Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: problem z przyspieszeniem AR 145 1,4TS

monter
    Gość

Domyślnie

Ha, no właśnie.

Ja mam swoją AR145 od 2 tygodni i to samo zauważyłem. Na 1wszym biegu jak ruszam, jak CZASAMI wciskam gaz (nawet dość mocno) to samochód leeeeeeko startuje, dopiero jak obroty się zwiększą to dostaje kopa i mogę na skrzyżowaniu wyminąć każdego właściciela tuningowanego WV Golf czy podobnych... 8) .

Ma spory przebieg, bo 180tyś, a przy 163 był robiony rozrząd (ASO , Włochy) i to raczej mogę wykluczyć.

Zachowanie to na pewno nie jest normalne, bo czasami moja alfa startuje tak jak trzeba.

Co to może być? Świece? Myślę że je wymienili we Włoszech, rozrząd mi nie cyka jak diesel, ale jeszcze nie mam wprawionego ucha i może nie wychwyciłem czegoś...
    Generalnie samochód jest świetny i jestem bardzo zadowolony, tylko gryzie mnie ten szczególik mały...

karpek_k1
    Gość

Domyślnie Niemniej stukanie to może być wariator, karpek_k1 kiedy osta

Sorry, że tak późno ale cały dzień mnie nie było. Mam tę moją 146 1,5 roku i ja oprócz wymiany oleju na wiosnę w tym roku nie robiłem w niej nic. Sprzedający powiedział że wszystko jest OK, olej i płyny powymieniane, w książce wozu też nic niema, no a ja - no cóż po prostu napaliłem się na nią. Boję się tylko, żeby mi gdzieś na drodze nie padła. Pytam, bo ludzie zawsze coś powiedzą, doradzą a z mechanikami to wiecie jak jest, tym bardziej że takiego "swojego" nie mam.

monter
    Gość

Domyślnie

Winna jest uszkodzona grzałka sondy lambda. Wydatek na Bosha 180zł.

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał monter
    Winna jest uszkodzona grzałka sondy lambda. Wydatek na Bosha 180zł
    Jak do tego doszedłeś :?:
    Jesteś już po wymianie :?:

karpek_k1
    Gość

Domyślnie Winna jest uszkodzona grzałka sondy lambda. Wydatek na Bosha

Dzięki. Pojadę na komputer, niech mi sprawdzą od razu wszystko, ale mam przynajmniej o co zapytać i dowiedzieć sie o cenę.

monter
    Gość

Domyślnie

Rozmawiałem o tym z gościem co zna dobrze AR145 i od razu zdiagnozował usterkę.
    Jest to podobno tak popularna awaria jak wariator czy rozrząd.

Ja jeszcze nic nie robiłem, zbieram kasę. Mój samochód ma 10lat i ~180k przebiegu, więc sonda mogła się sypnąć. Zbieram kasę na Bosha i wymienię ją.

Ile kosztuje takie badanie komputera? Rozumiem że w ASO je robią.

Jeszcze jedno pytanie, chyba taki kabelek komputer AR -> komputer PC można kupić? Jaki to koszt i gdzie szukać?

winiarz
    Gość

Domyślnie

no to teraz jak wiem co jest przyczyna zabieram sie za wymianę bo to naprawdę jest czasami uciążliwe szczególnie jak próbuję wystartować ostro autem tylko mam pytanie czy trzeba wymienić sama grzałkę czy sondę tez ?? czy to jest komplet ?

I jeszcze jedno pytanie skoro to ma być grzałka czyli ten brak przyspieszenia powinien być tylko na zimnym silniku tak ? czy na ciepłym tez ?? kurcze nieorjętuję sie co ta grzałka konkretnie robi ??

proszę o odpowiedz
    pozdro

monter
    Gość

Domyślnie

Ja sie ne znam za dobrze na motoryzacji, ale google sporo pomaga...

http://www.motofakty.pl/artykul/sonda_lambda.html

"Sonda lambda umieszczona jest w kolektorze wylotowym silnika benzynowego z katalizatorem. Gdy się popsuje, silnik traci moc, a samochód – osiągi."

Jest to jednolity element, ma tam sensor i grzałkę. Lubi sie to psuć czasami. Moja AR ma 10 lat, więc jej wybaczam.

Zbieram na formową Bosha, wymienić trzeba raczej niezwłocznie, bo więcej spala paliwka.. ;]

Zauważyłem brak mocy także na rozgrzanym silniku, ale jakby rzadzej. Generalnie jak jest ciepły, jak sie już porusza to startuje dynamiczniej.

winiarz
    Gość

Domyślnie

no tak wszystko oki tylko ze cena sondy to chyba troszke wiecej niz 180zl za boscha bo az 368.00 zł ze stronki:

http://www.autosklep.istore.pl/sklep...,443572,0.html

i z allegro cena 89zl :
    http://moto.allegro.pl/item277814531..._przewody.html

skąd taka duża rozbieżność cen ? ta z allegro to chyba jakaś podróba ??

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Napisz na PW do phantom71,lub do gościa QLO - gg4599791,tel. 502-388-314.
    U QLO za oryginał Boscha do mojej Belli - 195zł razem z przesyłką.