Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: 1,9 TD....olej opałowy????

tomkap
    Gość

Domyślnie

http://www.ekonaft.net.pl/ekoterm.php
    Kilka lat temu pracowałem w firmie transportowej , gdzie sprzedawałem między innymi ten olej, oczywiście do celów grzewczych. Kilkanaście ciężarówek w tejże firmie na tym jezdziło oraz ciegniki rolnicze i samochody w całej okolicy.Mimo sporadycznych kar opłacało się. Ja w tym czasie miałem astrę to nie będę się wypowiadał bo ona i na jadalnym by jezdziła, ale w zimie na opale miałem lepszy rozruch i mniej kopciło z rury z tego co zauwazyłem. Właściciele firmy zaś porządne fury wszyskie w dieslu i wszystki tankowane na opale. Sumujac 3 lata w ciągu których sprzedawałem olej, to nie zdarzyło się by ktoś uszkodził sobie silnik a szefowie zawsze twierdzili że trzeba byc idjotą żeby tankować na stacjach.

lukaswisniewski
    Gość

Domyślnie

tomkap zgadzam się z tobą w 100%

A ku zaskoczeniu wielu pójdę o krok dalej i stwierdzę, że olej opałowy z legalnego źródła jest lepszy niż chrzczony olej napędowy na wielu "renomowanych" stacyjkach, i nie wierze że opałowy jako paliwo zniszczył komuś dieselka nawet nowej generacji.ale mówie tu tylko wyłącznie o czystym opałowym z rafinerii a nie po "frytach"

podsumowanie: olej napędowy = olej opałowy (+ kolor gratis - akcyza) ale żeby było jasne nikogo na opałowy nie namawiam, żal mi tylko serducho ściska że paliwko takie drogie, a pamiętam jeszcze czasy jak po 1.7 zł za litra było , to były czasy dopuki podatku w paliwko nie wrzucili

pozdrawiam

Tomix82
    Gość

Domyślnie

Ja już drugi rok jeżdżę na opałówce, przeważnie mieszam z ON ale czasami w zbiorniku mam czysty opał. Moje spostrzeżenia- lepiej odpala, lepsze przyśpieszenie, ale w lecie szybciej grzeje się silnik. Pozdrawiam

Lukas469
    Gość

Domyślnie

Ja mam pytanko. Co sadzicie o BIO paliwach do JTD ? Chodzi mi o te co sa na stacjach w dystrybutorach, a nie o rzepakowy z biedronki Jest sens sie w to bawic ? czy lepiej nie ryzykowac ?

wisiol
    Gość

Domyślnie

Jak byłem latem przez miesiąc na zachodzie to jeździłem tylko na bio dieslu. Nie zauważyłem żeby coś się działo. Moc też OK, a najlepsze że tankowałem go za 0,99 euro, czyli taniej jak u nas