Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: przebita opona na dziurze

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie przebita opona na dziurze

czesc! wczoraj niestety mialem niemila przygode gdy podczas jazdy wjechalem w dziure co spowodowalo przebicie opony, dojechalem do domu na dojazdowce. Jest to opona letnia pirelli P7 po dwoch sezonach ma jeszcze dobry bieznik.

Jak sadzicie czy koniecznie wymienic obie przednie opony czy tylka ta przebita? felga na oko wyglada ok, nie skrzywiona no ale to musze zawiezc do jakiegos speca aby ja zobaczyl. W zawieszeniu nic nie trzeszczy ale uderzenie bylo potezne..

Po wymianie co warto zrobic oprocz wywazenia opony, zbieznosc? podobno przez pare kilometerow po wymianie lepiej jechac z wylaczonym ASRem.

Prosze rowniez o informacje od osob, ktorym udalo sie we wroclawiu zalatwic sprawe odszkodowania od Zdiumu za zniszczona opone/felge.

dziekuje i pozdrawiam

PS uwazajcie na skrzyzowaniu obwodnicy ze slezna we wroclawiu, w ciagu 20 minut po mojej "przygodzie" dwa inne samochody przebily tam opony!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

musisz jechać tam jeszcze raz i wezwać policje że niby teraz Ci sie to stało a potem działać o odszkodowanie u ubezpieczyciela drogi.. tylko czasem są takie akcje ze juz może byc zalatana...

poszukaj drugą taką opone na allegro to popularny model..

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista Zobacz post
    musisz jechać tam jeszcze raz i wezwać policje że niby teraz Ci sie to stało a potem działać o odszkodowanie u ubezpieczyciela drogi.. tylko czasem są takie akcje ze juz może byc zalatana...

poszukaj drugą taką opone na allegro to popularny model..
    nie da rady, ze strazy miejskiej odeslali mnie na policje a na policji przyjeli zgloszenie opisalem gosciowi sprawe i abym pozniej wpadl na komende po notatke, twierdzi ze policja juz nie jezdzi do takich rzeczy.. czy to tylko wroclawska policja jest taka leniwa?

jak na zlosc na allegro sa tylko rozmiary 195/65 R15(45,55,65) ale nie ma mojego rozmairu czyli 195/60 R15
    Ostatnio edytowane przez Jacenty ; 22-03-2011 o 10:32

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

zastanawiam sie tez jesli znajde taka uzywana opone to czy warto przelozyc opony z tylu (z lepszym bieznikiem) na przod ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

no to troche dziwne ze nie chcieli przyjechać...

opona rzeczywiście w trudnym rozmiarze, myslalem ze masz jakis popularny typu 205/55/16

opony z tyłu zawsze warto przełozyć, dłuzej sobie na nich polatasz

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

1. Świadek - czyli obca osoba, która z Tobą jechała i która potwierdza, iż zachowałeś wszelką ostrożność zgodnie z art.19 ust 1 ustawy Prawa o ruchu drogowym;
    2. Dzwonisz do DSDiK, łączysz się z odpowiednim działem, zgłaszasz zdarzenie;
    3. Wysyłasz maila do DSDiK w którym w załączniku opisujesz jak doszło do uszkodzenia pojazdu, opisujesz jak dobre były warunki atmosferyczne i że nie było innego wyjścia z sytuacji, uzupełniasz informację notatką policyjną, numerem konta, na które ma zostać przelane odszkodowanie oraz wskazujesz świadka;
    4. Równolegle dzwonisz do nieszczęsnego PTU S.A. (Wyścigowa 56E, Wrocław) i zgłaszasz szkodę ustalając jednocześnie termin oględzin;
    5. NAJWAŻNIEJSZY PUNKT !!!!!!! Oględziny mają się odbyć w miejscu przez Ciebie wskazanym. Najlepiej umów termin w ADF Auto, ale przegląd ma zrobić "Mistrz Serwisu";
    6. Po oględzinach, na które z wielkim bólem przyjedzie rzeczoznawca (który raczej będzie Cię namawiał do oględzin w miejscu nieautoryzowanym) czekasz na kosztorys do 30 dni;

ew. 7. Jeśli Ubezpieczyciel milczy (PTU S.A. lubi milczeć !!!) Zawozisz osobiście pismo ponaglające;
    ew. 8. Po 14 dniach, jeśli PTU S.A. nadal milczy (a milczą,. bo mają taką politykę !!!), zawozisz osobiście ZA POTWIERDZENIEM ODBIORU wezwanie przedsądowe z 14 dniowym terminem uiszczenia kwoty, którą wskażesz na podstawie pełnej wyceny ASO;
    ew. 9. Jeśli PTU S.A. dalej milczy (będą milczeć, bo liczą, że wymiękniesz !!!) składasz pozew do Sądu Rejonowego Wydział Cywilny. Pozew o zapłatę kwoty wyliczonej przez ASO + 30 dni rekompensaty, więc możesz sobie w tym czasie użyczyć odpłatnie od kogoś samochód - najlepiej od kogoś, komu możesz zapłacić po wygraniu sprawy i kto rozliczy ten przychód w PIT.

Jest to skomplikowane, ale niestety UOKiK, KNF, RU na to wszystko pozwalają. Nie ma nawet sensu się z nimi kontaktować.

PS. A czego możesz spodziewać się po wjechaniu w dziurę?

- felga przednia do wymiany (nawet najmniejsze bicie pionowe kwalifikuje felgę do wymiany - u mnie wymieniali felgi, które miały 2mm oraz 4mm bicia pionowe)
    - felga tylna do wymiany
    - trzeba sprawdzić amory
    - sprawdzić wahacze (na 100% będzie do wymiany co najmniej sztuka, bo szczególnie górne w alfie są delikatne)
    - zwrotnice/widełki, czyli na pomiarze geometrii musisz porównać Kąty Wyprzedzenia Sworzni Zwrotnic - nie mogą się różnić
    - obsłuchaj dokładnie półosie/łożyska. Jeśli pojawił się jakikolwiek szum - DO WYMIANY !

Przy naprawie w ASO dopilnuj, żeby cała naprawa była przeprowadzona zgodnie z technologią, tzn. żadna śruba, nakrętka, podkładka - NIE MAJĄ PRAWA być ponownie zamontowane. Zaznacz, że te elementy mają zostać zwrócone i poznakowane.

Nie daj się nabrać na pseudo-gotówkę. W ASO taka naprawa to tysiące złotych, ale w zamian masz pewność i gwarancję. Złodzieje zaproponują kilkaset złotych - w dzisiejszych czasach usługi i części są tak drogie, że nawet nie ma sensu zastanawiać się nad braniem gotówki.

PPS. Wymienią 1szt opony, ale zareklamujesz to po zamknięciu zlecenia. Samochód będzie Ci ściągać przy dawaniu gazu i hamowaniu. Przyjadą na oględziny ponaprawcze i wymienią drugą sztukę, bo jak inaczej ASO będzie w stanie wydać Ci pojazd...

Powodzonka, piwo postawisz przy okazji
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 22-03-2011 o 23:36

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

dzieki, wyglada to przerazajaco :-)

prawdopodobnie bede to jednal zalatwial ze Zdiumem, DSDiK jest od drog wojewodzkich, Zdium zarzadza miejskimi drogami
    http://www.zdium.wroc.pl/view/index/48
    oni maja taka polityke ze do 500zl zalatwia sie to z nimi, powyzej 500zl z ich ubezpieczycielem Warta, czyli ciut lepiej niz to PTU, ale wyglada na to, ze do nich zglasza sie juz jak sie wszystko zalatwilo i zaplacilo z nadzieja, ze zwroca kase..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał hiacynto Zobacz post
    nie da rady, ze strazy miejskiej odeslali mnie na policje a na policji przyjeli zgloszenie opisalem gosciowi sprawe i abym pozniej wpadl na komende po notatke, twierdzi ze policja juz nie jezdzi do takich rzeczy.. czy to tylko wroclawska policja jest taka leniwa?
    Jak nie jeżdżą? Ich obowiązkiem jest reagowanie na wszelkiego rodzaju wezwania. Jak rozwaliłem oponę w Zabrzu na kawałku leżącego oderwanego asfaltu to momentalnie zadzwoniłem i powiedziałem że chce aby przyjechali spisali notatkę z miejsca. O dziwo czekałem tylko 20 min zjawili się spisali protokół zrobili zdj i już, a to że zrobili dyskotekę bo stali na sygnale ludzie się pozbiegali bo wiadomo sensacja koguty się świecą to co innego, w końcu zwróciłem uwagę że te świecidełka to może zgasić można by było.

Później zostałem wezwany na komendę w celu zeznań, parę telefonów i podali mi numer polisy która ubezpiecza drogi zabrzańskie.
    Ostatnio edytowane przez nietyx ; 23-03-2011 o 23:08