Witam wszystkich jako nowo zarejestrowany. Od pewnego czasu poważnie myślę nad zakupem AR 145. Wielu rzeczy jeszcze nie wiem i dlatego od razu zwracam się do Was z szeregiem pytań:
- Który silnik do modelu 145 ? Mam dylemat pomiędzy jednostkami 1.7 Boxer a 2.0 TS. Nie wiem na co się zdecydować. Jaka jest różnica w spalaniu, awaryjności, dostępie do części ?
- Gdzie najlepiej kupić ? Lepiej ciągnąć z zagranicy, czy lepsza krajówka. Chciałbym wiedzieć orientacyjnie, czy trafiają się jeszcze w Polsce egzemplarze nie katowane, szczególnie mam tu na myśli jednostkę 2.0. Jeśli lepiej ciągnąć to z zagranicy, to skąd: Włochy, Niemcy ?
- Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie tego modelu ? Czy były jakieś roczniki lub serie wyjątkowo problemowe ? Czy są pomiędzy tymi modelami jakieś różnice odczuwalne podczas jazdy ?
Z danych które znalazłem na jednej ze stron wynika że pomiędzy jednostką 1.7 a 2.0 mam następujące różnice:
model---------------------moc----------------------------------moment--------------------------0-100----------Vmax
2.0 16V TwinSpark-----155 KM przy 6400 obr/min------187 Nm przy 3500 obr/min---8,3 s-----------211 km/h
1.7 16V Boxer-----------132 KM przy 6500 obr/min------151 Nm przy 4700 obr/min---8,9 s-----------198 km/h
Teoretycznie przy takiej różnicy pojemności, 0.6 s różnicy do pierwszej setki to niewiele. Nie miałem jeszcze okazji tego sprawdzić w praktyce, więc proszę o jakieś uwagi/komentarze/opinie.
Ponieważ będzie to mój pierwszy samochód, w dodatku zakupiony za własne pieniądze, to nie chciałbym trafić na "trupa", tym bardziej że od zawsze, podobały mi się "włoskie konie". Z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi i rady, a jeśli ktoś z was ma akurat któryś z tych silników będę bardzo wdzięczny za kilka opini.
Pozdrawiam.