plasowac sie sporo nizej
    Poza tym nie zastanawiaj sie, zrobiles ja dla siebie, jezdzij i ciesz sie

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Nie zastanawiam się nad sprzedażą, prędzej nad kupnem kolejnej Może 75... ale to na lato

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

wartosc rynkowa to max 6, moze 7 tysi. Niestety nikt wiecej nie zaplaci, nikogo nie obchodzi co tam wymieniales. Taka prawda.
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38