Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Gdzie szukać orginalnego sterownika/centralki zamka w 145 JTD???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie Gdzie szukać orginalnego sterownika/centralki zamka w 145 JTD???

Jak w temacie. O mało nie złamałem mojego jedynego kluczyka matki i zakupiłem steronik centralnego zamka na allegro. Wiem napewno że moje auto posiada i centralny zamek z pilota i fabryczny alarm. Tylko w którym miejscu mam tego szukać ?? kto ma orginalnie to zamontowane i wie gdzie to jest ?? ja niestety nie dostałem 2 pozostałych kluczyków do auta (niemka tłumaczyla sie że zgubiła...)

wiem ze gonzo masz 2000r. i napewno masz sterownia w kluczyku ;p ale gdzie to jest centrala ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Oryginalny alarm jest z tyłu w bagażniku po prawej stronie. Po co kupowałeś centralkę? Jak chcesz, żeby kluczyk się z nią łączył bez kodowania? Centralka odbierająca sygnał z kluczyka jest w panelu oświetlenia kabiny. Tam też jest dioda i mały przycisk. Ogólnie nie bardzo wiadomo co chcesz zrobić... Kluczyk świeci po przyciśnięciu?

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

kolego ja nie mam kluczyka z pilotem. Jedyny kluc jaki posiadam to matka. Nie mam nawet karty kodowej. Dlatego kupiłem sterownik do centralnego zamka żeby do kluczy doczepić pilot. Ale gdzie jest ta centralka sterująca drzwiami ?? to jest to co kolega mowi z tyłu ?? potrzebuje lokalizacji gdzie jest ten fabryczny sterownik co steruje drzwiami żeby od niego podpiąc nowy pilot bez tego fabrycznego co jest bo do niego nie mam sterowania

a tu ten sterownik co kolega mowi na górze już miałem z nim przygody wiec dla bezpieczeństwa jest odlączony

jeśli miałby ktoś schemat podłączenia centralnego zamka do Alfy 145 po FL to bardzo bym prosił bo ten co dostałem to jakaś nie wiadoma:/ nic mi nie mowi...
    Ostatnio edytowane przez loco145 ; 22-03-2011 o 14:23

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Tutaj są instrukcje i schematy: http://91.90.63.31/alfa145/main.htm

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Mam pytanie. Nie mam żadnego kabla brązowego nawet w tym schemacie co kolega mi podesłał nie ma brązowego a białe są dwa... co teraz ??? złącze konektorowe o ile dobrze myśle to to czarne z kablami z dołu co ida od drzwi i do góry gdzieś tam w środek auta z takim czymś żółtym (chyba dla ozdoby) gdzie sie mam wpiąć?? jest dość gruby czarny i nic wiecej tam nie ma :/ a białe są dwa...

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

W instrukcji piszą tak: "w słupku drzwi kierowcy w złączu konektorowym Przewód biały otwieranie i brązowy zamykanie. Sterowanie masa."

na zdj 1 przedstawiam czy to jest to o co chodzi ??? jest to wiązka która idzie z drzwi do złącza a z góry złącza wychodzi gdzieś na drugą strone auta podejrzewam.

na zdj 2 jest pokazana ta kostka bliżej i gdzie miałbym sie wpinać ??? no i jest wał bo nie ma tam brązowego kabla a białe są 2 jeden grubszy a drugi chudszy.

na zdj 3 schemat który przedstawia centralke i gdzie jakie kable.

ja lubie grzebać przy aucie ale to mnie troche wkurza bo nie wiem co i jak tak to śmiesznie napisane jest... ale w końcu przywykłem do tego na studiach

czy jest ktoś kto montował to kiedyś w JTD ???? albo w t.s myśle ze to samo byle po FL może wie jakie kable podłączał ??;/ albo może ktoś jest na forum kto to zakłada ??

jak mam sprawdzić tą mase jeśli miałbym szukać nazwijmy to "po omacku??"

są kablem które idą od szyb jest ich bodajże 10 następnie lusterka i 5 mam sobie zaznaczyć kolory które to kable są?? i po reszcie szukać gdzie to jest ?? i gdzie sie podpinać ?? pod doł tej kostki czy na górze ?? gdzie kable wychodza

jak to podłączyć ?? centralka strzela znaczy ze działa bo podłączałem ją na "sucho"

dziękuje za wszelkie odpowiedzi z waszej strony
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1260636.jpg
Wyświetleń:	1224
Rozmiar:	55.8 KB
ID:	22519   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1260638a.jpg
Wyświetleń:	727
Rozmiar:	43.1 KB
ID:	22520   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1260639a.jpg
Wyświetleń:	1131
Rozmiar:	53.0 KB
ID:	22521  

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    dziękuje za wszelkie odpowiedzi z waszej strony
    Oryginalny sterownik centralnego zamka jest wpięty w skrzynkę bezpieczników lub zaraz obok niej - wszystko zależy od tego jaką masz jej wersję A,B czy C - dokładny opis znajdziesz w linku który podał Ci jeden z kolegów. Dokładna analiza schematu pozwoli odnaleźć przewody otwierające i zamykające zamek i tylko tych potrzebujesz - ewentualnie będziesz musiał znaleźć przewód od kierunkowskazów jak chcesz mieć powiadomienie błyskiem. Najlepiej zrób sobie próbnik z żarówki 12V - jeden koniec podepnij do masy a drugim badaj przewody - będziesz widział dokładnie na którym po podainu masy zamek się otwiera a na których zamyka - jak trafisz na jakiś dodatni przewód to najwyżej zacznie świecić żarówka - powoli znajdziesz to, co potrzebujesz. A jak nie masz na to siły to podjedź do elektryka - założy ten sterownik w 15 min. z jakieś grosze
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

ja lubie sie bawić przy mojej belli zawsze dochodziliśmy do porozumienia więc myśle że tym razem też sie uda dzisiaj dzień na uczelni to nie miałem kiedy ale jutro z rana wlacze :pp tylko mam pytanie jeszcze co do tego złącza to jest to ?? co podałem na zdjęciu ? i gdzie mam sprawdzać od dołu tzn strony drzwi prawda ? no i jeszcze szukałem google i inne tam pierdoły i znalazłem róże opisy i jest tam napisane że kabel niebieski i biały steruje tym może akurat jakoś z tym trafie

pomyślałem że odznacze sobie kable które są od głośników lusterek i szyb i zostanie mi mniej kabli więc zakres możliwości zmniejsza sie
    a co z tym złączem ?? dam rade je wypiąć?? bo szczerze nie probowałem i jak już wypne to wtedy powinien centralny nie chodzić o ile dobrze myśle bo nie było by prądu

a co do skrzynki z bezp. to widziałem tam te schematy ale cos kurcze nie moge sie rozczytac za bardzo mam JTD w full wersji z klimą i wogule wszystkim co było i gdzieś już kiedyś widzialem te wzory jakia to skrzynka bezpieczników

a pytanie jak wygląda ten orginalny ster ?? znalazłem zółtą skrzyneczke wielkości paczki fajek po odkręceniu lewej strony od kierownicy poniżej regulacji świateł cos tam pisało na tym. Czy tam jakieś kable bedą ?? jakieś złącza ?? wiem że jest tam kostka od góry wpięta na 5-6 kabli ale same zółte i czerwone. A jak obok bezpieczników to musialo by być jakies połączenie ze tego bo nie wierze że nie ma do tyhc kabli nawet gdzieś tam z tyłu a zajrzałem naprawde daleko

a no i sprawa co z tym schematem w załączniku ?? jest tam pokazane że dwa kable idą i na końcu schematu są kreski te (oznaczenie) i za chiny ludowe nie moge pokojarzyć co to za znak jest ??;/ (taki znak jak przy kablu brązowym ale bez kołka)
    Ostatnio edytowane przez loco145 ; 25-03-2011 o 00:14

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

no i wał. Zanlazłem 2 kable które niby mają otwierać i zamykać auto. Tak jak kolega radzil na dole zaróweczka do masy i zaykając auto na akblu pojawił sie plus bo sie żaróweczka świeciła. Po odwrotnym podpięciu do plusa żarówki a masa na kablu jest caly czas w momencie zamknięcia żarówka na chwile gasła. Przewody to biały i żółty.

Jest cos jeszcze żółta skrzyneczka z napisem blk-2 6 przewodow + - awaryjne (2 żółte) zielony i niebieski kabel ktore idą do wiązki i znią łączą się do przewodów białego i zółtego. Po odpięciu skrzyneczki auto przestaly błykać światłami ale zamykał sie na centralnym. Jednak po podłączeniu 2 białych przewodów z schematu i żółtego do masy nic nie podzialało ani drgneło...

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Centralka podłączona i wszystko gra jak należy Dla tych którzy będą kiedyś to podłączać mowie że nie tak jak w instrukcji brązowy i biały tylko niebieski i taki lekko kremowy biały to otwieranie i zamykanie znajdują się w środkowym rzędzie złącza po dwóch przeciwnych stronach. I aby znaleźć kabel od otwarcia trzeba troche gimnastyki żeby zamknąć samochód i otworzyć go dotykając u mnie był to kawałek druta cieniutkiego wplątanego w kabel minusowy dzięki czemu lepiej sie sprawdzało
    co do kierunków nie podłączałem u siebie nic ponieważ orginalny sterownik wysyła sygnał zamknięcia 2x mrugnięcie i otwarcia 1x kierunkami a centralka bx10 ma odwrotnie
    i tak sie zastanawiam czy nie podłączyć pod centralke mruganie przeciwmgielnymi ale to może kiedys z modułem "odprowadzenia do domu"