Ogolnie droga zabawaco juz wiem
1) samochod trzeba umyc na 2 wiadra (jedno wiadro z czysta woda , drugie z szamponem)
1 a) potrzebna bedzie równiez rekawica np z mikrofibra. Wiadro z czysta woda jest nam potrzebne aby bo ubrudzeniu rekawicy nie myc jej w wodzie z szamponem. Nalezy ja opukac z brudów w czystej wodzie i dopiero wtedy zanurzyć w wiadrze z szamponem.
1 b) po dokladnym umyciu samochodu trzeba go osuszyc np. za pomoca scierki z mikrofibry. Następnie za pomoca gliki (plastelina) usuwany z karoseri pozostalosci po asfalcie itp. Glinke stosujemy razem z Lubrykant (srodek nadajacy poślisk) aby nie uszkodzic , zarysowac karoseri.
2) Polerowanie : Trzeba pamietac ze po wypolerowania pasta wstepna (srednio zdzierającą lakier) nalezy usunac pozostalosci po pascie polerskiej , IPA(Izopropyl Alcohol alkohol z woda chyba).
W zależności od rys używamy past o od najbardziej ścierajacych lakier do takich ktore nadaja polysk.
glebokie rysy - 3m zielony
srednie rysy - 3m zółty
polysk -3m granatowy (usuwa pozostalosci po poprzednich krokach polerowania tj. hologramów - koliste ryski).
Również nalezy dobrac odpowiednie gabki nakladane na BP (tarcze polerska z rzepami). Jak glebokie rysy usuwamy to twarda gąbka i anologicznie z pozostalych. Problem w tym ze aby zakupic caly sprzet trzeba niestety wydac kupe kasy. Chcąc polerowac recznie przypuszczam ze mozna skorzystac z tych samych past + gąbka do recznego polerowania. Kolega mar_1981 podpowiedzial mi juz i doradzal co kupic ... produkty nie sa tanieWiec mozna skorzystac z jakis zamiennikow ktore tez daja dobre efekty (k2 tempo i k2 ultra cut pewnie nie dadza rady) . Posiadam male zmatowienie lakieru po nieodpowiednim myciu i chce te ryski usunac oraz przywrocic blask niuni.
Produkty 3m sa w duzych opakowaniach dlatego taka cena? jakis odpwiednik w mniejszych tubkach?
Recznie mozna uzyskac te same efekty co pokerka?