Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: [33] Wymiana listwy kierowniczej

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    poznan

Domyślnie [33] Wymiana listwy kierowniczej

Mam do wymiany w mojej alfie listwe kierownicza: raz ze ma luzy w przekladni a dwa ze z niej cieknie. Liste juz sobie qupilem. Moje pytanko brzmi: czy mozna dokonac wymiany listwy bez wyciagania jednostki napedowej. Na kanale dziasiaj ogladalem samochod i wydaje mi sie ze powinno sie ja dac wysunac przez otwor kolo amortyzatora.

Vampirek
    Gość

Domyślnie

jest to mozliwe, nawet mi sie to udało, ale po odkręceniu drążków, zdjęciu kół, odkręceniu poduszki skrzyni tej górnej i tylnej, tak aby silnik ze skrzynią troche opadł, potem czeka cie trochę meczenia aby znalezc taki kąt pod którym listwa wychodzi, i gotowe mi wyszla przez otwor od strony kierowcy, z tej probuj

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    poznan

Domyślnie

Dzieki za info, teraz wiem ze nie musze sie prosic mechanika tylk osobie sam poradze. W sobote sie biore do roboty, jak mi poszlo na pewno napisze.

Użytkownik Znawca Avatar r-sokol
    Mieszka w
    Puławy (Jaroszyn), woj. Lubelskie
    Auto
    AR 156 2.0TS '98 ecu: M1.5.5 żona, AR 33 1,7 16v P4 stoi i czeka na..., AR 156 2,5 V6 '02 ecu ME 3.

Domyślnie

od siebie dodam że popłakać się przy tym można - ale robiłem tak samo jak vampirek
    Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    poznan

Domyślnie

Dzisiaj bawiłem sie z tą listwą. Udało się ale roboty było sporo. Bez opuszczenia skrzynii biegów faktycznie nie ma szans by ja wyciągnąć ( w zasadzie to dosłownie 2-3cm brakuje). Mi troche kolega pomógł wiec w miarę sprawnie to poszło, ja opuściłem skrzynie a on wysunął listwę. Wyciągłem ja koło amortyzatora od strony pasażera. Dobrze sie taką mieć kogoś do pomocy przy takiej wymianie łatwiej się manewruję listwą.

Vampirek
    Gość

Domyślnie

Dzis ponownie miałem zabawę z maglem, w starym cos strasznie zaczęło walić, no i gumy popekały na dobre, znów zdjąc amortyzator, opuścic skrzynie, spuscic płyn odkrecić przewody, godzine manewrować, wyjąć godzine wkładać... mam dość, "nowa" coś chrobocze ,ale nie wali, tylko dziwnie drążki się ruszają góra-dół na listwie, jutro pojade zrobić zbieżność i zobaczymy co wyjdzie :shock:

ale przy okazji zmieniłem końcówki drążka, wahacze poprzeczne przód ze sfożniami, poukładałem kable pod maska na nowo itp... nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło... acz boję się rezultatów.

p.s jak komuś przyjdzie do głowy to robić bez kanału,niech uzbroi sie w duuo czasu i duuzo batoników aby mieć energie... 8)